«Πόσο θα επηρεάσει η αγωνιστική πτώση της Μπάγερν την Εθνική Γερμανίας;». Την απάντηση που αναζητούσαν οι ποδοσφαιρικοί αναλυτές της χώρας του Γκαίτε τις τελευταίες ημέρες πήραν το βράδυ του Σαββάτου στην Αρένα του Γιόχαν Κρόιφ, στο Αμστερνταμ.

Οι Ολλανδοί πέτυχαν τη μεγαλύτερη σε εύρος νίκη στην ιστορία τους εναντίον του «αιώνιου εχθρού» με σκορ 3-0 και την πρώτη σε επίσημο αγώνα ύστερα από 26 χρόνια προκαλώντας νέους προβληματισμούς στην άλλοτε πανίσχυρη Μάνσαφτ που κινδυνεύει πλέον να υποβιβαστεί στη Β’ κατηγορία του νεοσύστατου Nations League.

Βαρύ κλίμα

Οπως απαιτεί η παράδοση, ο κορμός της Εθνικής Γερμανίας συνεχίζει να αποτελείται από παίκτες της Μπάγερν. Μπόατενγκ, Χούμελς, Κίμιχ, Μίλερ και Νόιερ. Συγκοινωνούντα δοχεία που αλληλοεπηρεάζονται στις καλές και στις κακές στιγμές. Ενα από τα ηγετικά στελέχη της βαυαρική ομάδας και της Εθνικής, ο Ματς Χούμελς με τις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι στο Αμστερνταμ απέφυγε την αυτοκριτική, σε αντίθεση με τους Κίμιχ και Ντράξλερ, γεγονός που αποκαλύπτει το ρήγμα που υπάρχει στις τάξεις της ομάδας.

«Δεν ολοκληρώνουμε τις φάσεις. Χάσαμε 3-0 ενώ θα μπορούσαμε να νικήσουμε. Ο κόσμος σκέφτεται διαφορετικά, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Οταν χάνουμε μια ευκαιρία τη μια φταίει η κακή τύχη, την άλλη η άγνοια. Οι αντίπαλοι πέτυχαν ένα γκολ στην πρώτη τους ευκαιρία. Θα υπάρχει κριτική, αλλά δεν πιστεύω πως πρέπει να είναι υπερβολική. Θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει δύο, τρία και πιθανόν τέσσερα γκολ. Το αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα του ματς», ήταν τα λόγια του Χούμελς στο ZDF που προκάλεσαν αμηχανία αλλά και αναστάτωση.

Ο Γιόαχιμ Λεβ που έφτασε τους 168 αγώνες στον πάγκο της Μάνσαφτ ξεπερνώντας τον Ζεπ Χέρμπεργκερ στον πίνακα με τις περισσότερες αναμετρήσεις, απάντησε σχεδόν αμέσως: «Φυσικά και δεν φταίνε μόνο οι χαμένες ευκαιρίες. Εχω παρατηρήσει πως υπάρχει έλλειμμα αυτοπεποίθησης τους τελευταίους μήνες, έχουμε χάσει τις γραμμές μας».

Αμέσως μετά ο γερμανός εκλέκτορας επιτέθηκε στους παίκτες – βεντέτες της ομάδας του, τους οποίους κατηγόρησε πως στο τελευταίο δεκάλεπτο συμπεριφέρθηκαν ανεύθυνα και έκαναν ό,τι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο. «Μόνο τους εαυτούς μας πρέπει να κατηγορήσουμε γι’ αυτή την ήττα», κατέληξε. Στο διάστημα που επικαλείται ο Λεβ η Γερμανία δέχτηκε δύο γκολ από τους Ντεπάι και Βαϊνάλντουμ.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι η πρωτοβουλία του προέδρου της ομοσπονδίας Ράινχαρντ Γκρίντελ να ζητήσει ενότητα.

Η αχίλλειος πτέρνα

Η απόφαση του γερμανού προπονητή να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τον επιθετικό της Σάλκε Μαρκ Ουτ, ο οποίος δεν έχει πετύχει γκολ φέτος, τον φέρνει σε θέση απολογίας. «Στις προπονήσεις έκανε καλή εντύπωση και ήταν πολύ ακριβής» δικαιολογήθηκε. Ο Ουτ αντικαταστάθηκε στην επανάληψη, καθώς ο Φαν Ντάικ, που έκανε κουμάντο στην ολλανδική άμυνα και άνοιξε το σκορ στο πρώτο ημίχρονο, έμοιαζε να του είχε περάσει χειροπέδες.

Το πρόβλημα του γκολ της γερμανικής ομάδας αναδεικνύεται σε αχίλλειο πτέρνα. Στα πέντε τελευταία ματς έχει δημιουργήσει 107 ευκαιρίες και έχει σημειώσει μόλις δύο τέρματα, ενώ εναντίον των Ολλανδών είχε 21 ευκαιρίες. Για πρώτη φορά επίσης δεν πετυχαίνει γκολ στα τρία τελευταία της παιχνίδια.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για το αν ήταν σωστή η απόφαση της ομοσπονδίας να διατηρήσει στο πόστο του τον Λεβ μετά το ναυάγιο στο Μουντιάλ. «Φυσικά και πρέπει να περιμένουμε κάτι τέτοιο. Πρέπει να μάθω να ζω με αυτό αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να το διευθετήσω. Οταν βλέπεις μια τέτοια απόδοση, όλοι είμαστε υπεύθυνοι» παραδέχεται ο γερμανός προπονητής. Χαρακτηριστικός είναι ο χθεσινός τίτλος της «Welt»: «Ο Λεβ πρέπει να απομακρυνθεί από το ικρίωμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Σκληρή κριτική

Ο διεθνής Τύπος υποδέχθηκε με σκληρή κριτική τη νέα κακή εμφάνιση της Γερμανίας. «Πιο χαμηλά και από την Ολλανδία!» σχολίασε η «Εκίπ», ενώ η «Ας» χαρακτήρισε «καρικατούρα» τη Μάνσαφτ. Η «Μάρκα» έγραψε πως «οι νέες Τουλίπες πέρασαν πάνω από τη Γερμανία». Η «Γκατζέτα ντέλο Σορτ» παρατήρησε φυσική και ψυχολογική εξόντωση των Γερμανών οι οποίοι έχουν μείνει ακόμα στη Ρωσία  και η «Τούτοσπορτ» το πόσο βαθιά είναι πια η κρίση στην ομάδα του Λεβ. Τέλος η ολλανδική «Algemeen Dagbland» συνόψισε σημειώνοντας πως «η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2014 δεν είναι πια σπουδαία ομάδα». Η έκβαση του αυριανού αγώνα με τη Γαλλία στο Παρίσι θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για το πού θα κινηθεί τους επόμενους μήνες η Γερμανία. Νέα ήττα ουσιαστικά θα τη στείλει στη Β’ κατηγορία του Nations League και ίσως τον Λεβ στο σπίτι του.

Μια τόσο ευρεία νίκη επί των Γερμανών ασφαλώς δημιουργεί κλίμα ευφορίας στην Ολλανδία, η οποία ήταν απούσα από τις δύο τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις, το Euro και το Μουντιάλ. «Φυσικά είμαι περήφανος. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα που το περιμέναμε αρκετό καιρό» δήλωσε ο Ρόναλντ Κούμαν, ο οποίος τον Φεβρουάριο ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης των Οράνιε.

Η ολλανδική ομάδα αποτελείται από πολύ νεαρούς παίκτες και ο Κούμαν, ο οποίος χρησιμοποίησε στο ματς για πρώτη φορά τρεις νέους ποδοσφαιριστές, θεωρεί πως σε βάθος πενταετίας η ομάδα του θα βελτιώνεται συνεχώς. «Ολοι το χρειάζονταν αυτό, όχι μόνο ο ομοσπονδιακός προπονητής ή οι παίκτες, αλλά ολόκληρη η Ολλανδία» κατέληξε.