Με την πλάτη στον τοίχο συνεχίζει να βρίσκεται ο Μίχαελ Σκίμπε (και κατ’ επέκταση η εθνική μας ομάδα) εν όψει του αποψινού (21.45 – Cosmotesports & Epsilon) κρίσιμου αγώνα στο Τάμπερε με τη Φινλανδία.

Σε περίπτωση ήττας οι ελπίδες για πρωτιά στον (εύκολο) όμιλο του Nations League εξανεμίζονται και ο γερμανός τεχνικός σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στα προκριματικά του Euro 2020 που αρχίζουν τον Μάρτιο.

Οταν γινόταν η γέννηση της νέας διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ, το Nations League, οι ημερομηνίες και μόνο έδιναν περιθώριο για αλλαγές προπονητών σε όσες εθνικές ομάδες το ήθελαν, καθώς μεσολαβούσαν πάνω από τρεις μήνες από την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της πρώτης διοργάνωσης μέχρι τα προκριματικά για του Euro.

«Δεν ένιωσα ποτέ ότι κινδυνεύει η θέση μου» τόνισε ο Μίχαελ Σκίμπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν νιώθει πίεση, αμέσως μετά τον νικηφόρο αγώνα μας κόντρα στην Ουγγαρία (1-0) στο ΟΑΚΑ, που μας κράτησε στο κυνήγι της πρωτιάς πίσω από τη Φινλανδία που έχει το απόλυτο (3 νίκες).

Διάψευση

«Είναι ανυπόστατες οι φήμες και τα δημοσιεύματα ότι υπάρχει θέμα με τον προπονητή μας, τον Μίχαελ Σκίμπε» έσπευσε να προλάβει τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, αλλά το κλίμα είναι φανερό εδώ και καιρό ότι δεν είναι και το καλύτερο.

Από τη στιγμή μάλιστα που μέσα στην ντάλα του καλοκαιριού είχε απολυθεί ο άμεσος συνεργάτης του προπονητή ο Κώστας Τσάνας και τελικά στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκε μετά την αντίδραση του Σκίμπε.

Η Εθνική κόντρα στην Ουγγαρία έκανε τη χειρότερή της εμφάνιση με διαφορά στους αγώνες του Nations League και σε αυτό είναι σίγουρο ότι έπαιξε τον ρόλο του και το «παγωμένο» (με μόλις 5.000 θεατές ήταν σαν άδειο) ΟΑΚΑ, στο οποίο επέστρεψε άρον άρον η Εθνική έπειτα από εννέα χρόνια, καθώς το πλάνο να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη είχε «χαλάσει» από το φιλικό με την Ελβετία.

Οπως και να έχει κόντρα στους Ούγγρους μπορεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να… ταλαιπώρησε τα μάτια των θεατών, όμως τουλάχιστον έπαιξε κυνικά και πήρε αυτό που ήθελε (νίκη) έστω με… μισή φάση.

Που είχε τη συνεργασία του… Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς χρειάστηκε να συμπράξουν τόσο ο Κώστας Φορτούνης (κάθετη πάσα μπροστά) και ο Κώστας Τσιμίκας (γλυκιά σέντρα συστημένη) όσο και ο σκόρερ Κώστας Μήτρογλου που χρειάστηκε ένα άγγιγμα με το κεφάλι για να τελειώσει τη δουλειά.

«Δήμιος»

Και αν ο πρώτος Κώστας (Φορτούνης) είναι μακράν ο κορυφαίος έλληνας παίκτης και ο δεύτερος Κώστας (Μήτρογλου) είναι με διαφορά ο καλύτερος έλληνας επιθετικός όπου και στην κακή του μέρα του αρκεί ακόμα και… υποψία ευκαιρίας, το κέρδος (περισσότερο μελλοντικά) της Εθνικής ήταν ο τρίτος Κώστας της παρέας, ο Τσιμίκας που έκανε ονειρεμένο ντεμπούτο στην ομάδα.

«Σου το είχα πεί, μπράβο μικρέ» έτρεξε προς το μέρος του αμέσως να τον συγχαρεί μετά την εκπληκτική του σέντρα ο σκόρερ του αγώνα, ενώ χαμός έγινε και στα αποδυτήρια όπου όλοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο για τον νεαρό αριστερό μπακ του Ολυμπιακού που έδειξε και σε εθνικό επίπεδο ότι έχει όλο το μέλλον μπροστά του.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τον εμπιστεύονται δύο ξένοι προπονητές (Μαρτίνς και Σκίμπε) και του δίνουν φανέλα βασικού.

«Το να παίξεις στην εθνική ομάδα της πατρίδας σου είναι ένα όνειρο που κάνουν όλα τα παιδιά όταν ξεκινάνε το ποδόσφαιρο. Για εμένα πραγματοποιήθηκε και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, αν και το ήξερα ότι θα δώσω ασίστ στον Κώστα Μήτρογλου, του το είπα από την αρχή πριν το παιχνίδι» τόνισε ο νεαρός άσος.

Για τις Ελπίδες

Ο Τσιμίκας δεν ξεχνάει την ομάδα των Ελπίδων όπου έπαιζε και μάλιστα μέσω του κινητού του είχε παρακολουθήσει τις προσπάθειες των παιδιών του Αντώνη Νικοπολίδη (την ίδια μέρα νωρίτερα) στην Κροατία όπου όμως δεν τα κατάφεραν.

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος γιατί από ό,τι είδα παίξαμε πολύ καλύτερα από τους Κροάτες. Ενα αυτογκόλ που δεν το ήθελε ο Πασαλίδης, με κόντρα, πιστεύω μας έριξε. Μετά δεχτήκαμε την κόκκινη, φάγαμε το δεύτερο γκολ και τελείωσαν όλα. Δεν τα παρατάμε. Συνεχίζουμε» είπε ο Τσιμίκας που ευχαρίστησε και τους συμπαίκτες του στους άνδρες για το πώς του συμπεριφέρθηκαν: «Τα παιδιά από την πρώτη στιγμή με υποδέχτηκαν, με αγκάλιασαν σαν να ήμουν από πριν εδώ. Αυτό με βοήθησε πιο πολύ μέσα στο παιχνίδι. Από εκεί και πέρα εγώ θα δίνω το 100%. Βλέπουμε το επόμενο ματς και θέλουμε μόνο την πρώτη θέση».

Η Εθνική πάντως είχε μεγάλο πρόβλημα συνοχής, απόρροια και του άγχους για το αποτέλεσμα, κάτι που της στοίχισε στην οικονομία του αγώνα, αφού δεν μπορούσε καν να δημιουργήσει ευκαιρίες (η δεύτερη μετά το γκολ ήρθε στις καθυστερήσεις από ένα σουτ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου που έβγαλε ο ούγγρος κίπερ).

Το καλό στοιχείο ήταν ότι λειτούργησε αποτελεσματικά η ανασταλτική λειτουργία χωρίς να επιτρέψει στους Ούγγρους να γίνουν απειλητικοί.

Επανερχόμενοι στο αποψινό ματς, ιδού τι είπε μεταξύ άλλων ο Σκίμπε: «Θα είναι δύσκολος αγώνας. Η Φινλανδία είναι ομάδα που τρέχει, μάχεται κι είναι πολύ καλή στις αντεπιθέσεις. Εμείς έχουμε καλή ομάδα, είμαστε περήφανοι που εκπροσωπούμε τους Ελληνες. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να νικήσουμε. Χαίρομαι που έχω Μανωλά και Σωκράτη στη διάθεσή μου. Δεν θα αμυνθούν βέβαια μόνο αυτοί. Για να αντιμετωπίσεις μια ομάδα, όλοι πρέπει να λειτουργήσουν καλά αμυντικά. Αναφορικά με την ενδεκάδα να πω ότι έχουμε πολλούς καλούς μέσους. Θα τον αντικαταστήσουμε τον Κουρμπέλη με καλό παίκτη. Ισως να έχουμε και νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα».