Ο Ζεεχόφερ τελικά παρεξηγήθηκε. «Η μετανάστευση είναι η αιτία όλων των πολιτικών προβλημάτων» είχε δηλώσει πρόσφατα και όλοι θεώρησαν ότι εννοεί τους μετανάστες. Και η λύση ήταν ίσως να κλείσουν τα σύνορα. Οχι τα εξωτερικά σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, αλλά τα εσωτερικά σύνορα της Βαυαρίας με την υπόλοιπη Γερμανία. Διότι η μετανάστευση Γερμανών από την υπόλοιπη Γερμανία στην εύρωστη οικονομικά Βαυαρία αλλοίωσε τη σύνθεση του εκλογικού σώματος έτσι ώστε να φαντάζει πλέον όνειρο άλλων εποχών η αυτοδυναμία των Χριστιανοκοινωνιστών CSU. Οι αυριανές εκλογές ανατρέπουν και τη βασική παρακαταθήκη που είχε αφήσει ο ιστορικός ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, Φρανς Γιόζεφ Στράους, να μην επιτραπεί η ύπαρξη άλλου κόμματος δεξιά του CSU. H ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα μπει άνετα στο Μαξιμιλιανέουμ, την τοπική Βουλή του Μονάχου. Και οι Πράσινοι, δεύτερη δύναμη, θα είναι πιθανότατα οι κυβερνητικοί εταίροι στη Βαυαρία του χριστιανοκοινωνιστή Μάρκους Ζέντερ.
Ο αέρας που πνέει από το Βερολίνο για τις εκλογές στη Βαυαρία αύριο και την Εσση στα τέλη Οκτωβρίου είναι κάθε άλλο παρά ευνοϊκός για τη συντηρητική Χριστιανική Ενωση και τους Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τη «Γερμανική τάση», του ARD, τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU-CSU) υποχωρούν στο 26%. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι με 17%. Οι Σοσιαλδημοκράτες πέφτουν στο 15%, πίσω από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που παραμένει στο 16%. Οι ερωτηθέντες στην πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόδοση της κυβέρνησης και καθιστούν πρωτίστως την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ υπεύθυνη για την εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού και σε δεύτερη θέση τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο του CSU Χορστ Ζεεχόφερ.
Η αναζήτηση υπευθύνων ξεκίνησε ήδη. Ο πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ φορτώνει την ευθύνη στον πρόεδρο του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ. Αυτός από την πλευρά του τονίζει ότι υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας είναι ο Ζέντερ. Ανεξαρτήτως του επιμερισμού ευθυνών, ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζεεχόφερ είναι υπ’ ατμόν. Πυροδότησε τις δύο κυβερνητικές κρίσεις οδηγώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ στα όρια της διάλυσης μέσα στους πρώτους έξι μήνες της νέας κυβέρνησης.
Η κόντρα του Χορστ Ζεεχόφερ με την Ανγκελα Μέρκελ έχει σαφώς χαρακτήρα προσωπικής βεντέτας. «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ εξαιτίας αυτής της γυναίκας για δεύτερη φορά» έλεγε ο Ζεεχόφερ το καλοκαίρι, όταν συγκρούστηκε με τη Μέρκελ για τη φύλαξη των γερμανικών συνόρων. Ηταν υπουργός και στην πρώτη κυβέρνηση της Μέρκελ το 2005, συγκρούστηκε και τότε μαζί της και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το υπουργείο Υγείας.
Τώρα οι μέρες του στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών είναι μετρημένες, η καγκελάριος Μέρκελ θα υποχρεωθεί να πάρει τα μέτρα της μετά τις εκλογές στη Βαυαρία και την Εσση, εάν ο Ζεεχόφερ πυροδοτήσει νέα κυβερνητική κρίση.
«Ο Ζεεχόφερ είναι παίκτης και θα προσπαθήσει να μείνει στο παιχνίδι», λέει στα ΝΕΑ ο Νικολάους Νοϊμάιερ, διευθυντής πολιτικού της Βαυαρικής Ραδιοτηλεόρασης BR. Ως ανταποκριτής στο Βερολίνο είχε παρακολουθήσει την πορεία του «μοναχικού» Ζεεχόφερ και στην πρώτη κυβέρνηση της Μέρκελ. Αλλά η αναμενόμενη συντριβή του κόμματός του στη Βαυαρία θα επισπεύσει και τη διαδοχή του στην προεδρία του CSU, κατ’ επέκταση και στο υπουργείο Εσωτερικών στο Βερολίνο. Το συγκεκριμένο υπουργείο θα παραμείνει στα χέρια του CSU, πιθανότερος διάδοχος του Ζεεχόφερ στο Βερολίνο είναι ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν.
Κομβικής σημασίας όμως είναι η θέση του προέδρου της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης CSU ο οποίος συμμετέχει στο συμβούλιο του κυβερνητικού συνασπισμού και συγκαθορίζει την πορεία της κυβέρνησης του Βερολίνου. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου του CSU ώστε να είναι συγκεντρωμένη η εξουσία στα χέρια του, λέει ο Νοϊμάιερ. Αλλά δεν αποκλείονται και άλλες υποψηφιότητες, όπως του ευρωβουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος στήριξε τη Μέρκελ στην αντιπαράθεση με τον Χορστ Ζεεχόφερ για το Προσφυγικό, εκφράζοντας τη φιλοευρωπαϊκή γραμμή του CSU.
ΔΙΧΑΣΜΟΣ
«Εξαφανισμένη» η Ανγκελα Μέρκελ
Στην αντιπαράθεση Μέρκελ – Ζεεχόφερ προσωποποιείται ο βαθύτερος διχασμός της γερμανικής Χριστιανικής Ενωσης. Για τους εθνικο-λαϊκιστές του CSU, που είναι κυρίαρχη τάση στη Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας, η Ανγκελα Μέρκελ είναι το μεγαλύτερο ανάχωμα στη δεξιά στροφή της Χριστιανικής Ενωσης. Αυτό επιδιώκουν από καιρό με όχημα και την προσφυγική κρίση στοχεύοντας στην απομάκρυνση της Μέρκελ με επιχειρηματολογία που ενισχύει τελικά την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Στον προεκλογικό αγώνα στη Βαυαρία η Μέρκελ δεν εμφανίστηκε ούτε μία φορά. Αντίθετα, στη χθεσινή τελική προεκλογική συγκέντρωση προσκλήθηκε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Η μάχη ανάμεσα στις δύο γραμμές της γερμανικής δεξιάς δεν έχει κριθεί ακόμη. Αλλά οι αυριανές εκλογές στη Βαυαρία θα είναι ήττα και για τους εσωκομματικούς αντιπάλους της Μέρκελ.