Ογδόντα μία ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 99 συνάνθρωποί μας, η Δικαιοσύνη καλεί τους υπαίτιους του εγκλήματος να λογοδοτήσουν για όσα έπραξαν και κυρίως για όσα παρέλειψαν να πράξουν πριν και κατά τη διάρκεια της φωτιάς.

Η λίστα των υπόπτων περιλαμβάνει περίπου 20 άτομα. Ανάμεσα σε όσους έλαβαν κλήσεις για ανωμοτί εξηγήσεις είναι και όσοι μηνύθηκαν από τους συγγενείς των θυμάτων όπως η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Αττικής.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. Ολοι τους καλούνται μέσα στις επόμενες ημέρες να προσέλθουν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για αξιόποινες πράξεις που συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο των 99 συμπολιτών μας, αλλά και για τις καταστροφές που υπέστησαν οι περιουσίες δεκάδων κατοίκων.

Η Ρένα Δούρου μάλιστα είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε λίγες μέρες καλείται από την εισαγγελική Αρχή να δώσει ανωμοτί κατάθεση. Η πρώτη αφορά – όπως είναι γνωστό – ήταν η υπόθεση για τις πλημμύρες στη Μάνδρα, όπου πνίγηκαν 23 άνθρωποι και η δεύτερη της τραγωδίας στο Μάτι με τους 99 νεκρούς.

Είναι από τις λίγες φορές που η Δικαιοσύνη κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς για τα δεδομένα μιας τόσο μεγάλης έρευνας, με αναζήτηση ευθυνών σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά τη φονική πυρκαγιά και όσο ο κατάλογος με τους νεκρούς μεγάλωνε, όλοι συμφωνούσαν πως το στοίχημα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι η γρήγορη και προς πάσα κατεύθυνση αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ. Ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος παρέμεινε ως επικεφαλής της προκαταρκτικής εξέτασης και μετά το τέλος της θητείας του, έτρεξε την έρευνα με ασυνήθιστους ρυθμούς για τα δεδομένα των ελληνικών δικαστηρίων, εξετάζοντας μάρτυρες σχεδόν σε καθημερινή βάση και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Μάλιστα, είχε προχωρήσει και στη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, ο οποίος συγκέντρωσε μία σειρά από κρίσιμα στοιχεία που συνέδραμαν ουσιωδώς και ήρθαν να «κουμπώσουν» με το υπόλοιπο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο των ποινικών ευθυνών.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης επισυνάφθηκαν και οι μηνύσεις των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι έχουν στραφεί εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων, καθιστώντας τους – εκ των πραγμάτων – υπόπτους ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της αυτεπάγγελτης έρευνας.

Με βάση το δικονομικό σκηνικό, οι κληθέντες ως ύποπτοι θα προσέρχονται τις επόμενες ημέρες είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους ενώπιον του εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου και των συναδέλφων του Ν. Φιστόπουλου και Κ. Σπυρόπουλου, οι οποίοι τον συνεπικουρούν στην έρευνά του, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση της δικογραφίας.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Ολοι έχουν δικαίωμα να ενημερωθούν για τα στοιχεία εκείνα που συγκέντρωσε η εισαγγελική Αρχή και με βάση αυτά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Στη συνέχεια αναμένεται να ζητήσουν και να τους δοθεί προθεσμία ώστε να ετοιμάσουν τα υπομνήματα προς παροχή εξηγήσεων και να παραθέσουν τα δικά τους επιχειρήματα προς αντίκρουση των ερευνώμενων αξιοποίνων πράξεων.

Στο τελευταίο στάδιο ο εισαγγελέας, αφού ακούσει όλους τους υπόπτους και μελετήσει τα υπομνήματά τους, είναι εκείνος που θα αποφασίσει με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας αν και για πόσα από τα πρόσωπα αυτά προκύπτουν ενδείξεις αξιόποινης πράξης που να συνδέεται αιτιωδώς με το τραγικό αποτέλεσμα από τη φωτιά στο Μάτι.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Ηλίας Ζαγοραίος θα κρίνει σε πόσα πρόσωπα θα ασκήσει ποινική δίωξη και για ποια αδικήματα, ενώ για όσα πρόσωπα δεν στοιχειοθετείται διάπραξη αδικήματος η δικογραφία θα τίθεται στο αρχείο.

Και από κει και πέρα θα ακολουθήσει νέος κύκλος ερευνών από ανακριτή, ενώπιον του οποίου οι συγγενείς των θυμάτων, ακόμα και εκείνων που δεν κίνησαν κάποια ποινική διαδικασία μέχρι τώρα, να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής εις βάρος των προσώπων εκείνων που θα βρεθούν στη θέση του κατηγορουμένου.