Ηταν μόλις πριν από μερικούς μήνες όταν η Βρετανία απέκτησε υπουργό αρμόδιο για την αντιμετώπιση της μοναξιάς. Τώρα δημιουργήθηκε ακόμη ένα υπουργείο, αυτό για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Οπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι, το χαρτοφυλάκιο ανέλαβε η υπουργός Υγείας Τζάκι Ντόιλ Πράις, η οποία και θα ηγηθεί των προσπαθειών της κυβέρνησης να μειωθεί ο αριθμός των αυτοκτονιών καθώς και να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις που εμποδίζουν όλους εκείνους τους ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα να ζητήσουν βοήθεια.
Τα κρούσματα αυτοκτονιών έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία. Παραμένει γεγονός πάντως ότι 4.500 άνθρωποι αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή κάθε χρόνο στη χώρα. Η αυτοκτονία, λένε τα επίσημα στοιχεία, είναι η πρώτη αιτία θανάτου στους άνδρες κάτω των 45 ετών. «Μπορούμε να θέσουμε τέλος στο στίγμα που εξανάγκασε τόσους πολλούς να υποφέρουν σιωπηρά» δήλωσε η Μέι προχθές από την Ντάουνινγκ Στριτ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. «Μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την τραγωδία που παίρνει τόσο πολλές ζωές. Και μπορούμε να δώσουμε την προτεραιότητα που αξίζουν στην ψυχική υγεία των παιδιών μας» πρόσθεσε.
Ολα αυτά ενώ οι περικοπές στις δαπάνες εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που έχουν υιοθετήσει οι βρετανικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια εμποδίζουν το σύστημα Υγείας να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες. Μια 22χρονη μητέρα δύο παιδιών, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», διαγνώστηκε με αγχώδη διαταραχή αλλά υποχρεώθηκε να περιμένει οκτώ ολόκληρους μήνες για το ραντεβού της με τον ψυχίατρο. «Υπήρχαν μέρες που αισθανόμουν τόσο αγχωμένη ώστε κλειδωνόμουν σε ένα δωμάτιο για ώρες ολόκληρες και σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω» δηλώνει. «Εφτασα πραγματικά ένα βήμα πριν από την αυτοκτονία».
Η μόνη βοήθεια που της προσφέρθηκε αυτό το διάστημα ήταν από κάποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Οπως λέει όμως, η κατάστασή της ήταν πολύ σοβαρή για να μπορέσουν να κάνουν κάτι για εκείνη οι εθελοντές. Τελικά αναγκάστηκε να σταματήσει τη θεραπεία επειδή η κλινική που βρισκόταν κοντά στο σπίτι της είχε έλλειψη προσωπικού, ενώ για να πάει και να γυρίσει σε εκείνη που είχε προσωπικό χρειαζόταν συνολικά σχεδόν τρεις ώρες. «Είναι αδύνατον να χάνεις όλον αυτόν τον χρόνο όταν έχεις μικρά παιδιά».
Η φιλοδοξία της βρετανικής κυβέρνησης, όπως εξήγησε στο BBC ο υφυπουργός Υγείας Ματ Χάνοκ, είναι να δοθεί και στην ψυχική υγεία το βάρος που έχει δοθεί στη σωματική. Αυτό είναι και το νόημα του ορισμού ενός υπουργού πρόληψης των αυτοκτονιών.
Η Τερίζα Μέι ανακοίνωσε παράλληλα τη χρηματοδότηση τηλεφωνικής γραμμής που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα προσφέρει βοήθεια από τηλεφώνου σε ανθρώπους που εκδηλώνουν αυτοκτονικές σκέψεις και άλλα προβλήματα υγείας. «Ως υπουργός Υγείας, έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους που έχασαν οικεία τους πρόσωπα τα οποία έθεσαν τέλος στη ζωή τους» ανέφερε η Τζάκι Ντόιλ Πράις.
Εκθεση έχει δείξει πάντως ότι θα χρειαστεί γενναία χρηματοδότηση των υποδομών ψυχικής υγείας που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως έλλειψη προσωπικού και απουσία ελέγχων για τις δαπάνες τους. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι το ένα τέταρτο των νέων που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα αδυνατούν να λάβουν βοήθεια από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια σε πολλούς τομείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος» αναφέρεται ακόμη.
Οργανώσεις για την ψυχική υγεία χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Σημείωσαν ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν έχει προσφέρει ιδιαίτερο έργο στο πεδίο της ψυχικής υγείας, μολονότι έχει λάβει τις σχετικές δεσμεύσεις εδώ και δύο χρόνια.