Το μεταγραφικό παζάρι στη Formula 1 σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, με τις ομάδες και τα αφεντικά να αναζητούν τους πιο… γκαζιάρηδες πιλότους για την επόμενη σεζόν, που θα σπάσουν τα χρονόμετρα στα γκραν πρι το 2019. Ηδη ο Κίμι Ραϊκόνεν αποτελεί παρελθόν για τη Ferrari – ολοκληρώνει τη συνεργασία του στα τέλη του 2018. Ο αγέλαστος φινλανδός οδηγός αντικαταστάθηκε από τον 20χρονο Σαρλ Λεκλέρκ, που θα τρέχει έως τα τέλη του 2018 με το μονοθέσιο της Alfa Romeo – Sauber. Τη θέση του θα πάρει – για να μην ξεμείνει και από δουλειά – ο Κίμι Ραϊκόνεν, ο οποίος απορροφήθηκε από την ιταλική ομάδα, λίγες ώρες μετά την αποχώρησή του από τη Ferrari. Σαφώς, η απρόσμενη αποχώρηση του Ραϊκόνεν δημιουργεί ακόμη απορίες – και ενστάσεις στο εσωτερικό του ιταλικού στρατοπέδου -, μιας και ο ίδιος το τελευταίο διάστημα είχε εξαιρετικές επιδόσεις, ενώ πρόσφατα κατέρριψε και ρεκόρ γύρου όλων των εποχών.

Να σημειωθεί ότι ο νεαρός Λεκλέρκ ήταν μια ένθερμη επιλογή του εκλιπόντος, πρώην προέδρου της Ferrari, Σέρτζιο Μαρκιόνε και, όπως αποδείχθηκε, η επιθυμία του εκπληρώθηκε! Ο Αντόνιο Τζιοβινάτσι (Ιταλία) θα οδηγήσει το δεύτερο μονοθέσιο της Alfa Romeo – Sauber. Στην πρωταθλήτρια ομάδα, που οδεύει στην κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος, τη Mercedes – Benz, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει από το καλοκαίρι: ο Λιούις Χάμιλτον παραμένει στη γερμανική ομάδα για άλλα δύο χρόνια και ο Βάλτερι Μπότας θα είναι ο δεύτερος οδηγός της Mercedes – Benz και το 2019. Επίσημες αλλαγές υπάρχουν και στην ομάδα της McLaren. O Στόφελ Φαντόρ θα οδηγεί τα μονοθέσια της McLaren ώς το τελευταίο γκραν πρι της φετινής σεζόν. H χλιαρή παρουσία του στα γκραν πρι ήταν η αιτία που ο Φαντόρ θα μείνει προς το παρόν χωρίς δουλειά. Η πιο καλή στιγμή στην καριέρα του ήταν η έβδομη θέση στα Γκραν Πρι Σιγκαπούρης και Μαλαισίας πέρυσι.

Ενας 18χρονος στη McLaren

Η βρετανική ομάδα θεωρεί ότι η καλύτερη λύση για την επόμενη σεζόν είναι ο 18χρονος Λάντο Νόρις. Ο νεαρός οδηγός είναι σήμερα αναπληρωματικός οδηγός της βρετανικής ομάδας, ενώ παράλληλα τρέχει και στο πρωτάθλημα της Formula 2, διαγράφοντας το τελευταίο διάστημα μια εξαιρετική πορεία – ήδη βαθμολογικά βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Ετσι, ο Νόρις μαζί με τον 20χρονο Κάρλος Σάινθ Jr, το 2019, θα αποτελέσουν το πιο νεανικό δίδυμο σε ομάδα της Formula 1. Η Red Bull θα πορευτεί με τους Μαξ Φερστάπεν (Ολλανδία), Πιερ Γκασλί (Γαλλία) και η Renault με τους Νίκο Χούλκενμπεργκ (Γερμανία) και Ντανιέλ Ρικιάρντο (Αυστραλία). Η Haas επιμένει με το ίδιο αγωνιστικό της δίδυμο και το 2019. Ο Ρομέν Γκροζάν και ο Κέβιν Μάγκνουσεν θα συνεχίσουν να οδηγούν τα δύο μονοθέσια της Haas και για την επόμενη σεζόν.