Είναι σύνηθες φαινόμενο! Το έχουν κάνει οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι δρομείς. Οταν παίρνουν τους δρόμους, φοράνε τα ακουστικά τους, βάζουν στο κινητό ή το mp3 τους την αγαπημένη τους μουσική κι αρχίζουν να τρέχουν. Μαζί τους και οι διεθνείς συναθλητές τους, αφού σύμφωνα με μια έρευνα του 2016 από το αμερικανικό περιοδικό Runner’s World, το 61% των τρεχάτων ακούνε κάτι όταν κάνουν προπόνηση ενώ το 82% επιλέγει να τζαμάρει και να το… βάζει στα πόδια με τα αγαπημένα του κομμάτια. Αν και η τάση αυτή στην προπόνηση και τους αγώνες δείχνει να έχει ανοδική πορεία, από τους στίβους δεν λείπουν και οι πιο παραδοσιακοί που κρατούν τη μουσική για τις εξόδους τους ή τις βόλτες με το αυτοκίνητο. Ετσι λοιπόν το ναι ή το όχι στα ακουστικά μπαίνει στη σφαίρα της αντιπαράθεσης στο δρομικό κίνημα με τις δύο πλευρές να έχουν αρκετά επιχειρήματα για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους. Το «Τρέχω» σάς παρουσιάζει τρεις από τους σημαντικότερους λόγους για να δυναμώνετε την ένταση κάθε φορά που παίρνετε τους δρόμους κι άλλους τόσους για να κλείσετε το mp3 player σας και να αφήσετε τα ακουστικά στο σπίτι.
Ναι: παίρνετε ενέργεια για το τρέξιμο
Κάθε δρομέας έχει τις κακές του μέρες, κατά τις οποίες το να τρέξει ακόμα και 5 χιλιόμετρα μοιάζει αδύνατη αποστολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει άμεση ανάγκη για παρότρυνση ώστε να φορέσει τ’ αθλητικά του και να βγει στον δρόμο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει σημαντικά η συντροφιά της μουσικής. Ο δρ Κώστας Καραγιώργης, αθλητικός ψυχολόγος που μελετά τη θετική επιρροή της μουσικής στους αθλητές, συμφωνεί πως η μουσική μπορεί να κάνει θαύματα και να τους προετοιμάσει για μια δύσκολη προπόνηση. «Η μουσική αυξάνει τις θετικές πλευρές της διάθεσης όπως η χαρά και ο ενθουσιασμός και μειώνει τις αρνητικές όπως η ένταση, η κούραση και η σύγχυση» τονίζει. Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και τα αποτελέσματα της έρευνας από την επιθεώρηση «The Journal of Strength and Conditioning Research» που υποδεικνύουν πως όταν ακούει κάποιος μουσική προτού τρέξει 5 χιλιόμετρα βοηθείται να πάρει ενέργεια και να προετοιμαστεί για ό,τι έρχεται.
Tip: Το να ακούτε τη σωστή μουσική ενώ τρέχετε είναι σημαντικό: το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ένα αργό τραγούδι που θα σας αποσυντονίζει όταν θα παίρνετε την ανηφόρα. Κάντε ένα playlist με τα αγαπημένα σας δυναμικά τραγούδια και βάλτε τα στο repeat.
Ναι: μαθαίνετε να διατηρείτε σταθερό ρυθμό
Πολλοί δρομείς προτιμούν να τρέχουν χωρίς ν’ ακούνε τραγούδια ώστε να μπορούν να συγκεντρώνονται στα βασικά στοιχεία της προπόνησής τους όπως η αναπνοή τους και τα βήματά τους για να μπορέσουν να διατηρήσουν τον ρυθμό τους. Αν και θεωρούν πως η μουσική ή τα podcasts μπορούν να τους αποσπάσουν, αν το κάνουν σωστά τα στοιχεία αυτά έχουν τη δύναμη να τους βοηθήσουν ενώ τρέχουν με συγκεκριμένο ρυθμό. Σε μια πρόσφατη έρευνα από το περιοδικό «Plos one», φάνηκε πως οι δρομείς έχουν καλύτερη απόδοση όταν ο ρυθμός των κομματιών που ακούνε ταιριάζει με τον βηματισμό τους παρά το αν έτρεχαν μόνοι.
Tip: Δοκιμάστε το Spotify ή το Podrunner με λίστες τραγουδιών που να ταιριάζουν στον ρυθμό του τρεξίματός σας.
Ναι: το τρέξιμό μας μπορεί να μοιάζει πιο εύκολο
Η προετοιμασία για οποιονδήποτε αγώνα είναι δύσκολη από μόνη της, οπότε δεν είναι κακό να βρείτε τρόπους να την κάνετε περισσότερο υποφερτή. Σ’ αυτό συμβάλλει η μουσική. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Keele στην Αγγλία, αν κάποιος δρομέας ενώ τρέχει ακούει τους αγαπημένους του ήχους, καταφέρνει να μειώνει τα επίπεδα της εξάντλησης και αυξάνει την αίσθηση της ευχαρίστησης. Το εξωτερικό ερέθισμα της μουσικής καταπολεμά εξωτερικά ερεθίσματα όπως είναι αυτό της κούρασης. Οταν η αντίληψη της κόπωσης μειώνεται, τότε οι δρομείς είναι ικανοί να πάνε πιο μακριά και με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Tip: Αν χρειάζεστε επιπλέον κινητοποίηση για να τα βγάλετε πέρα με τις δύσκολες προπονήσεις σας, δυναμώστε την ένταση στον player σας. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Ιατρικής και Επιστήμης στον Αθλητισμό και την Ασκηση» (MSSE) έδειξε πως όταν οι αθλητές κάνουν κοπιαστική γυμναστική, έχουν περισσότερες δυνάμεις και παραγωγικότητα όταν ακούνε την αγαπημένη τους μουσική.
Οχι: μπλοκάρετε τους ήχους του περιβάλλοντος
Ενας από τους βασικούς λόγους που πολλοί δρομείς αφήνουν το mp3 τους σπίτι είναι η ασφάλεια. Ολοι μας άλλωστε στους δρόμους θα έχουμε συναντήσει κάποιους αφηρημένους ποδηλάτες, οδηγούς, δρομείς ή ακόμα και πεζούς, αφού δίνουν προσοχή μόνο στη μουσική που φτάνει από τα ακουστικά τους. Εκείνοι που δίνουν έμφαση στα τραγούδια μπορεί να μην ακούσουν ένα αυτοκίνητο που πλησιάζει, όταν κάποιος άλλος επιχειρεί να επικοινωνήσει μαζί τους ή ακόμα και να μην αντιληφθούν ένα καιρικό φαινόμενο όπως η βροχή. Αν ξέρετε πως θα κινηθείτε σε πολυσύχναστο δρόμο στην προπόνησή σας, ίσως θα ήταν καλό να κατεβάσετε τα ακουστικά σας για λίγο.
Tip: Αν νιώθετε πως πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μουσική, δοκιμάστε κάποια μοντέλα που έχουν ηχείο. Ετσι θα έχετε το απαραίτητο περιθώριο για να επικοινωνείτε με το περιβάλλον γύρω σας.
Οχι: μπορεί να πέσει ο ρυθμός σας
Ενώ το να τρέχετε με μουσική έχει αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο, δεν είναι κάτι που μπορείτε να επιστρατεύετε πάντα. Δεν πρέπει να γίνετε εξαρτημένοι από αυτήν για να ολοκληρώσετε ένα τρέξιμό σας κάθε μέρα. Αφήστε που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ρυθμό σας, όπως υποστηρίζει ο δρ Τζιμ Ντένισον, αμερικανός αθλητικός κοινωνιολόγος και προπονητής, μιλώντας στο περιοδικό Runner’s World. Η αμερικανική ομοσπονδία του στίβου έχει απαγορεύσει στους αθλητές που παίρνουν μέρος στα πρωταθλήματά της να χρησιμοποιούν φορητές συσκευές μουσικής. Το ίδιο ισχύει και για την παγκόσμια ομοσπονδία που αποτρέπει τους επαγγελματίες στιβίστες να… αφήνονται στους ρυθμούς των αγαπημένων τους κομματιών ενώ αγωνίζονται. Εσείς πριν φύγετε για κάποιον αγώνα, καλό είναι να ελέγχετε τους κανονισμούς. Στη χώρα μας οι περισσότερες διοργανώσεις δεν απαγορεύουν τις μουσικές συσκευές, αν και υπάρχουν ελάχιστοι που δεν τις θεωρούν καλοδεχούμενες στις εκκινήσεις τους, κυρίως όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων.
Tip: Προκειμένου να κόψετε την εξάρτηση από τη μουσική, χρησιμοποιήστε το ρολόι σας ώστε να τσεκάρετε διαρκώς την πορεία σας και να διορθώνετε κάθε τόσο τον ρυθμό σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξέρετε ανά πάσα ώρα την ταχύτητά σας και δεν θα νιώθετε πως σας λείπει η μουσική.
Οχι: χάνεται μέρος της εμπειρίας του τρεξίματος
Στη σημερινή κοινωνία, οι πειρασμοί από την τεχνολογία είναι παντού γύρω μας. Το τρέξιμο δίνει συνήθως την κατάλληλη ευκαιρία για να ξεφύγουν οι δρομείς από όλους αυτούς. Με την ακρόαση μουσικής αλλοιώνεται η ελευθερία του τρεξίματος. Αν και η μουσική δίνει συνήθως το κάτι παραπάνω στο τρέξιμο, η αίσθηση του να τρέχουμε χωρίς περισπάσεις είναι μέσα στη φύση μας. «Η ικανότητα να ακολουθούμε συγκεκριμένο ρυθμό και να είμαστε ήρεμοι είναι κάτι που έχουμε χάσει, εξαιτίας του multitasking – το να ακούει κάποιος μουσική ή podcast ή ηχογραφημένα βιβλία ενώ τρέχει είναι μια μορφή multitasking. Μας διατηρεί συνδεδεμένους με το περιβάλλον και μας εμποδίζει από το να απολαμβάνουμε την εμπειρία του τρεξίματος» αναφέρει ο Ντένισον.
Tip: Για να κάνετε τη διαφορά, βγάλτε τ’ ακουστικά πού και πού και δώστε προσοχή τον κόσμο γύρω σας. Συνήθως αυτή η εμπειρία γαληνεύει την ψυχή σας.