Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα και με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, ξεκίνησε χθες στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό. Ώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν απόλυτα σίγουρο αν σήμερα, Τρίτη 16 Οκτωβρίου, θα διεξαγόταν η πρώτη ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης στην οποία απαιτείται η θετική ψήφος των 2/3 των εδρών, δηλαδή των 80 εκ των 120 βουλευτών. Τυπικά, η συζήτηση διαρκεί μέχρι 10 ημέρες, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ ταχύτερα, διότι σε περίπτωση αρνητικής ψήφου οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν μονόδρομος.
Ολη η πίεση έχει πέσει επάνω στο εθνικιστικό κόμμα του VMRO-DPMNE, καθώς για να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία θα πρέπει να αποσκιρτήσουν από τον δεξιό συνασπισμό τουλάχιστον 8 ή 9 βουλευτές. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική αριθμητική, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ μπορεί να υπολογίζει κατ’ αρχήν στη θετική ψήφο 71 βουλευτών. Αυτοί περιλαμβάνουν τους 69 βουλευτές που υπερψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και σε δύο αλβανούς βουλευτές μικρότερων αλβανικών κομμάτων, οι οποίοι δεν είχαν στηρίξει τη συμφωνία του καλοκαιριού. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, ο Φερίντ Μούχιτς, Βόσνιος, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του σοσιαλδημοκρατικού SDSM του Ζάεφ αλλά δεν ανήκει στο κόμμα και είχε ψηφίσει «Οχι» στη συμφωνία των Πρεσπών τον περασμένο Ιούνιο, δήλωσε ενώπιον της Βουλής ότι θα ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Αν συμπεριληφθεί και αυτός, η κυβέρνηση εξασφαλίζει 72 έδρες και αναζητεί άλλες οκτώ.
Η ομιλια. Ο Ζάεφ, στην εναρκτήρια ομιλία του, αναφέρθηκε στην ανάγκη όλοι οι βουλευτές να φερθούν υπεύθυνα και να υποστηρίξουν μια συμφωνία η οποία ανοίγει τον δρόμο για ΝΑΤΟ και ΕΕ. Τόνισε διατεθειμένος να συμβάλει στην εθνική επανασυμφιλίωση σε σχέση με τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2016, όταν βουλευτές του VMRO-DPMNE τού επετέθησαν, προφανώς εφόσον στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Από ορισμένες πλευρές αυτό που είπε ο Ζάεφ ερμηνεύθηκε ως προσφορά αμνηστίας.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος. Από το Λουξεμβούργο πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλύτερη για την κάθε πλευρά συμφωνία».