Από βουλευτές δήμαρχοι ή περιφερειάρχες και από τοπικοί άρχοντες βουλευτές. Οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 δημιουργούν φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό των κομμάτων καθώς και στον αυτοδιοικητικό χώρο. Νυν ή πρώην βουλευτές επιλέγουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Αυτοδιοίκηση, ενώ νυν ή πρώην δήμαρχοι φλερτάρουν με την κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτή ήταν άλλωστε και η συνήθης διαδρομή, καθώς η Αυτοδιοίκηση ήταν το εφαλτήριο για να γίνει κάποιος βουλευτής. Τώρα παρατηρείται (και) το αντίστροφο. Τι μπορεί όμως να ωθεί έναν βουλευτή στο να αφήσει την… πολυτέλεια του κεντρικού πολιτικού στίβου για να αναμειχθεί με τα τοπικά προβλήματα; Για κάποιους είναι η πρόκληση, για άλλους η ανάγκη για αλλαγή που συμβαδίζει εν μέρει και με την απογοήτευση που ορισμένοι νιώθουν λόγω του περιορισμένου ρόλου του βουλευτή, ενώ για άλλους είναι η ανάγκη πολιτικής επιβίωσης και ας μην το ομολογούν.

Ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος ήταν από τους πρώτους που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να αφήσουν τη Βουλή ύστερα από πολυετή θητεία προκειμένου να διεκδικήσει τον Δήμο Κατερίνης, δίχως μάλιστα να διστάσει να έρθει σε ρήξη με τον νυν γαλάζιο δήμαρχο της πόλης. Για τον ίδιο έκλεισε ένας κύκλος. «Δεν έμαθα να γαντζώνομαι στις καρέκλες», λέει στους συνομιλητές του, ενώ πιστεύει ότι τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών κινούνται μέσα από την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αναγνωρίζει δε ότι ο ρόλος του βουλευτή έχει απαξιωθεί τόσο που δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά. Γι’ αυτό και δεν δίστασε να πάρει την απόφαση να αφήσει τη Βουλή και να ασχοληθεί με τα προβλήματα της πόλης του. Αλλά και ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης αφήνει το Κοινοβούλιο για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παραμένοντας όμως, όπως λέει, στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Την ίδια άποψη δεν είχαν πάντως άλλοι συνάδελφοί του βουλευτές στους οποίους φέρεται να έγινε κρούση για άλλες περιφέρειες της χώρας, χωρίς όμως αποτέλεσμα (ακούστηκαν τα ονόματα του Σίμου Κεδίκογλου για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και του Ανδρέα Κατσανιώτη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την οποία προσεγγίστηκε και ο γιος του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, Ηλίας, αλλά δεν δέχθηκε). Δυσκολίες προκαλεί στη ΝΔ η απόφαση του νυν δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη να κατέβει υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, ενώ και ο δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης ετοιμάζεται για την ίδια περιφέρεια. Από τα ονόματα που επίσης έχουν ακουστεί είναι εκείνα των πρώην δημάρχων Χαλανδρίου Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου και Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη για τον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, όπως και του πρώην δήμαρχου Χαϊδαρίου Δημήτρη Μαραβέλια, του πρώην δημάρχου Μελισσίων Μανώλη Γραφάκου κ.ά., ενώ ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος ετοιμάζει το comeback στον Δήμο Βριλησσίων.

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυβερνών κόμμα δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί το τοπίο των υποψηφιοτήτων λόγω και της γενικότερης δυστοκίας που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξεύρεση προσώπων. Προς το παρόν ξεχωρίζει η «μετακίνηση» του υφυπουργού και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκου Μπόλαρη προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κατά καιρούς έχουν ακουστεί κάποια ονόματα βουλευτών όπως του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη για τον Δήμο Ρόδου, ενώ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κυκλοφόρησε το όνομα του βουλευτή Λέσβου Γιώργου Πάλλη, ο οποίος όμως το έχει διαψεύσει. Ενώ και το όνομα του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού που ακούστηκε για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «δεν παίζει», όπως έχει ο ίδιος καταστήσει σαφές.

ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Οσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής επικρατούν οι υποψηφιότητες πρώην βουλευτών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις, όπως του πρώην βουλευτή Επικρατείας Παύλου Γερουλάνου για τον Δήμο Αθηναίων, της πρώην βουλευτού Φθιώτιδας Κατερίνας Μπατζελή για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, του πρώην βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννη Μαγκριώτη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παίζουν και τα ονόματα των Γιώργου Πεταλωτή και Γιώργου Ντόλιου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως και του Βαγγέλη Αργύρη και του Θανάση Οικονόμου για την Περιφέρεια Ηπείρου.