Θα έκανε λάθος να πιστέψει κανείς ότι οι εκλογές που διεξάγονται αύριο στο κρατίδιο της Βαυαρίας είναι μια βαυαρική ή έστω γερμανική υπόθεση και μόνο. Οι εκλογές αυτές αφορούν τους πάντες στην Ευρώπη και ασφαλώς και τη χώρα μας. Και ο λόγος δεν είναι φυσικά η ατυχής αποστροφή του ηγέτη των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών σε προεκλογική συγκέντρωση ότι οι Βαυαροί θα έπρεπε να έχουν κυβερνήσει περισσότερο την Ελλάδα. Ο λόγος δεν είναι το ιστορικό παρελθόν. Είναι το πολιτικό παρόν και οι επιπτώσεις στο μέλλον.

Οι αυριανές εκλογές, με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν θρυαλλίδα εξελίξεων. Ο κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών και των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών με τους Σοσιαλδημοκράτες έχει ήδη δοκιμαστεί σκληρά, μολονότι έχει συμπληρώσει μόλις έναν χρόνο στην εξουσία. Ενα αρνητικό αποτέλεσμα για τα κυβερνώντα κόμματα, όπως αυτό που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέους τριγμούς.

Μπορεί οι νέοι αυτοί τριγμοί να οδηγήσουν ακόμη και σε κυβερνητική κατάρρευση; Τίποτε δεν αποκλείεται. Η καγκελάριος Μέρκελ αμφισβητείται ήδη – ανάμεσα στους αμφισβητίες της είναι και ο άλλοτε υπουργός της των Οικονομικών και σημερινός πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που είπε ότι για τους πολιτικούς έρχεται κάποια στιγμή το τέλος. Οι εκλογές επομένως μπορεί να σηματοδοτήσουν την αρχή αυτού του τέλους. Οχι απλώς του τέλους μιας πολιτικού αλλά, μιας και μιλάμε για μια καγκελάριο που κυβερνά από το 2005, του τέλους μιας εποχής.

Οπως είναι προφανές, αυτό το τέλος εποχής δεν θα σημάνει πολλά μόνο για τη Γερμανία. Ενόψει αυτής της αλλαγής λοιπόν η χώρα μας θα πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένη προκειμένου να προσαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν. Γιατί είναι απλό: σε τέτοιου τύπου αλλαγές ξέρεις ποιος φεύγει. Αλλά δεν ξέρεις ποτέ τι έρχεται.