Καινούργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω, λέει μια παροιμία, το πνεύμα της οποίας επιβεβαιώνει ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης που αίφνης φοράει την μπέρτα τού σούπερ ήρωα πάνω από τη φανέλα με το Νο 12 και μην τον είδατε, μην τον απαντήσατε!

Δεν τον είδε την Τετάρτη (ΑΕΚ – Χάποελ Ιερουσαλήμ 75-79) ο άλλοτε σταρ του ΝΒΑ Αμάρε Στανταμάιρ απέναντι στον οποίο εκκινώντας από τις 45 μοίρες σκόραρε με floater τρία δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της πρώτης περιόδου. Μα δεν τον απάντησε ούτε ο Γιάννης Αθηναίου προχθές στην ίδια πλευρά του γηπέδου (ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 91-71), όταν ων ακροβολισμένος στη Mεγάλη Aρκτο μπουμπούνισε το τρίποντο που άλλαξε τον ρουν της ιστορίας της αναμέτρησης.

«Είδες, έγινα ο μετρ των buzzer beaters» αυτοσαρκάζεται ο εκ Κύθνου ορμώμενος γκαρντ, ο οποίος έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μια νίκη που έμοιαζε με βάλσαμο μετά τις δύο κολλητές ήττες (Περιστέρι, Χάποελ Ιερουσαλήμ), συν τις τέσσερις απανωτές από τον ΠΑΟΚ στην περσινή περίοδο.

Ο διεθνής γκαρντ δεν έχει κολλήματα στο πώς θα τελειώσει μια φάση, από μακριά ή εκ του σύνεγγυς. «Το θέμα είναι να μπαίνει η μπαλίτσα στο καλάθι, όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα. Για να πω την αμαρτία μου, πάντως, μου αρέσουν περισσότερο τα τελειώματα με λέι απ, αυτές οι… αιγαλεώτικες μπούκες που έμαθα όταν ήμουν μικρός» σχολιάζει γελώντας.

Διά βίου μάθηση

Βεβαίως το μπάσκετ εμπίπτει στην κατηγορία της διά βίου μάθησης κι αυτό ο 25χρονος πρώην παίκτης της Αμιλλας Περιστερίου, του Αιγάλεω, του Ικάρου Καλλιθέας, του Αρη και του Κολοσσού Ρόδου το γνωρίζει καλά και το εφαρμόζει ακόμη περισσότερο.

«Δεν ξέρω εάν είναι ευδιάκριτες κάποιες αλλαγές στο αγωνιστικό ύφος μου ούτε κομπάζω ότι έγινα ο ηγέτης της ΑΕΚ, αλλά σίγουρα ωφελήθηκα παρά πολύ από τη συμμετοχή μου στην εθνική ομάδα και το… νταλαβέρι με τους μεγάλους συμπαίκτες» εξηγεί. «Ετυχε κιόλας να μένω στο ίδιο δωμάτιο με τον Νικ Καλάθη που με συμβούλευε διαρκώς πώς να διατηρώ την ηρεμία μου, πώς να διαχειρίζομαι τις καταστάσεις και πώς να διαβάζω το παιχνίδι. Επίσης επηρεάστηκα πολύ από τον Κώστα Παπανικολάου που του έβγαλα το παρατσούκλι “πανταχού παρών” διότι μπορεί να τα κάνει όλα στη διάρκεια ενός αγώνα».

Στην εκκίνηση της τρίτης χρονιάς του στην ΑΕΚ, ο Λαρεντζάκης υπόκειται και σε άλλη μία μαθησιακή διαδικασία. «Σε αυτή την πρώιμη φάση της σεζόν, ο Μπάνκι μαθαίνει τους παίκτες και εμείς μαθαίνουμε αυτόν. Ξέρει πολύ μπάσκετ, το διδάσκει καθημερινά και νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να βρούμε τον δρόμο μας» τονίζει ο Λάρι, ο οποίος το καλοκαίρι δεν τα φόρτωσε στον κόκορα, αλλά «δούλεψα σε ατομικό επίπεδο με τον γυμναστή Νίκο Παπαβασιλείου και αισθάνομαι ότι δυνάμωσε το κορμί μου και πατάω πολύ καλύτερα πλέον στο γήπεδο».