Οταν τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας θα δώσει το τελικό πράσινο φως για τον προϋπολογισμό που περιλαμβάνει μεγάλες δαπάνες, βάζοντας στην άκρη το έλλειμμα, όπως ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, θα έχουν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για να κορυφωθεί η κόντρα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών. Ηδη το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε τον προϋπολογισμό που περιλαμβάνει έλλειμμα 2,5% επί του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από αυτό που θα ήθελε να δει η ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν ήδη προειδοποιήσει την Ιταλία να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες και να κάνει πίσω, ενώ ξεκάθαρο σήμα έστειλε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι δεν θα τρέξει να σώσει την Ιταλία στην περίπτωση που η κυβέρνηση ή κάποια τράπεζά της αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, εκτός εάν η Ρώμη δεχθεί πρόγραμμα βοήθειας από την ΕΕ, σύμφωνα με πέντε υψηλόβαθμες πηγές που επικαλείται το Reuters.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Την ίδια στιγμή μπαράζ προειδοποιήσεων καταφτάνει στη Ρώμη από κάθε κατεύθυνση και σε διάφορους τόνους. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν, γνωστός και για τις διαπραγματεύσεις του Μνημονίου με την Ελλάδα, κάλεσε την Ιταλία να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες και να χτίσει μαξιλάρι με μετρητά για να αντιμετωπίσει τυχόν κρίση.

Νωρίτερα ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί είχε ζητήσει από τη Ρώμη να υιοθετήσει πολιτικές για μείωση του χρέους, αναφέροντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν καλή για τον λαό της χώρας. Ο Μοσκοβισί κράτησε πιο ήπιο τόνο, παρά τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει προς τον ίδιο και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο έτερος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ένας εκ των δύο βασικών κυβερνητικών εταίρων μαζί με τον Ντι Μάιο, ο Ματέο Σαλβίνι. Ο Σαλβίνι κατηγόρησε ευθέως τους δύο άνδρες ότι έχουν καταστρέψει την Ευρώπη.

Η Κομισιόν πάντως μάλλον θα πάψει να είναι τόσο συγκαταβατική το επόμενο διάστημα αφού πλέον θα πάρει και επίσημα στα χέρια την καυτή πατάτα και θα πρέπει να γνωμοδοτήσει για τον προϋπολογισμό, κάτι που αναμένεται να γίνει στα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ. Η συνέχεια από εδώ και πέρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα καθώς οι αγορές θα κρίνουν από τη δική τους σκοπιά τις εξελίξεις, «ψηφίζοντας» υπέρ ή κατά της Ρώμης μέσω του κόστους δανεισμού. Ηδη τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Ιταλίας έχουν ξεπεράσει το 3,50% και διαμορφώνονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, δείχνοντας ότι οι εξελίξεις μπορεί να είναι δυσάρεστες για την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη που κινδυνεύει να βυθιστεί ξανά σε νέα κρίση.

Για τον λόγο αυτόν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν δεν δίστασε να προειδοποιήσει για αρνητικές αντιδράσεις από τις αγορές λόγω της στάσης της Ιταλίας, κάνοντας λόγο για κατάσταση που τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα εύθραυστη. Οι επόμενες εβδομάδες όπως φαίνεται θα είναι ξανά γεμάτες ένταση στην Ευρώπη.