Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ) υιοθέτησε άκρως επικίνδυνες παραδοχές και έδειξε ότι έχει πλήρη μορφωτική αδυναμία να κατανοήσει τι τέλος πάντων σημαίνει δυτική Δημοκρατία (και διάκριση των εξουσιών).

Τι ακριβώς είπε; «Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε… αν βάλουμε και κανέναν στη φυλακή (εννοείται από τους πολιτικούς αντιπάλους)»! Και παρακάτω: «Πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή»!

Αν όμως ο αυταρχικός υπουργός έκανε τον κόπο και ρωτούσε έτσι διαφωτιστικά – πριν διατυπώσει τις παραπάνω ακατανόητες απειλές – έναν φοιτητή της Νομικής, θα του απαντούσε το εξής πράγμα: Το άρθρο 30 του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας δεν επιτρέπει σε κανένα μέλος της κυβέρνησης να απειλεί με διώξεις ή φυλακίσεις!

Μόνο ο υπουργός της Δικαιοσύνης έχει μια ελάχιστη εξουσία, δηλαδή να παραγγέλλει σε κάποιες περιπτώσεις μια «προκαταρκτική εξέταση» (κάτι που κατακρίνεται έντονα από τους επιστήμονες του τόπου μας).

Ομως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας  δεν επιθυμεί να καταλάβει αυτά τα απλά πράγματα που διδάσκουμε στους φοιτητές μας, γιατί θα ήθελε ενδεχομένως ακόμα και τις ποινές να μην τις επιβάλλουν τα αρμόδια ποινικά δικαστήρια (όπως ορίζει το Σύνταγμα), αλλά κάποια μέλη της κυβέρνησης!

Ωστόσο είναι απαραίτητο να απαντηθεί ένα ακόμα ερώτημα: Γιατί άραγε υιοθετεί τόσο επιθετικά λόγια ο Παύλος Πολάκης (: να βάλουμε στις φυλακές κ.λπ.); Η απάντηση είναι απλή:

Για να εκφοβιστεί κυρίως η Δικαιοσύνη (εν όψει των επερχόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών). Και η παραδοχή τούτη αποκαλύπτει καθαρά και ανατριχιαστικά το πολιτειακό μοντέλο του «σκοταδιστικού δεσποτισμού» στο οποίο πιστεύει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας!

 Με άλλα λόγια, ένα είδος διεφθαρμένης Πολιτείας κατά τη λειτουργία της οποίας η τυραννία μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας θα επιβάλλει εκ των προτέρων στη Δικαιοσύνη τις αποφάσεις τις οποίες φαινομενικά μόνο θα εκδίδει η τελευταία!

Υπό αυτή την έννοια θα συμβουλεύαμε στον υπουργό Πολάκη να διαβάσει το έργο του δαιμόνιου παλιού γάλλου συγγραφέα Αλέξις ντε Τοκβίλ «Η Δημοκρατία στην Αμερική» και τα γεγονότα τα οποία εκτυλίχθηκαν στη Βαλτιμόρη της Αμερικής το 1812, γιατί αποτυπώνουν ξεκάθαρα την ίδια αντιδημοκρατική κοσμοθεωρία την οποία ενστερνίζεται και ο ίδιος!

Το συμπέρασμα; Κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν στην Ελλάδα αυτό που είχε ονομαστεί στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι «ύπνος της λογικής»! Δηλαδή τη μία και «μοναδική σκέψη», αυτήν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που θα επιβάλλει τυραννικά της βούλησή της παντού!

Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ