Αγαπημένο παιχνίδι των… εθνικών διακοπών στα ρεπορτάζ των ομάδων. Απόπειρες απολογισμού με τη βοήθεια των αριθμών, συγκρίσεις, ενίοτε και συμπεράσματα που προκαλούν ενδιαφέροντα δεδικασμένα. Ετσι περνά ο καιρός που χωρίζει την αγωνιστική δράση σε προηγούμενα και επόμενα. Το διάστημα που δεν είναι εύκολο για κανέναν. Ούτε για τους προπονητές, ούτε για τους ποδοσφαιριστές, ούτε για τους φιλάθλους, ούτε βεβαίως για τους δημοσιογράφους.

Με αφετηρία λοιπόν όλα τα παραπάνω μπήκαμε στον πειρασμό να αναζητήσουμε απαντήσεις για το πρώτο αγωνιστικό δείγμα γραφής του Ολυμπιακού (έπειτα από 13 επίσημες αναμετρήσεις) και, αν μη τι άλλο, το αποτέλεσμα που μας προέκυψε είναι εντυπωσιακό για έναν κύριο από το Τολέδο, που ακόμη και σήμερα αν πεις το όνομά του στον Μαουρίσιο Πελεγκρίνο θα σε κοιτάξει με μισό μάτι. Εχει άλλους μπελάδες βεβαίως αυτή την εποχή ο αργεντινός κόουτς της Λεγκάνες (και μια ματιά στον βαθμολογικό πίνακα της La Liga θα σας πείσει), αλλά τη διοίκηση της ομάδας του δεν την έχει συγχωρέσει ακόμη για τον τρόπο που χάθηκε από το ρόστερ της ο Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο.

Καλύτερος συμπαίκτης

Ο 28χρονος ισπανός επιθετικός που τα προσωπικά του γκολ δεν μπόρεσαν ποτέ να περιγράψουν την προσφορά του στο σύνολο και που κάποιοι βιάζονται για τέτοιου είδους συμπεράσματα και εδώ στα μέρη μας, σε φόντο ερυθρόλευκο. Δεν έχει, λέει, ο Γκερέρο το εύκολο γκολ. Εντάξει, να μη χαλάσουμε το χατίρι σε κανέναν. Εχει ο Ολυμπιακός όμως το εύκολο γκολ με τον Γκερέρο. Τόσο εύκολο, που οι αριθμοί φωνάζουν για την προσφορά του. Τη συμμετοχή του στη λειτουργία του συνόλου, στον τρόπο με τον οποίο έχει κερδίσει τους πάντες στον Ρέντη. Ο καλύτερος «συμπαίκτης». Ο σέντερ φορ που τρέχει περισσότερο από όλους, που κρατά μόνος του την πρώτη γραμμή της αντίπαλης άμυνας σε… μέτρα που κανείς αντίπαλος προπονητής δεν επιθυμεί. Και βέβαια εκείνος που βάζοντας τον ρυθμό στο χορτάρι δίνει την ευκαιρία στους συμπαίκτες του να πυροβολήσουν κατ’ εξακολούθηση.

Τα δοκάρια

Οχι, το ξεκαθαρίζουμε προκαταβολικά. Δεν έχουμε καμία διάθεση να συγκρίνουμε τον Γκερέρο με τον Αχμέντ Χασάν που επί της ουσίας είναι ο «ανταγωνιστής» του για την ενδεκάδα. Αυτά είναι θέματα που αφορούν μόνο τον Πέδρο Μαρτίνς. Τον Πορτογάλο που έχει διαλέξει δύο φορ με εντελώς διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά, ακριβώς για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του τακτικά. Και ο Χασάν είναι πάρα πολύ καλός φορ. Αλλο στυλ, πιο παίκτης περιοχής, αλλά σε επίπεδο Ολυμπιακού. Ηδη έχει καταθέσει δείγματα γραφής. Αν δεν του γύριζε η τύχη την πλάτη με τα διαδοχικά δοκάρια, πιθανότατα ο απολογισμός του θα ήταν ανάλογος των ικανοτήτων του.

Τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι ο Χασάν (ο οποίος άλλωστε έχει περάσει ήδη αρκετό χρόνο συμμετοχής μαζί με τον Γκερέρο στον αγωνιστικό χώρο στις 4-4-2 δοκιμές του προπονητή). Είναι ο Ολυμπιακός από τις αρχές του Αυγούστου μέχρι την περασμένη Κυριακή με τον Μιγκέλ Γκερέρο στο χορτάρι και ο Ολυμπιακός δίχως τον Ισπανό. Ο 28χρονος έχει ώς τώρα 830′ συμμετοχής σε σύνολο 1.218′ δράσης για τους Πειραιώτες. Εντεκα συμμετοχές στα 13 ματς των Ερυθρολεύκων (δεν χρησιμοποιήθηκε κόντρα στην Μπέτις και στο ματς Κυπέλλου με τον Λεβαδειακό). Σε αυτά τα 830′ λοιπόν ο Ολυμπιακός έχει σκοράρει τα 20 από τα 23 γκολ του ώς τώρα στη σεζόν! Κάτι παραπάνω από πέντε στα έξι γκολ δηλαδή για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς έρχονται με τον Γκερέρο στον αγωνιστικό χώρο! Οι Πειραιώτες βάζουν ένα γκολ κάθε 41,5′, όταν ο 28χρονος φορ είναι στο γήπεδο.

Από αυτά τα είκοσι γκολ ο Γκερέρο έχει σκοράρει τα πέντε, ενώ έχει δώσει και μία ασίστ (την περίφημη στον Νάτχο για το 2-1 επί του Αστέρα Τρίπολης).

Ενενηντάλεπτα

Η άμεση εμπλοκή του λοιπόν στα γκολ της ομάδας του είναι της τάξης του 30%. Και όσο για τα αποτελέσματα; Τέσσερα ενενηντάλεπτα στη Σούπερ Λίγκα (Λεβαδειακός, ΠΑΣ, Αστέρας, Πανιώνιος), μόνο νίκες. Τρία ενενηντάλεπτα στο Γιουρόπα Λιγκ, δύο νίκες (Λουκέρνη εντός, Μπέρνλι εντός), μία ήττα (Μίλαν εκτός). Εχει παίξει ακόμη 70′ στη Λουκέρνη (βγήκε στο 0-3), 71′ στο Μπέρνλι (βγήκε στο 0-0), 29′ με τον ΠΑΟΚ (μπήκε στο 0-1 και παρά την αιχμαλωσία δεν άλλαξε) και 9′ με την ΑΕΚ (έδωσε την πάρε – βάλε ασίστ στον Γιάννη Φετφατζίδη στη μεγάλη ευκαιρία του 94′).

Τι συμβαίνει χωρίς τον Γκερέρο στον αγωνιστικό χώρο; Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς σε 388′ έχει σκοράρει τρία γκολ! Τα γκολ με Μπέρνλι (εκτός στη διαδρομή για τον τελικό 1-1), Λεβαδειακό (Κύπελλο 1-0) και ΑΕΚ (το ποίημα Φορτούνη την Κυριακή). Ενα κάθε 129′ δηλαδή. Αν δεν είναι αυτό παιχνίδι αριθμών, τότε αλήθεια ποιο είναι…

Οσα δεν μετράει η στατιστική

Φυσικά μέσω της στατιστικής δεν φαίνονται όλες οι λεπτομέρειες των αναμετρήσεων. Οι συνθήκες αγώνα γενικώς, ο τρόπος με τον οποίο ο δανός διαιτητής Κριστόφερσεν έκλεισε τον Ολυμπιακό στην περιοχή του μετά το 0-1 την Κυριακή στο ΟΑΚΑ ειδικώς, οι παίκτες του ΠΑΟΚ που… κρεμάστηκαν στα δοκάρια με τον Πασχαλάκη να κάνει το ματς της καριέρας του στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Δεν αποκαλύπτει τη σπουδαία προσπάθεια κόντρα στην Μπέτις και τις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες κ.λπ. Δεν παύει όμως να φωτογραφίζει τη σημασία που έχει ο Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο στον νέο Ολυμπιακό. Να δικαιώνει τον προπονητή που τον εμπιστεύεται, αλλά και να απαντά σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι δικό σου γκολ στο ποδόσφαιρο είναι μόνο αυτό που πέτυχες εσύ! Ο 28χρονος που είναι ούτως ή άλλως ο πρώτος σκόρερ μαζί με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο (από 5 γκολ) και που αν προσθέσει κανείς στην παρέα τους τον Κώστα Φορτούνη (4 γκολ, 4 ασίστ) αντιλαμβάνεται τον ρόλο που έχει αυτή η τρόικα-φωτιά στο παρόν και το μέλλον της ομάδας του μεγάλου λιμανιού.