Πολλοί ιδιοκτήτες κατεστραμμένων σπιτιών (που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα») αποφεύγουν να προχωρήσουν στην κατεδάφισή τους και ζητούν επανέλεγχο ελπίζοντας να χαρακτηριστούν επισκευάσιμα («κίτρινα») επειδή φοβούνται πως αν τα κατεδαφίσουν δεν θα μπορέσουν να τα ξαναχτίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη Επιτροπών Κατοίκων, στις προαναφερόμενες περιοχές έχουν εκδοθεί – μετά τις καταστρεπτικές φωτιές της 23ης Ιουλίου 2018 – γύρω στα 260 πρωτοκόλλα κατεδάφισης, αλλά μέχρι στιγμής είναι ζήτημα αν έχουν υλοποιηθεί 30 (!). Και η αγωνία στο Μάτι επιτείνεται από το γεγονός ότι δεν υφίσταται σχέδιο πόλης και τα ακίνητα είναι εκτός σχεδίου.
Την ίδια ώρα, όλοι παραδέχονται πως λόγω των αγκυλώσεων της γραφειοκρατίας υπάρχουν καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη τα συρματοκιβώτια στις κοίτες των ρεμάτων πάνω από τη Μαραθώνος προκειμένου να λειτουργήσουν ως φράγματα.
Την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος πως στις 19 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν – και – στην Ανατολική Αττική οι δασικοί χάρτες οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και την πράξη αναδάσωσης. Με μια πρώτη ανάγνωση αυτό σημαίνει πως λύνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς το δασαρχείο δεν έδινε τις απαραίτητες βεβαιώσεις για να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άδεια επισκευής.
Ωστόσο, σύμφωνα με δασικούς από το Δασαρχείο Πεντέλης (όπου υπάγεται το Μάτι και οι γύρω πυρόπληκτες περιοχές), από την αναδάσωση εξαιρούνται οι περιοχές που έχουν προταθεί από τους δήμους ως «οικιστικές πυκνώσεις». Οπως λένε, σε αυτές τις περιοχές θα υπάρχει μια «τρύπα» στον δασικό χάρτη.
Ετσι, όπως λένε, μέχρι να τελειώσει το ζήτημα με τις «οικιστικές πυκνώσεις» (θα πάρει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου) θα υπάρχει εκκρεμότητα και θα χρειάζεται βεβαίωση του Δασαρχείου. Και όπως εξηγούν, ο χρόνος για μια πράξη χαρακτηρισμού είναι από 12 έως 15 μήνες. «Αυτός ο χρόνος αφορά μια νορμάλ κατάσταση. Αν όμως υποβληθούν για το ίδιο θέμα, για παράδειγμα, 500 αιτήσεις, τότε το σύστημα θα μπλοκάρει» λένε.
Σύμφωνα με τους ίδιους, αρχικά είχε ειπωθεί – από το υπουργείο Υποδομών που συντονίζει τις δράσεις αποκατάστασης – πως μπορούν να γίνουν εργασίες χωρίς βεβαίωση από το Δασαρχείο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη υπουργική απόφαση (ή δεν έχει κοινοποιηθεί) με συνέπεια να υπάρχει – ακόμη – πρόβλημα με τις πολεοδομίες στους δήμους.
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για τα καμένα
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, σε αυτή τη φάση, έχουν εγκριθεί οι μελέτες για τα έργα (τα οποία ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει). Αυτά έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε τρεις φάσεις: η πρώτη φάση συνολικού προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ προβλέπει την τοποθέτηση κλαδοδεμάτων και κλαδοφραγμάτων. Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, επειδή το προαναφερόμενο ποσό είναι ιδιαίτερα υψηλό, αναμένεται να γίνει προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η δεύτερη φάση αφορά τη φύτευση δένδρων και φυτών ύψους 1.250.000 ευρώ. Αυτό προβλέπεται να γίνει από τα μέσα Νοεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2019. Και η τρίτη φάση, ύψους 500.000 ευρώ, αφορά την τοποθέτηση αντιπλημμυρικών πλεγμάτων /συρματοκιβωτίων (σαραζανέτι) στις κοίτες των ρεμάτων.Στο μεταξύ, στο Μάτι και τις άλλες πυρόπληκτες περιοχές, μέλη Επιτροπών Κατοίκων έχουν προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος, την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, αυτό, όπως προαναφέρθηκε, δεν κατέστη δυνατό. Και αυτός είναι ο λόγος, που κατά τις ίδιες πληροφορίες, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση στον Νέο Βουτζά να χρηματοδοτησουν οι κάτοικοι τη μελέτη ύψους 20.000 ευρώ.