Πώς αντιμετωπίζεται το κλείσιμο του ματιού του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντροαριστερά; Η απάντηση έχει ονοματεπώνυμο: Πάνος Καμμένος. Κι αυτό έκανε η Φώφη Γεννηματά που, στην έναρξη της ημερίδας για την Υγεία που οργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής, μίλησε σε σκληρό τόνο για τον κυβερνητικό σχηματισμό. Είναι «κατάντια να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις από τον συγκυβερνήτη στα εθνικά θέματα και ο κ. Τσίπρας να το ανέχεται. Μην του πειράξει κανείς τον ακροδεξιό συνεταίρο του» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του φορέα, τονίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας «ευτελίζει τις αξίες της Αριστεράς και αποτελεί τον πολιτικό χορηγό της Δεξιάς και του Μητσοτάκη». Παράλληλα, στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα για τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «να βγουν στην κοινωνία»: «Τους προκαλώ να αφήσουν οι μεν την προπαγάνδα και την ασφάλεια των υπογείων τους, οι δε την αλαζονεία της σιγουριάς. Εκεί θα μετρηθούμε».
ΟΙ ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Η, υπό μία έννοια, «ακτιβιστική» κεντροαριστερή δράση ξεκίνησε από έναν προνομιακό χώρο, τον τομέα της Υγείας, και ολοκληρώθηκε με την ημερίδα της Κυριακής. Η Γεννηματά βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για τη δημιουργία του ΕΣΥ – ένα κλείσιμο του ματιού στην κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, σε προεκλογικό τόνο, ανέπτυξε τις δέκα προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία κέντρων υγείας σε όλους τους καλλικρατικούς δήμους, τοπικά δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών, τη σύσταση ειδικών κέντρων για τη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, τη μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακα και τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης, η Γεννηματά έκανε λόγο για ειδική έμφαση στην πρόληψη – με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου και υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών -, ευρεία χρήση της τηλεϊατρικής, αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στελεχών σε θέσεις ευθύνης και αποκέντρωση του συστήματος. Στις προτάσεις αυτές, που μεταξύ άλλων αποτελούν το προγραμματικό πλαίσιο του κεντροαριστερού φορέα, θα επιμείνει το προσεχές διάστημα το Κίνημα Αλλαγής, θέλοντας να σταματήσει τη συζήτηση των μετεκλογικών συνεργασιών. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ με τις θεωρίες των μετώπων καλλιεργούν διχαστικές λογικές. Εκπροσωπούν τις δύο όψεις του ίδιου αδιεξόδου» ανέφερε η Γεννηματά, ζητώντας «ισχυρή εντολή»: «Δεν είμαστε με κανέναν από τους δύο πιο κοντά ή πιο μακριά. Δεν υπάρχει δίλημμα στις δύο όψεις του ίδιου αδιεξόδου. Είμαστε κάτι άλλο».
ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ. Την ίδια ώρα, πάντως, η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου και του ψηφοδελτίου Επικρατείας εξελίσσεται σε γρίφο για δυνατούς λύτες. Οπως επισημαίνουν οι στενοί συνεργάτες της Γεννηματά, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής χειρίζεται η ίδια κατ’ αποκλειστικότητα τόσο το ένα όσο και το άλλο ζήτημα. Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για τη χθεσινή δήλωση του Νίκου Παπανδρέου («Documento») ότι θα είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής – ούτε για τη φημολογία πως, σε περίπτωση ταυτόχρονων εκλογών, δεν μπορούν να υπάρχουν «δύο Παπανδρέου» στα ψηφοδέλτια. Αυτό που ισχύει, πάντως, είναι η συνάντηση Νίκου Παπανδρέου και Φώφης Γεννηματά λίγες εβδομάδες πριν, σε καλό κλίμα και από τις δύο πλευρές, κατά την οποία συζητήθηκε η πιθανότητα ένταξής του στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο.
Από εκεί και πέρα, οι σημερινοί ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή έχουν κάνει γνωστή την επιθυμία τους να είναι εκ νέου υποψήφιοι (ο Ανδρουλάκης επιθυμεί να είναι υποψήφιος «σε όποιες εκλογές γίνουν πρώτα»), αν και οι δύο έχουν δεχθεί κρούση για αξιοποίησή τους εντός των τειχών. Υποψήφιος για τις Βρυξέλλες, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και ο Γιώργος Καμίνης, μετά την ανακοίνωση πως δεν θα διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο της Αθήνας.