Μια σκοτεινή πλευρά της πανεπιστημιακής ζωής στη χώρα μας ανέδειξε η αποκάλυψη της περίπτωσης καθηγητή στο ΤΕΙ Σερρών ο οποίος ζητούσε ανταλλάγματα από τους φοιτητές του για να τους περάσει στα μαθήματά του, ενώ οι καταγγελίες μιλούν και για ερωτικές επιθέσεις προς τις φοιτήτριές του. Είναι γνωστό ότι οι επίσημες καταγγελίες για αντίστοιχες υποθέσεις δεν είναι πολλές στη χώρα μας, ωστόσο καθηγητής μεγάλου κεντρικού ελληνικού πανεπιστημίου δήλωνε τις προηγούμενες ημέρες στα «ΝΕΑ» ότι «υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από εκείνα που τελικά αποκαλύπτονται, καθώς οι επώνυμες καταγγελίες σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση».
Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι πολλοί καθηγητές ΑΕΙ σήμερα έχουν τουλάχιστον μία ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης να διηγηθούν σχετικά με την παρεκκλίνουσα συμπεριφορά συναδέλφων τους, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν βρίσκεις εύκολα κάποιον που να συνεχίζει τη διήγησή του με την πειθαρχική ή δικαστική εκκαθάρισή της. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μάλιστα έμπειρος καθηγητής διηγείται στα «ΝΕΑ» την περίπτωση καταγγελίας που είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια από έξι φοιτήτριες εναντίον συναδέλφου του, ο οποίος τελικά οδηγήθηκε στα όργανα έλεγχου του Ιδρύματος και στην αποπομπή του. «Αν δεν έρθει μια επίσημη καταγγελία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» δηλώνει. «Στην περίπτωση εκείνη είχαν έρθει έξι φοιτήτριες και είχαν καταγγείλει ενυπόγραφα ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής τούς είχε ζητήσει ερωτικά ανταλλάγματα για να τις περάσει στα μαθήματά του, οπότε η υπόθεση πήγε αμέσως στον πρύτανη και στη Σύγκλητο» αναφέρει.
ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του καθηγητή στις Σέρρες ωστόσο είναι οι πολλές διαφορετικές ευκαιρίες που είχαν παρουσιαστεί για την αποκάλυψή του. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, μισή σελίδα είχαν αφιερώσει οι εξωτερικοί αξιολογητές της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) στην εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος που έγινε το 2013 για τη συγκεκριμένη ανώνυμη καταγγελία, προτείνοντας μάλιστα στους αποδέκτες της έκθεσης, που ήταν τα αρμόδια όργανα του κράτους, του υπουργείου Παιδείας και του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, μεθόδους για να αποκαλυφθεί το θέμα και αναφέροντας ότι «η διαφορά του ποσοστού επιτυχίας – αποτυχίας των φοιτητών στα μαθήματα, όπως προκύπτει από τα εσωτερικά έγγραφα, μπορεί να φωτίσει την καταγγελία».
Μάλιστα οι εξωτερικοί αξιολογητές της ΑΔΙΠ έγραψαν με σαφήνεια στην έκθεσή τους ότι «ζητούμε επίμονα να γίνει έρευνα». Ζήτησαν ξεκάθαρα να ερευνηθεί σε βάθος το θέμα, κάτι που ποτέ δεν έγινε! Πιθανότατα γιατί κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του το θέμα. Πάντως, τον Μάρτιο του 2013 από τους 2.915 φοιτητές της συγκεκριμένης σχολής οι 1.152 (39,5%) δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός της αναμενόμενης τετραετούς περιόδου. Η έκθεση των εξωτερικών αξιολογητών της ΑΔΙΠ ανέφερε αρχικά ότι «μια πιθανή εξήγηση αυτού του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού οφείλεται στον τρόπο εξετάσεων της σχολής».
Σε αυτήν όμως σαφώς είχε αναφερθεί ότι προέκυψε από την έρευνά τους πως ένας υψηλός αριθμός φοιτητών απέτυχαν σε κάποια μαθήματα που τα δίδασκε ένα συγκεκριμένο μέλος Διδακτικού Προσωπικού του Ιδρύματος. Σύμφωνα με τους φοιτητές, ανέφερε στην έκθεση, η αποτυχία αυτή οφείλεται σε μια παράνομη πρακτική. Ακόμη πιο χαρακτηριστικές όμως είναι ο φράσεις τους ότι κατάλαβαν πως το θέμα του συγκεκριμένου καθηγητή ήταν «δημοφιλές» στις Σέρρες, αν και οι ίδιοι οι αξιολογητές δεν μπόρεσαν να εξακριβώσουν τη βασιμότητα της καταγγελίας.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Συγκλονιστικό είναι δε ότι στην έκθεση της ΑΔΙΠ για το θέμα είχαν ξεκάθαρα αναφερθεί οι δηλώσεις φοιτητών: «Είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχουμε και είναι τεράστιο», «Εάν ήξερα ότι θα υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, δεν θα είχα κάνει αίτηση να σπουδάσω στη συγκεκριμένη σχολή». Οι εξωτερικοί αξιολογητές της ΑΔΙΠ έθεσαν στη συνέχεια τις ενστάσεις τους για την ποιότητα του πτυχίου του συγκεκριμένου τμήματος τονίζοντας ότι η καταγγελία αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική «γιατί παρασύρει και μειώνει την καλή δουλειά των άλλων καθηγητών».
Μετά από πέντε χρόνια, το 2018, η καταγγελία έφτασε τελικά στον Συνήγορο του Πολίτη, για να διαβιβαστεί στη συνέχεια στο υπουργείο Παιδείας. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους το υπουργείο διαβίβασε έγγραφο τόσο στο ΤΕΙ Σερρών όσο και στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος παρενέβη αυτεπαγγέλτως επικοινωνώντας με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Οι εκπρόσωποι των Αρχών ήρθαν σε επαφή με το ΤΕΙ ζητώντας διάφορα στοιχεία και μετά από μήνες ερευνών οδηγηθήκαμε στη σύλληψη του καθηγητή. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στο παρελθόν και σε άλλα ΑΕΙ της χώρας, ενώ σοβαρές καταγγελίες για «άσχημες εκφράσεις» και πρωτοφανή χυδαιότητα έχουν διατυπωθεί και σε βάρος γνωστών καθηγητών κραταιών σχολών ελληνικών ΑΕΙ.
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ. Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε καταγγελθεί η περίπτωση καθηγητή ο οποίος «έκοβε» συστηματικά φοιτήτριά του με αίτημα να υποκύψει στις ερωτικές επιθέσεις του. Η φοιτήτρια δεν έκανε έγγραφη καταγγελία και ολοκλήρωσε τις σπουδές της χωρίς να πάρει πτυχίο, αφού δεν μπορούσε να περάσει στα συγκεκριμένα μαθήματα, κάτι το οποίο πέτυχε τελικά έπειτα από οκτώ περίπου χρόνια, εξεταζόμενη από τριμελή επιτροπή καθηγητών, λόγω συνταξιοδότησης του συγκεκριμένου διδάσκοντα. Τα παραπάνω περιστατικά, καθώς και άλλα που πέφτουν στην αντίληψη μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, καταλήγουν συχνά να «εκκαθαρίζονται» μόνο μέσω των διηγήσεων των πρωταγωνιστών τους. Ωστόσο, συχνά η λύση είναι η ανοιχτή καταγγελία των θυμάτων τους, τα οποία στην αντίθετη περίπτωση απλώς αυξάνουν τις παρενέργειες της περιπέτειάς τους στην καθημερινή τους ζωή.