Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που το Bloomberg «ανακάλυπτε» τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ιδρυτή και μέχρι πρόσφατα πρόεδρο της εταιρείας Folli Follie, ως «αναδυόμενο δισεκατομμυριούχο». Τότε, τίποτα δεν προοιωνιζόταν ότι ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Φθιώτιδα, η φήμη του οποίου έφθασε στις ασιατικές αγορές, θα βρισκόταν σήμερα να πρωταγωνιστεί στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που έπληξε τις τελευταίες δεκαετίες το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο. Ενα μικρό κερδοσκοπικό κεφάλαιο, το Quintessential Capital Management με έδρα την Αμερική, δημοσιεύει μια έκθεση για τη Folli Follie. Περιγράφει τρύπες εκατομμυρίων δολαρίων στα οικονομικά της στοιχεία και κάνει λόγο για καταστήματα – φαντάσματα ανά τον κόσμο. Η είδηση προκαλεί πανικό και ανοίγει τις πρώτες ρωγμές στο οικοδόμημα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Αν και κανείς θα περίμενε ο ίδιος να πάρει θέση και να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα σχετικά με όσα το QCM καταμαρτυρούσε, εκείνος βρισκόταν χαμένος κάπου στο Χονγκ Κονγκ για υποθέσεις της FFG, όπως έλεγαν στελέχη της εταιρείας του, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για όσα αποκαλύπτονταν στην Ελλάδα.

Στις μέρες που ακολούθησαν και καθώς η μία αποκάλυψη διαδεχόταν την άλλη, τα πήλινα πόδια του γίγαντα της Folli Follie άρχισαν να κομματιάζονται και οι ευθύνες να εμφανίζονται, συμπαρασύροντας και το ελληνικό Χρηματιστήριο ολόκληρο. Η χρηματιστηριακή αγορά πληρώνει σήμερα αφενός το κόστος του μεγάλου αυτού σκανδάλου και αφετέρου την αδράνεια των εποπτικών Αρχών να προλάβουν αλλά και να διερευνήσουν άμεσα την υπόθεση. Φυσικά, και τις ευθύνες της κυβέρνησης που παρακολουθεί αμέτοχη και χωρίς διάθεση να παρέμβει για να επιταχυνθούν οι έλεγχοι και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Μοιραία στα συντρίμμια της FF εγκλωβίστηκαν χιλιάδες επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1978 από τον ίδιο και τη σύζυγό του Καίτη. Το πρώτο κατάστημα FF άνοιξε τις πόρτες του στο Κολωνάκι με μεγάλη επιτυχία. Η ανάπτυξη ήταν ταχύτατη και το ένα κατάστημα διαδεχόταν το άλλο. Το 1998 κάνει το επόμενο βήμα, εισάγει την εταιρεία στο ελληνικό Χρηματιστήριο και αποκτά ρευστότητα που του δίνει τον αέρα να επεκταθεί. Οταν όλοι οι έλληνες επιχειρηματίες επέλεγαν τα Βαλκάνια, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ταξίδευε προς την Ασία. Στα χρόνια που ακολουθούν επεκτείνεται ραγδαία. Ομως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, όπως τελικά αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας και μιλούν για «μαγειρέματα» στα οικονομικά της FFG ακόμα και από το 2001.

Η ΤΡΥΠΑ. Η έκθεση της Alvarez & Marsall ανέδειξε τρύπα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στα οικονομικά της εταιρείας, 290 εκατ. δολάρια που έχουν κάνει φτερά από τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και υπόγειες διαδρομές μεταξύ θυγατρικών στην Ασία, η ευθύνη των οποίων ανήκε στον ίδιο τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, επιβεβαιώνοντας τα παιχνίδια που παίχτηκαν. Ο πραγματικός τζίρος δεν είναι 1,1 δισ. δολάρια, αλλά μόνο 110 εκατ. δολάρια, τα ταμειακά διαθέσιμα μόλις 6 εκατ. δολάρια, ενώ εμφανιζόταν να ανέρχονται σε 300 εκατ. δολάρια, και τα αποθέματα μόλις 33 εκατ. δολάρια, αντί για 581 εκατ. δολάρια.

Την ίδια ώρα ο πλήρης έλεγχος στα οικονομικά της εταιρείας καθυστερεί δραματικά – με την κυβέρνηση να σιωπά -, καθώς δεν δείχνει πρόθεση για συνεργασία. Αυτό επισήμανε άλλωστε και η ΕΥ, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει αποχωρήσει «λόγω ελλιπούς συνδρομής της εταιρείας». Ενα ακόμα νέο στοιχείο είναι ότι ουδέποτε είχε προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας για έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του 2017 της FF, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της FFG ισχυριζόταν ότι όλες οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά.

Η πρόσφατη αποχώρηση του Κουτσολιούτσου από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, πριν από μερικές μέρες, συνοδεύτηκε, ύστερα από πέντε μήνες σιωπής, από μια δήλωση, με την οποία επί της ουσίας αποποιείται τις ευθύνες όσων παίχτηκαν στη FF. «Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου, με αποτέλεσμα την παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου» παραδέχτηκε, χωρίς να δώσει όμως απαντήσεις αναφορικά με τα «μαγειρέματα» στα οικονομικά της εταιρείας, της οποίας είναι ο βασικός μέτοχος.

ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες των Αρχών μιλούν για μεθοδευμένη και σχεδιασμένη τουλάχιστον από το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την ειλικρίνεια των δημοσιευμένων ισολογισμών της εταιρείας. Κάνουν λόγο για πλαστές συναλλαγές, έγγραφα και παιχνίδια εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, το μέχρι σήμερα διαθέσιμο υλικό της προκαταρτικής εξέτασης αναφέρει ότι «όχι μόνο για το 2017, αλλά με μεγάλη βεβαιότητα επί σειρά ετών, δηλαδή κατ’ εξακολούθηση, η εταιρεία δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις», διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεών της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά μια παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητές της στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ. Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρει το βούλευμα, βάσει του οποίου δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, το γεγονός ότι από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου προκύπτει ότι στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 ο πρώην πρόεδρος τη FF είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 23 εκατ. ευρώ, ενέργεια που, όπως αναφέρεται, «από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών», οι οποίοι κατέγραψαν και ζημιά χιλιάδων ευρώ. Ο άνθρωπος που είχε το άγγιγμα του Μίδα, όπως τον χαρακτήριζαν οι άνθρωποι της αγοράς, είναι σήμερα ο πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου σκανδάλου στο ελληνικό Χρηματιστήριο των τελευταίων χρόνων.