«Η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές προσεγγίσεις διαχείρισης του Μεταναστευτικού δεν αποτελεί επιλογή» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και, καθ’ οδόν προς τις ευρωεκλογές, προειδοποιεί ότι η Ευρώπη «δεν πρέπει να επιτρέψει την επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν». Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σημειώνει ότι με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αναθεωρημένους κανόνες για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, ανάπτυξη νόμιμων οδών για όσους χρήζουν προστασίας και δημιουργία ελκυστικών διαύλων για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού, η ΕΕ θα έχει στα χέρια της ρεαλιστικές λύσεις. Οσο για το δικό του πολιτικό μέλλον με την ολοκλήρωση της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ, αναφέρει ότι «θα βρίσκεται πάντα στη διάθεση της χώρας και των… γεγονότων».
Παρακολουθεί η Κομισιόν όσα καταγγέλλονται σχετικά με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων από ελληνικής πλευράς για τη σίτιση των προσφύγων; Εχετε ενημέρωση για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα της έρευνας;
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διενεργεί πλήρως ανεξάρτητες έρευνες και είναι αποκλειστικά αρμόδια να διερευνά υποθέσεις εικαζόμενης αθέμιτης χρήσης ή ζημίας του προϋπολογισμού της ΕΕ. Συνεπώς δεν ενημερώνει και δεν διατυπώνει σχόλια επ’ αυτών. Ως Επιτροπή δεν έχουμε και δεν πρέπει να έχουμε καμία ενημέρωση για την εξέλιξη της διερεύνησης της υπόθεσης.
Τι συστήνετε, ωστόσο, στην ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα; Υπάρχουν κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα από την Αθήνα;
Η Επιτροπή έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στη διαμόρφωση και διάθεση έκτακτων ανθρωπιστικών κονδυλίων και τακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων με επαρκείς πόρους, με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών των ελληνικών Αρχών. Είναι επομένως απαραίτητο και τα κράτη – μέλη να υλοποιούν άμεσα, σωστά και αποτελεσματικά την αξιοποίηση και διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων και να προσπαθούν να καλύπτουν τυχόν ελλείψεις και κενά στους μηχανισμούς και τις διαδικασίες ελέγχων και απόδοσης.
Η αύξηση των προσφυγικών ροών τους τελευταίους μήνες προκαλεί συναγερμό; Το κλειδί εξακολουθεί να βρίσκεται στην Τουρκία;
Η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας εξακολουθεί να λειτουργεί και να προσφέρει απτά αποτελέσματα. Οι αφίξεις εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, ακόμα και η εποχή του χρόνου, αλλά φυσικά παρακολουθούμε την κατάσταση. Σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήμασταν το 2015 που ξέσπασε αυτή η άνευ προηγουμένου σε ένταση και έκταση μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις έχουν μειωθεί από 10.000 ανά ημέρα το 2015 σε περίπου 100 κατά μέσο όρο. H Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας αποτελεί μια δέσμευση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που απαιτεί εντατικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές ως προς την εφαρμογή της. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της ΕΕ για τη συνεργασία σε θέματα τόσο μετανάστευσης όσο και ασφάλειας. Γι’ αυτό και σε λίγες ημέρες μεταβαίνω ακόμη μία φορά στην Τουρκία για συναντήσεις με την κυβέρνηση. Βρέθηκα και στην Ελλάδα ξανά δύο εβδομάδες πριν για να συζητήσω με τις ελληνικές Αρχές το θέμα της διαχείρισης της μετανάστευσης. Είναι πολύ σημαντικό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι επιστροφές στην Τουρκία εφαρμόζοντας πλήρως τη Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Αυτό θα συμβάλει στο να βελτιωθούν οι συνθήκες στα νησιά, αλλά θα λειτουργήσει και ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους διακινητές που εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται ανθρώπους σε ανάγκη και βρίσκουν τρόπους να τους μεταφέρουν.
Η εικόνα ότι η Ευρώπη πορεύεται διχασμένη στο Προσφυγικό και οι Βρυξέλλες παρακολουθούν ανήμπορες πώς μπορεί να ανατραπεί;
Η μεταναστευτική κρίση του 2015 αποτέλεσε σοβαρότατη δοκιμασία για τη συνοχή της Ευρώπης. Είδαμε τις χώρες πρώτης γραμμής, με πρώτη την Ελλάδα, να πλήττονται έντονα, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρέμεινε αδρανής. Ανταποκριθήκαμε εγκαίρως και αποτελεσματικά στις έκτακτες ανάγκες και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα μέτωπα. Ειδικότερα, οι πρόσφατες προτάσεις μας για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αναθεωρημένους κανόνες για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, ανάπτυξη νόμιμων οδών για όσους χρήζουν προστασίας και δημιουργία ελκυστικών διαύλων για τη μετανάστευση εργατικού δυναμικού αποτελούν ρεαλιστικές λύσεις που θα ολοκληρώσουν τη μεταναστευτική πολιτική μας. Τα εργαλεία πλέον υπάρχουν πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να συμφωνηθούν, να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν. Δεν υπάρχει μία μόνο λύση, όλα τα στοιχεία της ολοκληρωμένης μας πολιτικής απαιτούνται για να απαντήσουμε ως Ευρώπη σε αυτήν την πρόκληση. Είναι σαφές ότι η μετανάστευση ως φαινόμενο θα παραμείνει και ότι κανένα κράτος – μέλος δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο του. Αυτή η προσέγγιση πρέπει να συνδυάζει τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής μας.
Η αντίδραση πλέον και της Ιταλίας επαναφέρει πιεστικά το ερώτημα: τα κλειστά σύνορα είναι το μέλλον;
Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ιταλία όπως και κάθε κράτος – μέλος που χρειάζεται βοήθεια και έχει δοκιμαστεί έντονα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με γνώμονα τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Η πολιτική μας λοιπόν θα πρέπει να αποτυπώνει τις ευρωπαϊκές αξίες μας, όχι τους φόβους μας. Η προσήλωση στις αξίες αυτές δεν μπορεί να υποχωρεί στα εσωτερικά χωρικά σύνορα. Η Ενωσή μας θεμελιώθηκε στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες. Και θα συνεχίσουμε να τιμούμε αυτές τις αξίες. Γι’ αυτό η οπισθοδρόμηση σε εθνικές πολιτικές προσεγγίσεις διαχείρισης του Μεταναστευτικού δεν αποτελεί επιλογή.
Πρόκειται και για το κεντρικό ερώτημα των προσεχών ευρωεκλογών;
Θα είναι από τα κεντρικά θέματα όπου θα επικεντρωθεί η σύγκρουση ανάμεσα στους λαϊκιστές και τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές δυνάμεις. Κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον των νεότερων γενεών και μαζί οι μεγάλες κατακτήσεις των ευρωπαίων πολιτών τα τελευταία 60 χρόνια: ειρήνη, ελευθερία, ασφάλεια, σταθερότητα και οι βασικές αξίες και αρχές της δημοκρατίας. Μην επιτρέψουμε την επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν.
Ο κύκλος της Επιτροπής Γιούνκερ ολοκληρώνεται. Για εσάς τι ακολουθεί;
Πάντα στη διάθεση των συμπολιτών μου, της χώρας μου και… των γεγονότων, για να επικαλεσθώ τον Ταλλεϋράνδο!