Το είχατε ξαναδιαβάσει εδώ. Και έγινε. Ο Πάνος Καμένος ξεναγήθηκε μετά βαΐων και κλάδων στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ. Θυμίζω πως μιλάμε για τη φωλιά της πολεμικής μηχανής της Αμερικής, για να το πω ολίγον τι «αντιιμπεριαλιστικά». Τυπικά και όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντησή του με τη διοίκηση της εταιρείας «συζήτησαν τα προγράμματα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion και τις δυνατότητες συνεργασίας της αμερικανικής εταιρείας με την ΕΑΒ». Περαιτέρω ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισκέφθηκε τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και το πανεπιστήμιο Joint Special Operations στην αεροπορική βάση Mac Dill.

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα: Για παράδειγμα, αντέχει η χώρα νέες εξοπλιστικές περιπέτειες, ακροβατούσα στην εντελώς ευάλωτη και υποτιθέμενη μεταμνημονιακή εποχή; Επίσης, κάτι σοβαρό: ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε για τις επαφές και την ατζέντα του υπουργού Εθνικής Αμυνας; Ξέρει για παράδειγμα, για το τι λέει και διαπραγματεύεται πέραν του Ατλαντικού; Υπάρχει άλλος έλληνας υπουργός Αμυνας που να έκανε τόσο πολλές προσεγγίσεις με ξένες αμυντικές βιομηχανίες; Τι ήταν αυτό που τις επέβαλλε και τις επιβάλλει; Γιατί ο νυν υπουργός κάθε λίγο και λιγάκι συναντάται μαζί τους; Και, βεβαίως, τι ακριβώς συζήτησε με τον ομόλογό του Τζιμ Μάτις για τις βάσεις στη χώρα μας; Θέτω όλα αυτά τα εύλογα ερωτήματα, επειδή μαθαίνω πως την επόμενη κυβέρνηση θα απασχολήσει το εν λόγω ταξίδι και οι εν λόγω συμφωνίες για εξοπλιστικά του Καμμένου – και βέβαια, όχι τυχαία, η ΝΔ σήμερα κάνει focus σε αυτό. Μαθαίνω δε πως θα υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση, όταν πρέπει, για όλη τη θητεία του Καμμένου στο τιμόνι του υπουργείου. Λογικό. Από την πλευρά μου, εξάλλου, καθώς έχουν περάσει ημέρες χωρίς απάντηση, δράττομαι της ευκαιρίας να ξαναρωτήσω: Ποιο είναι το λειτουργικό κόστος – διάθεση και συντήρηση – της υπουργικής βίλας στα νότια προάστια;

Συμβιβασμοί

Στην Αθηναΐδα στο Γκάζι, τώρα, έγινε η διήμερη σύνοδος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που κατέληξε στη συμβιβαστική – για τις τάσεις – νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Η συνεδρίαση ξεκίνησε ώρα… ΠΑΣΟΚ το Σάββατο. Το λέω αφού ενώ ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 12, άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Στα πηγαδάκια – φράξιες, πάντως, αποτυπώθηκε ακριβώς το κλίμα που υπάρχει σήμερα εσωκομματικά: μακριά κι αγαπημένοι οι 53 με τους προεδρικούς. Ο Τσίπρας χαλαρός έμεινε σε όλη τη διαδικασία, άκουσε ομιλίες και μίλησε με κόσμο. Παρά την πίεση των ημερών, θυμίζω. Πάντως ο παράγοντας Καμμένος ίπτατο πάνω από τη συνεδρίαση και οι πληροφορίες λένε για ένα προαναγγελθέν διαζύγιο, όταν η ομάδα κρούσης των συριζαίων μπετονάρει τους νέους πρόθυμους που θα δώσουν στήριξη στην κυβέρνησή τους…

Μπλόφες

Α, κάτι για τη νέα σύνθεση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν τόσο συμβιβαστική, που μέχρι και ο Γιάννης Μπαλάφας παρέμεινε σε αυτήν. Ε, μπορεί να τον έβγαλαν από το υπουργικό πλήρωμα αλλά δεν θα τον έβγαζαν και από την ΠΓ. Πώς θα το άντεχαν άραγε οι της Πλατφόρμας 2010; Για τον δε Νίκο Φίλη, μου έκανε εντύπωση πως περιθωριακά φιλοκυβερνητικά site τον παραλλήλιζαν με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη λόγω των αντιρρήσεων και των κριτικών που έχει επιλέξει να κάνει, σημειωτέον, πάντα και μέσα στα κομματικά όργανα που συμμετέχει. Διακαής πόθος μερίδας προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τον δουν εκτός κόμματος, πράγμα όμως αδύνατον, όπως μαθαίνω.

Εμεινε μόνος

Πηγή μου εντός Βουλής με ενημέρωσε πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν διανύει και την καλύτερή του περίοδο. Του έχουν μείνει ο Τοσουνίδης και ο Κατσίκης τουλάχιστον για να μιλάει, ενώ οι υπόλοιποι έχουν πάρει τις αποστάσεις τους από τους χειρισμούς του και πλέον μιλούν πιο ανοιχτά κριτικά για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Λογικό… Αν θέλουν διάφοροι να παραμείνουν στα υπουργεία τους ή να συνεχίσουν την καριέρα τους – έστω και μέσω ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ –, από τώρα πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους.

Παράπλευρες απώλειες

Δεν ξέρω αν θα επηρεάσει την έκβαση των κρίσιμων ψηφοφοριών που αναμένονται στη Βουλή για το Σκοπιανό η τυχόν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αλλά σε κάθε περίπτωση η περιπέτεια του Κώστα Ζουράρι θα τραβήξει καιρό. Οπως είπε ο ίδιος στη Βουλή, όπου εμφανίστηκε με μπαστούνι την Πέμπτη, «για το επόμενο εξάμηνο – οκτάμηνο θα πρέπει να υποβληθώ σε δύο εγχειρήσεις και θα είμαι βακτηριόφερτος» (σ.σ.: ή βακτηριοφόρος, δηλαδή θα φέρει μπαστούνι). Και αυτό διότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στο ισχίο, το οποίο μάλλον είναι σοβαρό και θα απαιτήσει δύο χειρουργικές επεμβάσεις, αν και ο ίδιος εκτός από αρχαιοελληνολάτρης είναι και φανατικός ορειβάτης εδώ και χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, περαστικά του και γρήγορα, αν και, όπως έλεγε ο ίδιος, θα τραβήξει καιρό η διαδικασία αποκατάστασης μετά τις εγχειρήσεις. Α, ο Ζουράρις, μαθαίνω, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα αν χρειαστεί.

Βέλη και νέες αφίξεις

Δύο μαντάτα που αλίευσα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Πρώτον: απόλυτα πετυχημένη ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής για την Υγεία στο Κάραβελ. Πολύς κόσμος. Ο πράκτοράς μου στάθηκε στις παρουσίες των Κώστα Χαρδαβέλλα και Θάνου Ασκητή. Να θυμίσω πάντως πως και οι δύο δεν αλλαξοπίστησαν ποτέ πολιτικά. Δεύτερον: η ΔΗΜΑΡ έχει πλέον νέο, νεότατο γραμματέα, αφού συνεδρίασε η ΚΕ της το Σαββατοκύριακο, τον 28χρονο Στέργιο Καλπάκη. Στα βήματα του ΚΙΝΑΛ και του Μανώλη Χριστοδουλάκη να πω. Πάντως η εν λόγω ΚΕ είχε και ένα βέλος κατά Θανάση Θεοχαρόπουλου. Το εκτόξευσε η δημοσιογράφος Εφη Παγκάλου, μέλος της ΚΕ και όχι πλέον της νέας Εκτελεστικής του κόμματος. Τι είπε; Πως δεν μπορεί η ΔΗΜΑΡ να μιλάει για διορισμούς αλλά για διεκδίκηση σταυρών. Θυμίζω την κουβέντα που γίνεται να τοποθετηθεί ο Θεοχαρόπουλος στο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ.