Μηνύματα ανακούφισης ύστερα από την εφετινή δύσκολη σοδειά και αισιοδοξίας για την παραγωγή κρασιών που θα αντέξουν στον χρόνο έρχονται από οινοποιούς ανά την Ελλάδα. Από τα τέλη Ιουλίου εξελισσόταν ένας τρύγος για γερά νεύρα στις περισσότερες περιοχές, από τη Νάουσα και τη Σαντορίνη μέχρι τη Νεμέα και την Κρήτη. Μεταξύ άλλων τα δύο καλοκαιρινά κύματα κακοκαιρίας (ο «Μίνωας» και η «Νεφέλη»), ο άγριος «Ξενοφών» του Σεπτεμβρίου και οι ασθένειες στα φυτά ανησύχησαν τους αμπελουργούς, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η χρονιά σώθηκε. Σε σχέση με πέρυσι ο τρύγος του 2018, αν και «περίεργος», για πολλούς αμπελώνες μοιάζει… πλουσιότερος – τόσο σε ποσότητα όσο και σε τιμή. «Λαχταρήσαμε αλλά τα καταφέραμε» λένε χαρακτηριστικά οι οινοποιοί της Πελοποννήσου και σε παρόμοιο ύφος οι βορειοελλαδίτες συνάδελφοί τους σχολιάζουν ότι «έπιασε τόπο η ταλαιπωρία μας». Σε Κρήτη και Κυκλάδες (ειδικά στη Σαντορίνη) οι λίγες ποσότητες δεν πτοούν τους οινοποιούς που ποντάρουν στην ποιότητα.
Στην Πελοπόννησο. «Ηταν ένας τρύγος που μας αναστάτωσε από την πρώτη μέρα, γιατί είχαμε βροχές και ασθένειες τον Ιούλιο. Ακολούθησε όμως ο ξηρός Αύγουστος, με καλές θερμοκρασίες και βοριά, και καθάρισε ο τόπος» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιώργος Σκούρας. Το κτήμα του βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Αργος και το οινοποιείο μέσα στη ζώνη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα: «Στα μέρη μου, Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία, οι λευκές ποικιλίες πήγαν μια χαρά και οι ροδίτες θαυμάσια. Τα μοσχοφίλερα έπαθαν ζημιές, αλλά ευτυχώς έμειναν αρκετά και καλής ποιότητας». Η βασική ποικιλία της ευρύτερης περιοχής είναι το περίφημο αγιωργίτικο: «Βγήκαν ποσότητες, αλλά τα ποιοτικά αμπέλια ήταν λιγοστά». Στο μεταξύ, αν και τα περισσότερα σταφύλια είχαν κοπεί όταν χτύπησε ο «Ξενοφών», οι ορεινές περιοχές αντιμετώπισαν προβλήματα: «Το μοσχοφίλερο έδειξε τις αντοχές του και το αγιωργίτικο στην ορεινή Αρκαδία δεν βράχηκε όσο οι αμπελώνες της Ανατολικής Πελοποννήσου. Υπήρξε ταλαιπωρία, αλλά δεν ήχησαν οι καμπάνες της στενοχώριας!».
Στη Βόρεια Ελλάδα. Εναν τρύγο με ανομοιομορφίες περιγράφει ο πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών Οίνοι Βορείου Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Στέλιος Μπουτάρης, επικεφαλής στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα. «Η χρονιά άρχισε ιδανικά και σχετικά πρώιμα, με όση βροχή θέλαμε και ζέστη από τον Μάρτιο.
Ωστόσο οι καλοκαιρινές βροχές δημιούργησαν κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη ασθενειών» λέει και εξηγεί: «Επλήγησαν ιδιαίτερα οι λευκές ποικιλίες, όπως μαλαγουζιά, ασύρτικο, σαρντονέ και σοβινιόν». Αντιθέτως, για το ξινόμαυρο το 2018 εξελίχθηκε εξαιρετικά: «Πήραμε ώριμα σταφύλια με καλή δομή και οξύτητα. Γενικώς μιλάμε για ωραία χρονιά, γιατί συνδυάζουμε ποιότητα και ποσότητα. Οι τιμές ανέβηκαν για τους παραγωγούς και τα οινοποιεία έχουν καλές ποσότητες. Ακόμη τρυγάμε, για να καταλάβετε!».
Σε Κυκλάδες και Κρήτη. Στη Σαντορίνη (η αμπελοοινική παράδοσή της εγγράφηκε εφέτος στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) το πρώτο τσαμπί σταφύλι ασύρτικο κόπηκε νωρίς, στις 20 Ιουλίου, και για την ποικιλία αθήρι ο τρύγος άρχισε στις 23 Ιουλίου. Η Ενωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων SantoWines ανακοίνωσε ότι η εφετινή βεντέμα, η συγκομιδή δηλαδή, ήταν η πιο πρώιμη που έγινε ποτέ. Σύμφωνα με τον οινολόγο, διευθυντή παραγωγής της Santo Wines Νίκο Βαρβαρήγο: «Η ανομβρία της άνοιξης επέτεινε την πρωιμότητα και δημιούργησε ελαφρύ στρες στα φυτά. Γενικά ήταν ιδιαίτερα ξηρή χρονιά και παρά τις αρχικές προβλέψεις για όγκο παραγωγής κοντά στον μέσο όρο της Σαντορίνης τα αμπέλια δεν απέδωσαν στο 100%». Η συνολική παραγωγή ανήλθε σε περίπου 1.900 τόνους, μειωμένη κατά 45% σε σχέση με τη μέση παραγωγή στο νησί. Και όμως, αναμένεται «η παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά».
Υπερπρώιμη ήταν η χρονιά και για την Κρήτη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των αμπελουργών Πρίαμος Ιερωνυμάκης: «Τα προηγούμενα χρόνια η εξαγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού γινόταν στις αρχές Αυγούστου. Εφέτος ξεκινήσαμε έναν μήνα νωρίτερα λόγω ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών». Οι έντονες βροχές στα τέλη Ιουλίου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια: «Ετσι οι ορεινές περιοχές έβγαλαν πολύ λιγότερες ποσότητες αλλά τουλάχιστον εξαιρετικής ποιότητας».
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
Στην αναμονή για μηδενισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
Τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για μηδενισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί περιμένουν οι οινοποιοί, μετά και τη σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. 1734/2018) του Συμβουλίου της Επικρατείας που τους δικαιώνει. Κατά του «οινοκτόνου» φόρου, όπως τον χαρακτηρίζουν, είχαν προσφύγει στις αρχές του 2016 ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ένας σερραίος οινοπαραγωγός.
«Δεν έπρεπε να μπει τέτοιος φόρος στο κρασί. Ουσιαστικά διώκεται αυτός που παράγει» λέει ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης και προσθέτει: «Πρόσφατα ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε ότι μάλλον θα ακυρωθεί, αφού στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού δεν υπάρχει πρόβλεψη για έσοδα από τον ειδικό φόρο. Εγώ όμως πήγα προ ημερών και πλήρωσα. Δεν μπορούμε να παίζουμε. Πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη κίνηση από τη νομοθετική εξουσία». Ο ίδιος και άλλοι εκπρόσωποι του αγροτικού κλάδου από την Κρήτη αναμένεται να έχουν σειρά συναντήσεων με υπουργούς και την αντιπολίτευση εντός της νέας εβδομάδας στην Αθήνα.