Σε τέσσερις εταιρείες έχει περιοριστεί πλέον η αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, έπειτα από την ολοκλήρωση της απόκτησης του 100% των μετοχών της εταιρείας Cyta Ηellas από τη Vodafone. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό, πριν από το τέλος του χρόνου, οι «παίκτες» κυρίως στη σταθερή τηλεφωνία και στο Ιντερνετ να μειωθούν ακόμα περισσότερο, καθώς σύντομα αναμένεται να κριθεί η τύχη και της τέταρτης εταιρείας, της Forthnet. Στις 19 Οκτωβρίου, πρόκειται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους ομίλους Vodafone – Wind και Ant1 για την εξαγορά της. Οι προκλήσεις για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και για την ψηφιακή ζωή (digital life) των Ελλήνων παραμένουν σημαντικές. Η ωρίμαση της εγχώριας αγοράς και ο αυξημένος ανταγωνισμός οδηγούν σε πίεση των τιμών και των εσόδων, ενώ η οικονομική κρίση περιορίζει την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και δημιουργεί έλλειψη ρευστότητας, εμποδίζοντας τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Από την άλλη μεριά, οι απαιτήσεις για επενδύσεις σε νέα δίκτυα, ώστε να υποστηριχθούν οι ανάγκες που δημιουργούνται από την αυξανόμενη χρήση δεδομένων και την εισαγωγή νέων υπηρεσιών, είναι συνεχείς και επιτακτικές. Για τα επόμενα έτη, οι αναμενόμενες αυξημένες απαιτήσεις των πελατών και η εξέλιξη της τεχνολογίας προϋποθέτουν επιπρόσθετες επενδύσεις σε κινητά και σταθερά δίκτυα.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη των δικτύων Νέας Γενιάς αναμένεται να δημιουργήσει την απαιτούμενη ευρυζωνική δυναμικότητα που θα υποστηρίξει τις νέες υπηρεσίες 5G. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ήδη έχουν ανακοινώσει επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σε σταθερά και κινητά δίκτυα για την τετραετία 2017-2020, ώστε να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για την ευρυζωνικότητα. Τα κυριότερα αποτελέσματα των επενδύσεων αυτών θα είναι:

– Υπερυψηλές ταχύτητες στο mobile Internet.

– Δυνατότητα υποστήριξης καινοτόμων video streaming υπηρεσιών.

– Επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης των δικτύων.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. Η υλοποίηση των επενδύσεων θα δώσει ώθηση και στην ελληνική οικονομία, ως δαπάνη με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, ενώ οι τεχνολογικές δυνατότητες που θα προσφέρουν τα νέα δίκτυα θα υποστηρίξουν επίσης την καινοτομία και την τεχνολογική επιχειρηματικότητα σε κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως:

– Οι κινητές εφαρμογές (mobile apps).

– Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT).

– Οι απομακρυσμένες υπηρεσίες υγείας.

– Οι λύσεις για έξυπνες πόλεις.