Ζεσταίνεται για τα καλά το πρωτάθλημα μπάσκετ από τη δεύτερη κιόλας αγωνιστική, αλλά το βασικό είναι ότι άφησε υποσχέσεις – από την πρεμιέρα – ότι θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ίσως το καλύτερο των τελευταίων χρόνων.

Ηδη, το Σαββατοκύριακο έχουμε τα δύο πρώτα ντέρμπι της σεζόν, όσο κι αν οι αθηναϊκές ομάδες έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα.

Ο Αρης φιλοξενεί τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό και η κυπελλούχος Ελλάδας και Ευρώπης ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ, σε δύο παιχνίδια που ξυπνούν αναμνήσεις.

Στο Αλεξάνδρειο, η ατμόσφαιρα θα θυμίζει άλλες εποχές, τότε που ο αυτοκράτορας του μπάσκετ αυτά τα παιχνίδια τα είχε για… ζέσταμα ενόψει των κορυφαίων αναμετρήσεων που έδινε κάθε Πέμπτη για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Τα πράγματα βέβαια έχουν αλλάξει προ πολλού και ο Παναθηναϊκός δεν είναι απλώς το φαβορί, αλλά έχει μεγάλες πιθανότητες να πάρει τη νίκη με τρόπο εμφατικό.

Μεταβατική περίοδος

Αντίθετα οι Θεσσαλονικείς βρίσκονται σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης και οικονομικής εξυγίανσης από την εποχή Λάσκαρη, που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο αποκλεισμός από τη Νίζνι στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα στο Αλεξάνδρειο και παρά τη νίκη με ένα καλάθι στη Ρωσία, αλλά και ο βαρύς (σε διαφορά σκορ) αποκλεισμός στο Κύπελλο από τον Προμηθέα Πάτρας, δημιούργησαν ένα άσχημο κλίμα, κυρίως σχετικά με τη διάθεση των οπαδών του.

Ωστόσο, ίσως θα πρέπει να καταλάβουν ότι ρεαλιστικά ο Αρης με τη σημερινή κατάσταση που βιώνει, αδυνατώντας να βγει στην ευρύτερη αγορά αναζήτησης παικτών (λόγω του αποκλεισμού μεταγραφών), ελάχιστα περιθώρια είχε να φτιάξει μια ομάδα ποιοτικότερη από αυτή που έχει. Και πάλι όμως, με μπάτζετ μικρότερο των 500.000, το σύνολο του Βαγγέλη Αγγέλου εμφανίζεται καλύτερο από το περσινό.

Κακά τα ψέματα, για τους Κίτρινους, τόσο η φετινή όσο και η επόμενη σεζόν είναι οδηγός για τη συνέχεια γιατί θα δείξουν εάν με τα σωστά – μικρά και νοικοκυρεμένα – βήματα θα μπορέσει σιγά σιγά να αλλάξει επίπεδο προς το καλύτερο.

Τα κατάλοιπα της προηγούμενης ιδιοκτησιακής κατάστασης μοιραία θα ακολουθούν αρκετό καιρό την ομάδα και ο Αρης θα τα αφήσει πίσω μόνο αν συνεχίσει να φτιάχνει ομάδες χαμηλών προϋπολογισμών και κατ’ επέκταση ανάλογων προσδοκιών.

Κακός δαίμονας

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ είχε εξελιχθεί σε κακό δαίμονα της ΑΕΚ, αλλά το αποψινό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ είναι πολύ δύσκολο, με την Ενωση να ψάχνει την αντίδραση από την ήττα στο Περιστέρι. Η ΑΕΚ ακόμα δεν είναι πλήρης και ο Δικέφαλος του Βορρά δείχνει σε πολύ καλό μομέντουμ, αλλά όπως και να έχει η ομάδα του Λούκα Μπάνκι διατηρεί τον πρώτο λόγο.

Στη Λήμνο, το κλειστό της Μύρινας Νίκος Σαμαράς θα γνωρίσει μεγάλες στιγμές σήμερα το μεσημέρι, καθώς για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει το νησί αγώνα επαγγελματικής κατηγορίας, με ένα όνειρο των γηπεδούχων πριν από κάποιους μήνες να γίνεται πραγματικότητα και κόντρα στον Πανιώνιο ο Ηφαιστος Λήμνου θα κυνηγήσει την πρώτη του νίκη στην Basket League.

Την ίδια ώρα στον Χολαργό θα παίζεται ένα άλλο ενδιαφέρον έργο, δεδομένου ότι ο νεοφώτιστος Χολαργός του Αρη Λυκογιάννη θα ψάχνει και αυτός την πρώτη νίκη στην ιστορία του στη μεγάλη κατηγορία. Με αντίπαλο τον Κολοσσό Ρόδου, την ομάδα δηλαδή που «έτρεξε» με μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη τετραετία ο νυν προπονητής των γηπεδούχων, με τη συγκίνηση σαφώς να είναι έκδηλη, αν και ο επαγγελματισμός στο τέλος θα υπερισχύσει