«Σύγκρουση δυο κόσμων». Η φράση – και η στρατηγική που εμπεριέχει – μπήκε στη δημόσια ατζέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την αναμασούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη πιο συχνά κι από τις κατηγορίες περί νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ. Φέρεται, άλλωστε, να έχει σταλεί μέχρι και σε SMS κυβερνητικής καθοδήγησης. Από τη ΔΕΘ κι έπειτα, όμως, το συγκεκριμένο ρητορικό εύρημα άρχισε να εμφανίζεται και στον μητσοτακικό λόγο. Ο γαλάζιος αρχηγός, λοιπόν, μοιάζει να έχει αποφασίσει πως θα απαντά στις επιθέσεις του πολιτικού του αντιπάλου χρησιμοποιώντας τα όπλα του. Προσαρμοσμένα, βέβαια, στις δικές του αφηγηματικές ανάγκες – σπεύδουν να υποσημειώσουν στενοί του συνεργάτες.

Από το βήμα του Βελλιδείου, για παράδειγμα, χαρακτήρισε τις εκλογές που έρχονται ως μια σύγκρουση δυο κόσμων και προσδιόρισε τους δυο αντιπάλους που εκείνος βλέπει. «Από τη μία, η δυναμική Ελλάδα της παραγωγής, της εξωστρέφειας και των μεγάλων αλλαγών», είπε, «και από την άλλη, η καθηλωμένη Ελλάδα της εσωστρέφειας και της επιδοτούμενης φτώχειας εν μέσω κοινωνικών ερειπίων». Την πρώτη διατείνεται πως την εκφράζει ο ίδιος και το κόμμα του, τη δεύτερη η κυβέρνηση.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ. Αλλά και στα 44α γενέθλια του κόμματός του, προ ημερών, ο Μητσοτάκης δέχθηκε ξανά τη συριζαϊκή πρόκληση της προσέγγισης της επερχόμενης κάλπης ως μιας σύγκρουσης δυο κόσμων. Και επανέλαβε το δίπολο που, όπως όλα δείχνουν, προτίθεται να αναδεικνύει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, «της αυταπάτης και του ψέματος που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ» και «της παραγωγής και της εξωστρέφειας που εκφράζει η ΝΔ».

Το είδος του διαχωρισμού που επιχειρεί να προβάλει – το οποίο από το περιβάλλον τονίζουν ότι «στην ουσία δεν είναι διαχωρισμός γιατί δεν έχει διχαστικό στοιχείο» – έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρο στην ομιλία του στην περιοδεία σε Αρτα και Πρέβεζα τη Δευτέρα. «Εμείς», ανέφερε, «βάζουμε απέναντι στο ψέμα και στο σκοτάδι, το φως και την αλήθεια. Εμείς θα μειώσουμε φόρους και εισφορές και θα φέρουμε επενδύσεις και δουλειές. Εμείς θα ακυρώσουμε στην πράξη αυτόν τον στυγνό πολιτικό εκβιασμό της διανομής επιδομάτων σε κομματικούς πελάτες. Εμείς δεν θέλουμε επιδόματα, θέλουμε ευκαιρίες σε όλους τους νέους, ανεξαρτήτως πού ανήκουν κομματικά».

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Αν ρωτήσει κανείς τους νεοδημοκράτες για αυτήν την επιλογή σημειώνουν μια σειρά από κόσμους, που κατά την άποψή τους έρχονται αντιμέτωποι. Οπως «το παρελθόν και το μέλλον. Ή ο λαϊκισμός και η υπευθυνότητα». Αυτήν την τελευταία αντιπαράθεση, μάλιστα, τη διαφημίζουν και στους εταίρους. Στο πρόγευμα που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ μέσα στην εβδομάδα με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ για πρώτη φορά οι παρόντες ένιωσαν, λένε, πως το προφίλ που θέλει να φιλοτεχνήσει η ελληνική Κεντροδεξιά – ότι είναι, δηλαδή, το πρώτο συστημικό κόμμα του χώρου που δεν πιέζεται ούτε από τα δεξιά της, ούτε από το κέντρο, αντιθέτως έχει ισχυρή δημοσκοπική παρουσία – έγινε ορατό από τους έξω.

Στην Πειραιώς εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην πόλωση που προκαλεί μια σχεδόν εμφύλια σύγκρουση, «επειδή είναι ο μοναδικός τρόπος να επανασυσπειρώσει τους εναπομείναντες ψηφοφόρους του, αφού δεν έχει άλλες δεξαμενές». Εκείνοι πάλι έχουν επιλέξει, αναφέρουν, ως κεντρική τους στρατηγική «την ενθάρρυνση της συμμετοχής». Εξού και στη δική τους ανάγνωση των δυο κόσμων, ο ένας κόσμος «δεν είναι η Αριστερά συνολικά, είναι απλά οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που κυβερνούν». Η εν λόγω λεπτομέρεια θα τονίζεται ολοένα και περισσότερο στις δημόσιες παρεμβάσεις τους. Μπορεί, επομένως, να την επισημάνει ο Μητσοτάκης ακόμη και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συναντηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.