Λίγες μόνο ώρες πριν γίνει σαφές τι μέλλει γενέσθαι στα Σκόπια και αν ο Ζόραν Ζάεφ κατόρθωσε να συγκεντρώσει τους απαραίτητους βουλευτές για τη συνταγματική αναθεώρηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση στέλνει ακόμα ένα μήνυμα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή τη φορά, μέσω της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Μογκερίνι, που κατά την προεκλογική περίοδο επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ, τόνισε πως η συμφωνία είναι «μια μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία μπορεί να μην επαναληφθεί» (ΜΙΑ) και επανέλαβε πως η Ενωση τη «στηρίζει πλήρως». Αντίστοιχη στήριξη προσέφερε εκ νέου και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ο Πενς με επιστολή του στον Ζάεφ επισήμανε πως το κλείσιμο της συμφωνίας «ήταν ένδειξη ηγετικής ικανότητας» και πως η συμφωνία είναι το όχημα της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. Ακόμα και αυτή η στήριξη από τη Δύση, ωστόσο, δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει τον Ζάεφ να βρει τις απαραίτητες ψήφους. Η αισιόδοξη στάση του κυβερνητικού στρατοπέδου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κάθετη άρνηση του VMRO, του οποίου ο επικεφαλής Χριστιάν Μιτσκόσκι έχει αποκλείσει σε κάθε τόνο την πιθανότητα «διαρροών». Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η σημερινή πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής θα δείξει τον δρόμο. Η πρώτη αυτή φάση θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία – ενδεχομένως ακόμα και αύριο -, κατά την οποία πρέπει να βρεθούν 80 βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία. Οι αλλαγές που συζητούνται είναι τέσσερις: εκτός από την αλλαγή του ονόματος της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», πρέπει επίσης να αλλάξουν το προοίμιο και τα άρθρα που αναφέρονται στην εδαφική ακεραιότητα και την προστασία της διασποράς, στα οποία η ελληνική πλευρά είχε διακρίνει στοιχεία αλυτρωτισμού.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΖΑΕΦ ΣΤΑ «ΝΕΑ». Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε σαφές πως αν τελικά οι βουλευτές δεν βρεθούν, η ΠΓΔΜ οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. «Ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτησή τους, τα μέλη του Κοινοβουλίου έχουν ένα ιστορικό χρέος εξ ονόματος των πολιτών να διασφαλίσουν τον δρόμο της χώρας μας προς τη σταθερότητα» ανέφερε. Ερωτώμενος για το υψηλό ποσοστό αποχής, τόνισε πως «σε εκλογές ή σε ένα δημοψήφισμα οι πολίτες που πηγαίνουν και ψηφίζουν είναι εκείνοι που λαμβάνουν την απόφαση», χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου «συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό». Ο σκοπιανός πρωθυπουργός, άλλωστε, συνδέει σε κάθε ευκαιρία τη συμφωνία με τη δυτική πορεία της χώρας του. Το ίδιο έκανε και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου επισήμανε πως το ζήτημα έγκειται στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΔΑΝΕΛΛΗΣ. Εν αναμονή των εξελίξεων στα Σκόπια, η συζήτηση συνεχίζεται και στην Ελλάδα. Μετά τη διγλωσσία των δύο κυβερνητικών εταίρων και το περίφημο Plan B από τον Πάνο Καμμένο, ο Σπύρος Δανέλλης πήρε ξανά θέση υπέρ της συμφωνίας (ΑΠΕ). «Αλίμονο στην Ελλάδα αν η ΠΓΔΜ καταφέρει να ολοκληρώσει θετικά τις βαριές υποχρεώσεις συνταγματικής αναθεώρησης και στη συνέχεια εμείς αρνηθούμε την κύρωση της συμφωνίας» σχολίασε, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε «διεθνή απομόνωση και απώλεια κάθε αξιοπιστίας και κύρους» για την Ελλάδα.