Σε θέατρο του παραλόγου παραπέμπουν τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τις τελευταίες ημέρες μετά και τις ρουκέτες του Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ. Μόνο που θα ήταν αποδεκτά όλα αυτά εάν όντως εντάσσονταν σε έργο του σπουδαίου συγγραφέα Ευγένιου Ιονέσκο, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του θεάτρου του παραλόγου, αλλά στην περίπτωση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επηρεάζουν πλήρως την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Η παρουσίαση από τον Καμμένο ενός σχεδίου β’, με την ιδέα για ένα «ΝΑΤΟ των Βαλκανίων» και η συζήτηση για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στα Βαλκάνια, εξόργισε πολλούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και έδειξε ότι η κατάσταση είναι οριακή. Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε στις ΗΠΑ να ασκεί μια διαφορετική εξωτερική πολιτική και να στηρίζει τα αμερικανικά σχέδια για αναχαίτιση της επιρροής της Ρωσίας στα Βαλκάνια, ενώ Μαξίμου και Κρεμλίνο εργάζονται από κοινού για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου και τη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Και αυτό διότι παρά τη χθεσινή ανακωχή που επιχειρήθηκε μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Καμμένου και στη σκιά της ενόχλησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπήρξε νέο κύμα επιθετικών δηλώσεων κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας από μεγάλο αριθμό υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πολιτική ισορροπία του τρόμου και κανείς δεν δύναται να προβλέψει εάν και πότε θα σπάσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, αν και οι πιο μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων προεξοφλούσαν χθες σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι Τσίπρας και Καμμένος θα πάνε όσο πιο μακριά μπορούν και πρόκειται για «στημένο θέατρο» όλο το σκηνικό της διαφωνίας και των εντάσεων, ενώ ο στόχος είναι η συνέχιση της συγκυβέρνησης με ορίζοντα τον Μάρτιο, αφού δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Πιέζουν για διαζύγιο. Βέβαια από την άλλη πλευρά, στην παρούσα φάση, ασκείται η μεγαλύτερη δυνατή πίεση στον Τσίπρα από μια σειρά ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εμμένουν ότι έφθασε η ώρα να τερματιστεί ο πολιτικός γάμος με τους ΑΝΕΛ και να αναζητηθεί μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να φθάσει ο Πρωθυπουργός τουλάχιστον ώς τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρα από στελέχη και βουλευτές και φιλικά ΜΜΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είμαστε μπροστά σε εξελίξεις, τόσο στους ΑΝΕΛ όσο και στην κυβέρνηση.
Επί της ουσίας το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε αδιέξοδο, σε μια χρονική στιγμή που ήδη υπάρχει η επισήμανση από διάφορους παίκτες του πολιτικού συστήματος ότι προκύπτουν «ένοχα μυστικά» που εκθέτουν και τον Τσίπρα και τον Καμμένο. Και μάλιστα υπογραμμίζεται από το γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αδειάσει ακόμα επίσημα τον Καμμένο και ουσιαστικά έχει επιδείξει αφωνία, που ενισχύει τη θεωρία ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για τις θέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και άρα γνώριζε για το σχέδιο β’  που κατά τους ίδιους κύκλους είναι ιδέα των ΗΠΑ (σ.σ. η αμερικανική πλευρά το διέψευσε με ένταση) και πως όλα έγιναν εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
Το Μέγαρο Μαξίμου οχυρώθηκε πίσω από τη διαρροή ότι εμμένει στην υποστήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών, αν και όπως κατανοούν όλοι μια εγκατάλειψη αυτής θα σημάνει και εξουδετέρωση της γραμμής Κοτζιά.
Προκλητική αντεπίθεση. Ο Καμμένος εμφανίστηκε χθες, και εν μέσω των πυρών που δέχεται από κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αντεπιτεθεί, οξύνοντας περισσότερο τα πνεύματα και μένει να φανεί εάν στη συνάντησή του, πιθανότατα αύριο, με τον Τσίπρα θα αποφορτιστεί πλήρως η κατάσταση. Επίσης, έμπλεξαν και οι γραμμές με το Μέγαρο Μαξίμου για το εάν επικοινώνησε τηλεφωνικά από τις ΗΠΑ με τον Τσίπρα, όπως δημοσιοποίησε η «Εφημερίδα των Συντακτών» που προχθές σημείωνε πως «ο Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα» και χθες ήταν στη γραμμή «η κυβέρνηση αντέχει… τον Πάνο».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ που κινείται με τη λογική της πολιτικής του επιβίωσης και στη σκιά της προχθεσινής αναφοράς Τσίπρα, «έχει τυφώνα στην Αμερική, αλλά δεν λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ», έδωσε τη δική του εκδοχή. Μέσω Twitter διέψευσε ότι συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό και σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ανέφερε ότι η πρόταση που κατέθεσε στις ΗΠΑ δεσμεύει μόνο τον ίδιο ως κυβερνητικό εταίρο, ενώ για τις αμερικανικές βάσεις ανέφερε πως αυτές ήδη λειτουργούν. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τα συμφωνηθέντα, εννοώντας την πρόσφατη συμφωνία του με τον Τσίπρα να ξαναμιλήσουν τον προσεχή Μάρτιο, όταν και προσδιορίζεται να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή.
Το κλίμα είναι πολύ βαρύ, γιατί εκτός από τα πυρά που δέχεται από κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο τον Νίκο Βούτση και τον εσωτερικό διχασμό στην ΚΟ των ΑΝΕΛ με τους μισούς να διαφωνούν με όσα πράττει, ο ίδιος επέλεξε να αντεπιτεθεί βάζοντας στο στόχαστρο τον Πρόεδρο της Βουλής και ανάβοντας νέες φωτιές. «Θα χρειαστεί η άδεια του Βούτση γιατί τον ενοχλούν οι άξονες… Η Γαλλία και η Αμερική προστίθενται στις τριμερείς με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο» τουιτάρισε χθες ειρωνικά ο υπουργός Αμυνας. Προχθές άνοιξε μέτωπο και με την «Εφημερίδα των Συντακτών», γράφοντας στο Twitter: «Η ΕφΣυν εκτελεί συμβόλαιο συγκεκριμένου πολιτικο-επιχειρηματικού κέντρου με πολλά χρήματα που θα αποκαλυφθεί σύντομα».
Ψάχνουν «ρεζέρβες». Σε αυτό το τοξικό περιβάλλον για τη συγκυβέρνηση ουδείς δύναται να προβλέψει το μέλλον της, αν και η κυρίαρχη τάση είναι πως Τσίπρας και Καμμένος θα πάνε έως το τέλος μαζί, αν και πλέον αυξάνεται η πίεση να εξευρεθεί άλλη πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή για μια άλλη κυβέρνηση που θα φθάσει έως τις 13 Οκτωβρίου 2019. Ηδη, στο παρασκήνιο συζητούνται και ονόματα και τις επόμενες ημέρες, αναμένονται και δημόσιες τοποθετήσεις για τη δημιουργία ενός μετώπου των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων έναντι της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε αυτό θα ενταχθούν και 3-4 βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Πέμπτης, ο Τσίπρας με το μυαλό του στις εκκρεμότητες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν επιθυμεί οριστική ρήξη.
Κρίσιμη συνεδρίαση. Το θέμα Καμμένου αναμένεται να απασχολήσει και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει το τρέχον Σαββατοκύριακο, αλλά το κρίσιμο σε αυτή τη συνεδρίαση είναι η εκλογή του νέου ενιαίου – όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα – οργάνου, της Πολιτικής Γραμματείας που θα αριθμεί 21 μέλη, εκτός από τον Τσίπρα και τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη. Ο Πρωθυπουργός φάνηκε να κάνει παραχωρήσεις για να μην κυριαρχήσουν οι εντάσεις και μένει να φανεί από τη σταυροδοσία – αν και μεταδίδεται ότι στόχος είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση – πώς εξελίσσεται η παρασκηνιακή σύγκρουση των τάσεων, στη σκιά και της πρόσφατης αντιπαράθεσης Νίκου Φίλη και Νίκου Παππά για την ΕΡΤ.