Είναι Παρασκευή, έξι η ώρα το απόγευμα, ακόμη δεν έχει νυχτώσει και το κέντρο της Αθήνας έχει πολλή κίνηση. Στους δρόμους πέριξ της Πλατείας Θεάτρου, κάτω από την Ομόνοια, κόσμος – κατά κύριο λόγο αλλοδαποί – κάνει τις βόλτες του, αγοράζει προϊόντα ανατολικών κυρίως χωρών, γενικώς η πόλη «έχει ζωή». Οι ήχοι ενός μπουζουκιού από την ταβέρνα «Κληματαριά» δίνουν μια πιο… ελληνική νότα, ο κόσμος διασκεδάζει στο εσωτερικό του μαγαζιού.
Αλλωστε ο Δήμος Αθηναίων έχει στήσει μια μεγάλη γιορτή στο πλαίσιο της έναρξης της δράσης «Κατάστημα στο Κέντρο» του πιλοτικού προγράμματος ΠΟΛΗ² για την αναβίωσης της ιστορικής Πλατείας Θεάτρου. Σειρήνες του ΕΚΑΒ και της Αστυνομίας προκαλούν ανησυχία καθώς μια συμπλοκή αλλοδαπών καταλήγει στον τραυματισμό ενός Μαροκινού, ευτυχώς ελαφρά. Κι όλα αυτά συμβαίνουν λίγα 24ωρα μετά την άγρια δολοφονία τοξικομανούς, λίγα μέτρα πιο πάνω, στην οδό Σατωβριάνδου. Ο τραυματισμένος μεταφέρεται στο νοσοκομείο, η κίνηση στους δρόμους συνεχίζεται, ο φόβος για το κέντρο της πόλης είναι έκδηλος παντού αλλά το πάρτι του δήμου στην Πλατεία Θεάτρου ξεκινά.
ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΙΩΠΗΣ. Από τη μια ο αγώνας για να αλλάξει το κέντρο της Αθήνας, να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις, να κάνουν τη βόλτα τους όλοι οι πολίτες στα σοκάκια κάτω από την Ομόνοια, να επιστρέψουν οι κάτοικοι, να σπάσουν τα λουκέτα της σιωπής, της εγκατάλειψης, της απομόνωσης. Κι από την άλλη, ο φόβος για τη ζωή. Ανθρώπινα κουρέλια κυκλοφορούν αβοήθητα, συμμορίες λυμαίνονται την περιοχή, επεισόδια γίνονται για ασήμαντη αφορμή, ακόμη και η Αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση.
«Το φως που πάντα νικάει το σκοτάδι. Το φως, τα ανοιχτά καταστήματα, διώχνουν την εγκατάλειψη» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εγκαινιάζοντας τα πρώτα επτά καταστήματα που εντάχθηκαν στο καινοτόμο πρόγραμμα ΠΟΛΗ² του δήμου. Ενα πρόγραμμα που μπορεί να δώσει ανάσα ζωής σε μια μεγάλη περιοχή του κέντρου που αυτή την ώρα είναι αβίωτη. «Χρειάζεται τόλμη και όραμα για να διώξουμε το σκοτάδι. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Ή θα αλλάξουμε το κέντρο ή θα το αφήσουμε να βουλιάξει οριστικά» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος για θέματα μεταναστών και προσφύγων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.
Ενας νέος άνθρωπος ο οποίος ζώντας ή ταξιδεύοντας σε πρωτεύουσες δυτικών χωρών έρχεται να μεταφέρει την εμπειρία του. Και αυτό που υποστηρίζει είναι ότι στην Αθήνα δύο πράγματα μπορούν να γίνουν: «Είτε θα πάμε σε μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις όπως αυτή που γίνεται στην Πλατεία Θεάτρου για να δώσουμε ζωή στο κέντρο, είτε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα ευρύ πρόγραμμα κατεδαφίσεων κτιρίων και αναπλάσεων, κάτι που αυτή την ώρα δεν είναι εφικτό».
Η ΕΠΙΛΟΓΗ. Τέσσερις μήνες πριν, στην Πλατεία Θεάτρου το μόνο που κυριαρχούσε ήταν τα λουκέτα στις πόρτες καταστημάτων και πολυκατοικιών. Ο Δήμος Αθηναίων πήρε τους επαγγελματικούς χώρους, τους ανακαίνισε, κάλεσε τους ενδιαφερομένους να καταθέσουν προτάσεις και διάλεξε επτά για να λειτουργήσουν. Για έξι μήνες, ίσως και περισσότερο, θα πληρώνει το ενοίκιο και το λειτουργικό κόστος, με την ελπίδα στη συνέχεια οι καταστηματάρχες να σταθούν στα πόδια τους και να προσελκύσουν κι άλλους επαγγελματίες.
Επόμενος σταθμός της δράσης «Κατάστημα στο Κέντρο» είναι η Στοά Εμπόρων, μια εμβληματική στοά στην οδό Βουλής, πολύ κοντά στο Σύνταγμα. Τα 11 κενά καταστήματα της στοάς παραχωρούνται στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος απευθύνει πρόσκληση σε κοινωνικές επιχειρήσεις, που προκρίνουν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος έναντι της επιδίωξης κέρδους. Στόχος της δράσης είναι να ωφεληθεί το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές.
Η πλατεία έχει τη δική της ιστορία
Αν ανατρέξει κανείς στις πληροφορίες για την Πλατεία Θεάτρου το πρώτο πράγμα που διαβάζει είναι ότι συγκαταλέγεται στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Κι όμως, αυτή η περιοχή έχει τη δική της ιστορία. Στην πλατεία δεσπόζει το κτίριο της Διπλαρείου Σχολής, το οποίο αναγέρθηκε το 1932. Η Σχολή ιδρύθηκε το 1892 από τον καθηγητή Στέφανο Κυπάρισσο με σκοπό την προαγωγή και ανάπτυξη της δωρεάν τεχνικής διδασκαλίας. Ο Αριστείδης Διπλάρης άφησε σημαντική περιουσία και με τη διαθήκη του ζήτησε την ίδρυση της ομώνυμης Σχολής, στην οποία θα διδάσκονται δωρεάν σε νέους και νέες Σχέδιο και γενικά Τέχνες, με στόχο να εξασφαλίζεται επαγγελματική σταδιοδρομία στους αποφοίτους της. Δίπλα από την πλατεία υπάρχει επίσης το Μέγαρο Εμπορείο, το οποίο είναι ένα από τα παλιότερα εμπορικά κέντρα της Ελλάδας. Η Πλατεία Θεάτρου, που πήρε το όνομά της από το πρώτο σκεπαστό θέατρο της Αθήνας, έχει να υπερηφανεύεται και για την ιστορική ταβέρνα «Κληματαριά» που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1927 κι έχουν περάσει από εκεί «ιερά τέρατα» της μουσικής, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου.
Τα καταστήματα στην Πλατεία Θεάτρου
1. Αστικά Μοτίβα (Διπλάρη 5Α). Μια πειραματική πλατφόρμα πώλησης αντικειμένων design, αλλά και ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών με επιστήμονες, καλλιτέχνες, σχεδιαστές και τεχνίτες.
2. Νηρωή (Διπλάρη 5Β). Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία σχεδιάζει και οργανώνει εκδηλώσεις, φεστιβάλ, πολιτιστικά δρώμενα με άξονες τον ελληνικό πολιτισμό, τις τέχνες, και τον φυσικό τρόπο ζωής.
3. Αϊ Λαβ Αθενς πρότζεκτ (Θεάτρου 6). Μια δημιουργική πλατφόρμα προβολής της αληθινής εικόνας της Αθήνας έρχεται να αναδείξει το αστικό τοπίο, μέσω θεματικών εκθέσεων φωτογραφίας και φωτογραφικά σεμινάρια αστικού αυτοπροσδιορισμού.
4. Creators of Cosmos (Θεάτρου 6). Η πρώτη ελληνική εταιρεία που σχεδιάζει και υλοποιεί παιχνίδια ρόλων φυσικής κλίμακας.
5. Book&Play (Πλ. Θεάτρου 10). Δύο κοινωφελείς οργανισμοί παρουσιάζουν τη δημιουργική συνύπαρξη βιβλίων και παιχνιδιών.
6. COCO-MAT.bike (Πλ. Θεάτρου 6). Το πρώτο κατάστημα πώλησης και ενοικίασης ξύλινων ποδηλάτων της COCO-MAT.bike στην Αθήνα και ένας χώρος συνάντησης για τους λάτρεις του ποδηλάτου.
7. Ο Χώρος (Πλ. Θεάτρου 6). Η ομάδα συλλογικού πολιτισμού ΕΜΕΙΣ, με πρωταρχικό μέλημα την προάσπιση της προσβασιμότητας στην τέχνη, στεγάζει τη δραστηριότητά της.