Οποιος δεν είναι μυημένος δεν μπορεί να καταλάβει, ούτε καν να διανοηθεί τι σημαίνει Μεικτές Πολεμικές Τέχνες. Ο πρόσφατος αγώνας του ιρλανδού σουπερστάρ Κόνορ ΜακΓκέγκορ με τον Χαμπίμπ Νουρμαγκομέτοφ και η επεισοδιακή ήττα του αποτέλεσαν ένα από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε στα διεθνή Μέσα. Μετά τον αγώνα, ο μαχητής από το Νταγκεστάν, σε ένα άνευ προηγουμένου σόου που θύμιζε τις ψεύτικες εκτός ρινγκ μάχες του WWΕ, τα έβαλε με όλους πηδώντας έξω από το κλουβί όπου λίγο πριν είχε καταβάλει τον διάσημο αντίπαλό του. Ο σκληρός και αδυσώπητος κόσμος των ΜΜΑ (Mixed Μartial Αrts) δεν είναι τίποτα άλλο από μια καλοστημένη μηχανή έκδοσης χρήματος. Οπου υπάρχει χρήμα, υπάρχει και δημοσιότητα (και αντιστρόφως), οπότε δεν είναι τυχαία η δημοφιλία που κερδίζει συνεχώς αυτή η απόλυτη μορφή πάλης μπροστά στην οποία το Κ1, για παράδειγμα, στο οποίο διαπρέπει ο Ζαμπίδης, μοιάζει με παιδικό καβγά.

Εχουμε και λέμε: Ενας μέσος μαχητής των ΜΜΑ έβγαλε 132.000 δολάρια το 2017. Για τους τοπ αθλητές φυσικά αυτά τα λεφτά είναι peanuts, που λένε και οι Αμερικανοί. Για παράδειγμα, ο Καναδός Ζορζ Σεν-Πιερ έβγαλε 2,58 εκατ. δολλάρια σε έναν και μόνο αγώνα, αυτόν με αντίπαλο τον Αγγλο Μάικλ Μπίσπινγκ, πρωταθλητή μεσαίων βαρών, ο οποίος στον ίδιο αγώνα είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να μεγαλώνει κατά 540.000 δολάρια.

Αρκούδες…

Το 2017, 182 μαχητές των ΜΜΑ – περίπου το 34% των αθλητών – έλαβαν εξαψήφια ποσά ως αμοιβή για τις εμφανίσεις τους. Και όμως, αν συγκρίνει κανείς αυτά τα χρήματα με αυτά που κερδίζει ένας ρούκι του πρωταθλήματος φούτμπολ (μίνιμουμ 450.000 δολάρια), διαπιστώνει ότι είναι μάλλον λίγα για να τρως το ξύλο της αρκούδας.

Και μια και ο λόγος για αρκούδες: το νέο αστέρι των ΜΜΑ, ο αήττητος Νουρμαγκομέτοφ, ο οποίος ενσαρκώνει μια πρωτόγονη μορφή παλαιστή που φαίνεται να τρελαίνει το κοινό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Ρωσία, όταν ήταν πιτσιρικάς έκανε προπόνηση παλεύοντας με μια νεαρή αρκούδα! Δεν είναι αστικός μύθος, είναι πραγματικότητα, και – ας είναι καλά το YouTube – μπορείτε να το διαπιστώσετε. Από την άλλη, ο ΜακΓκρέγκορ αυτή τη στιγμή μοιάζει με έκπτωτο άγγελο. Είναι όμως ο άνθρωπος στον οποίο οι ΜΜΑ χρωστάνε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δημοφιλίας τους και τα εκατομμύρια των θαυμαστών του περιμένουν την αντίδρασή του. Οπως έχει αποδείξει ο ίδιος πολλές φορές στο παρελθόν, είναι πολύ σκληρός για να «πεθάνει».

Οπως και να ‘χει οι ΜΜΑ έχουν έρθει για να μείνουνκαι φαίνεται ότι κερδίζουν και νέες αγορές. τηλεοπτικές και μη, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.