Ο ίδιος, (ο Καμμένος είναι ο ίδιος), διατείνεται ότι δεν του τηλεφώνησε ο πρόεδρος Τσίπρας για να του επιστήσει την προσοχή (ή και να τον μαλώσει) για όσα έλεγε κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ. Τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριζαν το εντελώς αντίθετο (ότι το τηλεφώνημα έγινε και ήταν αυστηρό…) και εξ αυτού του λόγου προέκυψε και ο Καμμένος καβγάς με το ΦΕΚ «ΕφΣυν», ο οποίος πολύ μας στενοχώρησε ως γεγονός.

(Διότι τι άλλο από στενοχώρια και πίκρα είναι να χαλάει μια ωραία φιλία ή και συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας το ΦΕΚ «ΕφΣυν» δεν γνώριζε, δεν είχε ακούσει, δεν είχε καν μάθει, ότι ο Καμμένος υπουργός έχει σύρει το σύνολο του αντιπολιτευόμενου Τύπου στα δικαστήρια με μηνύσεις και αγωγές…)

Η ουσία είναι ότι μ’ αυτά και μ’ αυτά χάλασε και η διάθεση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος επέστρεψε χθες το πρωί από τις ΗΠΑ, βαρύθυμος και προβληματισμένος.

Τόσο δύσθυμος δε, που άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να χαλαρώσει το Σάββατο στην Τάμπα της Φλόριντα όπου τον ανέμενε πώς και πώς ο Γιώργος ο Μέρμελας, σπουδαία προσωπικότης της περιοχής – το πρωθυπουργικό αεροσκάφος το οποίο τον μετέφερε, πληροφορήθηκα ότι στάθμευσε επ΄ ολίγον στο αεροδρόμιο της πόλης, ανεφοδιάστηκε, και πέταξε κατευθείαν για Αθήνα. Σου λέει, ήταν τόση η δυσθυμία του Καμμένου υπουργού και της ακολουθίας του, ώστε δεν βγήκε ούτε από το αεροδρόμιο…

Μαζί έως το τέλος

Η ίδια (κυβερνητική) πηγή που με ενημέρωσε για την αλλαγή στην τελευταία φάση της περιοδείας Καμμένου στις ΗΠΑ, μου ανέφερε ότι κατά το περίφημο τηλεφώνημα Τσίπρα – Καμμένου την περασμένη Πέμπτη (το οποίο αρνείται ο Καμμένος αλλά επιμένουν τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου ότι έγινε), ο Πρωθυπουργός φέρεται ειπών στον συνομιλητή του, «όταν γυρίσεις, θέλω να σε δω».

Ραντεβού, μου είπε ο καλός άνθρωπος ο οποίος με ενημέρωσε σχετικά, δεν κλείστηκε, αλλά αν κοιτάξω προσεκτικά την προϊστορία των ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου, θα αντιληφθώ και τη σοβαρότητα του υπό υλοποίηση.

«Εως τώρα ήταν ο Καμμένος που ζητούσε συνάντηση με τον Τσίπρα, και ο τελευταίος τον δεχόταν. Αυτή τη φορά, τη μοναδική φορά, είναι ο Τσίπρας που ζητάει από τον Καμμένο να συναντηθούν – τρόπον τινά να παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου».

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα μετά το μεσημέρι ή το αργότερο αύριο, αν λόγου χάρη ο Καμμένος υπουργός δεν έχει ξεπεράσει ακόμη (λέμε τώρα…) το jet lag.

Ο δικός μου ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος χθες που μιλήσαμε για την έκβαση της συνάντησης. Τον καθησύχασα. «Δεν χαλάει με τίποτε αυτή η σχέση, τίποτε δεν μπορεί να τους χωρίσει. Ετσι όπως κρατάει ο ένας τον άλλο μαζί ώς το τέλος θα πάνε» του είπα και τον έστειλα να απολαύσει το μοσχαράκι γιουβέτσι που του είχε ετοιμάσει η καλή του για το κυριακάτικο τραπέζι (ευκαιρίας δοθείσης, γιουβέτσι άντε το πολύ γιουβετσάκι το λένε, το κριθαρότο και τα συναφή είναι μια εφεύρεση των chef για να παραμυθιάζουν τα νούμερα…).

Μιλούσε ο πρόεδρος

Υποθέτω (θέλω τουλάχιστον…) ότι ο Τσίπρας, δεν θα μασήσει από τις δικαιολογίες Καμμένου ότι είπε όσα είπε για plan Β στη συμφωνία των Πρεσπών, και… ΝΑΤΟ Βαλκανίων, ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Διότι τα είπε παρουσία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Ματίς και σε επίρρωση αυτού αναφέρω ότι σε ανακοίνωση που μοίρασε αμέσως μετά τη συνάντησή τους η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντάνα Γουάιτ αναφέρεται ότι ο κύριος Ματίς

«Ευχαρίστησε επίσης τον έλληνα υπουργό Αμυνας για τις πρόσφατες ενέργειες της χώρας του για την καταπολέμηση των ρωσικών κακοηθών δραστηριοτήτων στην περιοχή και οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν να κρατούν τη Ρωσία υπό έλεγχο».

Αντιγράφω από την επίσημη ανακοίνωση για του λόγου το αληθές, και επειδή αυτό μου ζητείται συχνά από τους συμπατριώτες μου στην εύανδρο Ηπειρο, οι οποίοι χρησιμοποιούν την αγγλικήν ως καθομιλουμένη:

«He also thanked the Greek defense minister for his country’ s recent actions to combat Russian malign activities in the region, and the two agreed to continue to hold Russia accountable».

Πουθενά δεν λέει, ότι ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο για τις ωραίες ιδέες που έχει σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον ρώσικο δάκτυλο στην περιοχή. Τον έλληνα υπουργό Αμυνας ευχαρίστησε. Γιατί αυτός είπε όσα είπε, και γιατί…

Είναι πολλά τα λεφτά, Πάνο

Μια και το έφερε η κουβέντα – όχι εγώ… – ο πρόεδρος Αλέξης, κατά τη συζήτηση με τον υπουργό του Καμμένο σήμερα, ας διευκρινίσει και το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, διότι πολύ μας μπέρδεψε αυτός ο κύριος Ματίς, ο οποίος στη μούρη του Καμμένου πέταξε ένα 1,5 δισ. δολάρια θα κοστίσει η αναβάθμιση, ενώ η υπουργάρα μέχρι τώρα μας διαβεβαίωνε ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. Και αφού ξεδιάλυνε και αυτός ότι μιλάμε για δολάρια και όχι για ευρώ, μετά μας άφηνε να καταλάβουμε ότι με τις ισοτιμίες ευρώ δολαρίου, μπορεί και να μας κοστίσει η αναβάθμιση κάτω από 1 δισ. ευρώ – και άλλα τέτοια υπέροχα.

Πόσο λοιπόν θα κοστίσει η αναβάθμιση; 1,5 δισ. που δηλώνει ο κύριος Ματίς ή 1,1 δισ. που διατείνεται ο Καμμένος;

Λιβανίζοντας τον Καραμανλή

Παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες και σε διάφορα sites, ακόμη και υποτιθέμενα της Κεντροαριστεράς μια κανονική καμπάνια για την προώθηση βιβλίου υπό τον τίτλο «Κώστας Καραμανλής – Το τελευταίο εμπόδιο» που γράφτηκε προ μηνών, και υποτίθεται ότι αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στην πτώση του Κώστα Καραμανλή και την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια.

Δεν γνωρίζω ποιος χρηματοδοτεί την καμπάνια, στο πλαίσιο της οποίας έχει δημιουργηθεί και ειδική ιστοσελίδα υπό τον τίτλο vivliokaramanlis.gr, αν και μπορώ να κάνω μερικές υποθέσεις. Γνωρίζω όμως ότι συγγραφέας του βιβλίου είναι μια κυρία, οδοντίατρος το επάγγελμα (χάθηκαν οι πολιτικοί να γράψουν κάτι γι’ αυτόν; Οι δημοσιογράφοι που τον υπηρετούσαν; Προφανώς κανείς τους δεν πιστεύει λέξη για τις ικανότητες και το ταλέντο του στη διακυβέρνηση της χώρας), ονόματι Σοφία Λουκέρη. Μέλος της ΝουΔου φυσικά, η κ. Λουκέρη άφησε τον τροχό, τις απονευρώσεις και τις «γέφυρες» και έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο προφανώς είναι μια προσπάθεια να (υπό) στηρίξει το ίνδαλμά της.

Γράφει για παράδειγμα η ανάρτηση στο έγκυρο site neodimokratis.gr:

«Το βιβλίο που λέγεται “Κώστας Καραμανλής – Το τελευταίο εμπόδιο” περιέχει στοιχεία για όλη την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, παρασκήνιο για τη δράση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στοιχεία από το περιβόητο σχέδιο “Πυθία” που ακόμη απασχολεί τις δικαστικές αίθουσες.

Το βιβλίο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ τα όσα ειπώθηκαν κατά την παρουσίασή του από τους Νικήτα Κακλαμάνη, Νίκο Δένδια, Απόστολο Τζιτζικώστα, Κωνσταντίνο Μίχαλο άλλα και άλλες σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, ο Καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης κ.ά., δείχνουν πως ο πολιτικός χρόνος έχει πλέον ωριμάσει για να ανοίξει η συζήτηση για όλα όσα συνέβησαν εκείνη την κρίσιμη περίοδο».

Να μια ωραία ιδέα. Αντί να κουβαλάει η κυρία Λουκέρη τον φίλο μου τον Νικήτα και όλους τους υπόλοιπους να θυμιατίζουν εν χορώ με το λιβανιστήρι στο χέρι τον Καραμανλή, να καλέσει τον ίδιο μια φορά, να έρθουμε και εμείς, να μας τα πει κανονικά – ειδικά για το πώς έριξε τη χώρα στα βράχια.