Το πιο σπουδαίο βράδυ στην ποδοσφαιρική ιστορία του Γιβραλτάρ άρχισε με τον χειρότερο τρόπο, καθώς οι ποδοσφαιριστές και τα μέλη της αποστολής άκουσαν έκπληκτοι – κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του αγώνα με την Αρμενία στο Γερεβάν – τον εθνικό ύμνο του Λιχτενστάιν! Ηταν μια απίστευτη γκάφα της Ομοσπονδίας της Αρμενίας, η οποία δημιούργησε εκνευρισμό και οργή στους εκπροσώπους του Γιβραλτάρ. Οι γηπεδούχοι ζήτησαν συγγνώμη από τον αρχηγό της αποστολής, ενώ απολογήθηκαν για την γκάφα και με ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του σταδίου.

Η βραδιά συνεχίστηκε το ίδιο άσχημα για την Αρμενία, αλλά υπέροχα για το Γιβραλτάρ, το οποίο πέτυχε την πρώτη νίκη σε επίσημο αγώνα από τον Μάιο του 2013, όταν έγινε μέλος της UEFA. Πρόκειται για το μικρότερο σε πληθυσμό (35.000 κάτοικοι) μέλος, το οποίο κατέβαλλε προσπάθειες για να ενταχθεί πολλά χρόνια, όμως το πρόβλημα ήταν η άρνηση της Ισπανίας. Ετσι, έγινε μέλος όταν κατάφερε να κερδίσει την απόφαση του CAS, με την οποία η UEFA αποφάσισε να το αποδεχτεί. Πάντως, δεν μπορεί να κληρωθεί σε ίδιο όμιλο με την Ισπανία.

27 ήττες μετά

Το πρώτο του παιχνίδι ήταν το φιλικό με τη Σλοβακία, τον Νοέμβριο του 2013, στο Φάρο της Πορτογαλίας. Εως το παιχνίδι στο Ερεβάν, είχε μόλις δύο νίκες σε φιλικά παιχνίδια (Μάλτα 1-0, Λετονία 1-0) και τρεις ισοπαλίες (Σλοβακία 0-0, Εσθονία 1-1 και Λιχτενστάιν 0-0). Επίσης, είχε υποστεί 27 ήττες. Θυμίζουμε ότι είχε βρεθεί αντίπαλος της Εθνικής Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018, όταν είχε ηττηθεί 4-1 στο Φάρο και 4-0 στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Ο παίκτης που θα μείνει στην Ιστορία ως ο σκόρερ στην πρώτη επίσημη νίκη είναι ο 30χρονος αμυντικός Γιόζεφ Τσιπολίνα (στο 50′ με πέναλτι), ο οποίος αγωνίζεται στο πρωτάθλημα του Γιβραλτάρ με τη φανέλα της Λίνκολν.

Με την Αρμενία αγωνίστηκε και ο επιθετικός της Αρσεναλ Χένρικ Μχιταριάν, ο οποίος εισπράττει περισσότερα χρήματα κάθε εβδομάδα από όλους τους ποδοσφαιριστές του Γιβραλτάρ – οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ζουν από το ποδόσφαιρο.