Από την πρώτη στιγμή που ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ και οι συνεργάτες του είχαν συναναστροφή με τον τεχνικό διευθυντή του Παναθηναϊκού Νίκο Νταμπίζα και με τον προπονητή της ομάδας Γιώργο Δώνη, διαπίστωσαν πως πρόκειται για δύο ανθρώπους με δύο βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την επιτυχία: γνώση και φιλοδοξία.

Γνώση για τα ποδοσφαιρικά και το πώς να χτίσουν μια ομάδα που θα προοδεύει μέρα με τη μέρα, παρά το μικρό μπάτζετ, και που σε βάθος τριετίας θα είναι ικανή να κάνει πρωταθλητισμό. Και φιλοδοξία για να γίνουν και οι ίδιοι πρωταθλητές. Να ανεβάσουν επίπεδο την καριέρα τους. Αυτά τα στοιχεία έκαναν τους συνεργάτες του Πιεμπονγκσάντ να δώσουν αμέσως τη συγκατάθεσή τους για να προχωρήσει η επιλογή του Νταμπίζα για το πόστο του τεχνικού διευθυντή.

Θυμίζουμε πως μετά τα ραντεβού που είχε κάνει ο Νταμπίζας με τον Αλαφούζο είχε συνάντηση με δύο άμεσους συνεργάτες του Παϊρότζ, τον Τζακ Σισρουμίντ και τον δικηγόρο Γιώργο Παχατουρίδη. Εκείνη ήταν και η πρώτη γνωριμία του Νταμπίζα με ανθρώπους του Ταϊλανδού. Αργότερα γνώρισε και τον ίδιο τον Πιεμπονγκσάντ, επί αθηναϊκού εδάφους, μαζί με τον Γιώργο Δώνη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Και η εντύπωση που αποκόμισε τόσο ο Παϊρότζ όσο και ο Πιτ Πιεμπονγκσάντ για τον έλληνα προπονητή ήταν εκείνη που τους έκαναν να προσπαθήσουν να τον πείσουν για συμβόλαιο τριών ετών και όχι μονοετούς διάρκειας, όπως ήταν η αρχική επιθυμία του Δώνη. «Θέλουμε να χτίσουμε κάτι σε βάθος χρόνου και θέλουμε εσένα μαζί μας» ήταν η ατάκα που είχε ειπωθεί σ’ εκείνη τη συνάντηση προς τον έλληνα προπονητή.

Το ίδιο ισχύει και τώρα. Και μάλιστα σε… ενισχυμένο βαθμό, αφού ο Δώνης ήδη, μέσα σε λίγους μήνες, παραθέτει τα διαπιστευτήριά του όσον αφορά την προπονητική του αξία. Ο Παναθηναϊκός του μικρότερου μπάτζετ όλων των εποχών για τον σύλλογο κάνει πορεία… πρωταθλητισμού σε αυτές τις πρώτες έξι αγωνιστικές. Κι αν δεν υπήρχε το μείον έξι από την περσινή περίοδο, θα πήγαινε στην Τούμπα την 8η αγωνιστική για να παίξει ντέρμπι κορυφής! Εμοιαζε απίστευτο αν το συζητούσε κάποιος το καλοκαίρι, είναι αληθινό τον Οκτώβριο.

Στυλοβάτες

Εντυπωσιασμένοι είναι οι άνθρωποι του Ταϊλανδού και με τον Νίκο Νταμπίζα. Με τη δουλειά του, τις γνώσεις του, με το προφίλ που έχει χτίσει στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ο Πιτ Πιεμπονγκσάντ παρακολούθησε μαζί με τον τεχνικό διευθυντή του Τριφυλλιού ένα από τα καλοκαιρινά φιλικά της ομάδας στην Ολλανδία. Είχαν την ευκαιρία οι δυο τους να μιλήσουν για αρκετές ώρες, να συζητήσουν για το ποδόσφαιρο, να ανταλλάξουν απόψεις. Υπήρξε συζήτηση με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας και για το θέμα του επιθετικού, που εξελίχθηκε σε καλοκαιρινό μεταγραφικό σίριαλ. Υπάρχουν συχνές κουβέντες μαζί του και τον τελευταίο μήνα.

Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα πως Νταμπίζας και Δώνης αποτελούν τούτη την ώρα τους «στυλοβάτες» του Παναθηναϊκού. Τους ανθρώπους που δεν… αγγίζονται από κανέναν και που, ακόμα κι αν οι νέοι ιδιοκτήτες θελήσουν να φέρουν δικά τους πρόσωπα στη νέα εποχή που μοιάζει να ξημερώνει, εκείνοι θα παραμείνουν ακλόνητοι στις θέσεις τους. Δώνης και Νταμπίζας κατάφεραν μέσα σε λίγους μόνο μήνες, μονάχα με τη δουλειά τους, να δημιουργήσουν όραμα, προοπτική και υπεραξία σε ένα ρόστερ που έμοιαζε φτωχό και λειψό. Και δεν είναι καθόλου υπερβολή πως οι δυο τους κατάφεραν να φέρουν ξανά τον κόσμο πίσω στο γήπεδο, «σήκωσαν» από τη θέση τους 3.500 Παναθηναϊκούς για να πάνε σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι σε μια επαρχιακή πόλη και έφεραν και πάλι το – απαραίτητο – δέσιμο μεταξύ ποδοσφαιρικού τμήματος και εξέδρας.