Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς έχουν μπει 341 υποθέσεις αποφυλακίσεων, που έγιναν με την επίκληση λόγων υγείας των κρατουμένων που έχει ήδη εντοπίσει τη δράση κυκλώματος. Η υπόθεση του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος βγήκε από τη φυλακή με μία σειρά ιατρικών πιστοποιητικών που ελέγχονται ως πλαστά, στάθηκε η αφορμή για να εντοπίσουν οι εισαγγελικές Αρχές τα ίχνη της δράσης μιας οργάνωσης που δρούσε εντός και εκτός της φυλακής.
Οταν οι εισαγγελείς άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης Φλώρου και αντιλήφθηκαν ότι η περίπτωση αυτή ίσως να είναι η κορυφή του παγόβουνου, άνοιξαν αμέσως τη βεντάλια της έρευνάς τους. Η έρευνά τους μάλιστα, εκτός από τους κρατουμένους, εστιάζεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τους γιατρούς, που κατά περίπτωση υπογράφουν τα πιστοποιητικά και το δεύτερο τα ΚΕΠΑ, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για τη γνησιότητα ή την πλαστότητα των εγγράφων.
ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε αναλυτικό πίνακα με όλους τους φακέλους των αποφυλακισθέντων, οι οποίοι από το έτος 2015 και μετά έκαναν χρήση της διάταξης του 110Α του Ποινικού Κώδικα, και με βάση ιατρικές βεβαιώσεις και πιστοποιητικά του ΚΕΠΑ κατάφεραν να βρεθούν εκτός φυλακής.
Αυτονόητο είναι, όπως με έμφαση σημειώνουν δικαστικές πηγές, ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ότι όλες οι περιπτώσεις κρύβουν κάποια ύποπτη ή πολύ περισσότερο ποινικώς κολάσιμη πτυχή. Ωστόσο, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, προκειμένου να μη μείνει καμία σκιά, ζήτησε από όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας τα βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων που είπαν «ναι» στην αποφυλάκιση 341 κρατουμένων.
Το υλικό αυτό βρίσκεται ήδη στα χέρια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία μαζί με τους επίκουρους συναδέλφους της ερευνούν τη δράση της οργάνωσης. Για τον λόγο αυτό θα ζητήσουν τους πλήρεις φακέλους των πρώην κρατουμένων, προκειμένου να ελέγξουν τα ιατρικά πιστοποιητικά με βάση τα οποία έγινε η αποφυλάκισή τους.
Και σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι κάποιο από αυτά τα ιατρικά έγγραφα πάσχει και δεν είναι γνήσιο, τότε θα σχηματίζουν μία ξεχωριστή για κάθε περίπτωση δικογραφία προχωρώντας στην άσκηση ποινικής δίωξης.
Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. Με βάση μάλιστα την προωθούμενη τροπολογία από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, οι πρώην κρατούμενοι που κατάφεραν με μη νόμιμο τρόπο να βγουν από τη φυλακή χάνουν την… ασυλία, που τους κάλυπτε λόγω παρέλευσης της προθεσμίας άσκησης ενδίκου μέσου κατά του βουλεύματος για την υφ’ όρον απόλυσή τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν οι εισαγγελείς διαπιστώνουν ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά που χρησιμοποίησε ο πρώην κρατούμενος δεν είναι γνήσια, θα μπορεί το δικαστικό συμβούλιο να ανακαλεί το προηγούμενο βούλευμα και να διατάσσει τη σύλληψη και κράτησή τους.
Ηδη η εισαγγελία Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εντοπίσει άλλη μία τέτοια περίπτωση, που έχει μάλιστα κοινά πρόσωπα και κοινά χαρακτηριστικά δράσης με την υπόθεση Φλώρου, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Η σύνθεση δε των δύο πρώτων υποθέσεων οδηγεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τις εισαγγελικές Αρχές στην εκτίμηση ότι υπήρχε οργανωμένη δράση και όπως όλα δείχνουν είναι θέμα λίγων ημερών η άσκηση των ποινικών διώξεων.
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον δεύτερο φάκελο του ισοβίτη για υπόθεση ανθρωποκτονίας το… καμπανάκι στις Αρχές σήμανε από την απλή ανάγνωση των δεδομένων. Και αυτό γιατί, όπως λένε πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης, ο εν λόγω κρατούμενος επικαλέστηκε σοβαρούς λόγους υγείας προσκομίζοντας εν έτει 2018 πιστοποιητικό με ημερομηνία 2014!
«Αυτό και μόνο θα έπρεπε να βάλει τους δικαστές σε υποψία και να ζητήσουν να επανελεγχθεί η κατάσταση του κρατουμένου πριν συναινέσουν για την αποφυλάκισή του» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Για τον λόγο αυτό, με την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης ενισχύεται ο ρόλος των δικαστικών λειτουργών που κυριαρχικά αποφασίζουν για την τύχη των κρατουμένων, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα κατάργηση του νόμου με τη επίκληση της αναπηρικής ιδιότητας για την επίτευξη της αποφυλάκισης. Το πλαίσιο των νέων δεδομένων που θα ισχύσουν μετά την ψήφιση του νόμου προβλέπει η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ακόμα και αν υπάρχει πιστοποιητικό ΚΕΠΑ.