Ο 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα έχει ιδιαίτερα συναισθηματικό χαρακτήρα.
Oι 18.750 δρομείς που θα ξεκινήσουν από τον Μαραθώνα το πρωί της 11ης Νοεμβρίου θα διανύσουν τουλάχιστον 4-5 χιλιόμετρα καμένης γης και οι εικόνες που θα αντικρίσουν θα είναι αποκαρδιωτικές.
Είναι δεδομένο πως θα ξυπνήσουν τραγικές μνήμες από την εκατόμβη νεκρών του περασμένου Ιουλίου, όπου 99 συνάνθρωποί μας χάθηκαν με φρικτό θάνατο, με την πολιτεία να έχει σοβαρότατες ευθύνες και στον καθυστερημένο σχεδιασμό του πλάνου σωτηρίας και στον τρόπο άμεσης επέμβασης στις περιοχές που παραδόθηκαν στις φλόγες.
Οι διοργανωτές του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων ετοιμάζουν μια σειρά δράσεων που θα επιχειρήσουν να τονώσουν το ηθικό των ανθρώπων που βίωσαν τραγικές στιγμές.
«Το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ, του ΟΠΑΠ, των συλλόγων δρομέων, των MKO, των χορηγών έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια μεγάλα ποσά να ενισχύουν δομές που έχουν ανάγκη. Από το φετινό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει η ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται στο Μάτι, μετά τις φονικές φωτιές του Ιουλίου. Το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστή συγκεκριμένη πρόταση, με ανάλογη δράση, ώστε να ζωντανέψει η μαραθώνια διαδρομή, μεγάλο μέρος της οποίας έχει πληγεί» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης πρόσθεσε:
«Υπάρχει η σκέψη την εκκίνηση να δώσει ένα άτομο-σύμβολο, όπως ο πυροσβέστης που έχασε γυναίκα και παιδί στις πυρκαγιές. Στο πρόσωπό του να τιμήσουμε έτσι όλους αυτούς που χάθηκαν.
Είμαστε υποχρεωμένοι να τιμήσουμε τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το μόνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να τους φέρουμε πίσω. Ολος ο πλανήτης συγκινήθηκε και συμπαραστάθηκε σε αυτό το δράμα. Επώνυμοι αλλά και ανώνυμοι. Από όλη την Ελλάδα ήρθαν εθελοντές και βρίσκονται ακόμη εδώ και βοηθάνε. Με όλη αυτή τη συμπαράσταση η επούλωση των πληγών είναι πιο εύκολη. Πολλοί από τους χορηγούς του Μαραθωνίου συνέδραμαν σιωπηλά, όπως ο ΟΠΑΠ που έχτισε τα σχολεία. Στη μνήμη αυτών των ανθρώπων θα ήταν μεγάλη ευκαιρία να τους τιμήσουμε διεθνώς».
Πέρα από τον κοινωνικό χαρακτήρα του πάντως ο Αυθεντικός Μαραθώνιος (που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του αγωνιστή Γρήγορη Λαμπράκη) έχει και ένα μεγάλο στοίχημα. Να μπορεί να φιλοξενεί ύστερα από δύο χρόνια τουλάχιστον τους διπλάσιους δρομείς (κοντά στους 35.000 στην κλασική διαδρομή).
«Είναι η πρώτη φορά που έκλεισαν οι συμμετοχές της βασικής διαδρομής 45 μέρες πριν από τον αγώνα!
Γεγονός που μας οδηγεί στην αναγκαιότητα να πιέσουμε όλοι ώστε το επόμενο διάστημα να γίνουν εκείνα τα έργα που θα μας επιτρέψουν να δεχθούμε περισσότερους δρομείς. Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια από την Περιφέρεια Αττικής και τη Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη οφείλει να κινηθεί πιο γρήγορα. Εάν η κλασική διαδρομή περιοριστεί στις 18.000 συμμετοχές, θα είναι κρίμα για τον αγώνα, όμως θα είναι κρίμα και για την Αθήνα και την Ελλάδα» τόνισε ο Κώστας Παναγόπουλος.
55.000 δρομείς
Πάνω από 55.000 δρομείς θα λάβουν μέρος σε όλους τους αγώνες και όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Παναγιώτης Δημάκος ενώ από πλευράς Περιφέρειας Αττικής ο Σπύρος Πάντζας, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα αθλητισμού, τόνισε ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει την προσπάθεια του ΣΕΓΑΣ με 280.000 ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζεται μια τιτάνια προσπάθεια για την επούλωση ζημιών, όχι μόνο υλικών αλλά και άλλων.
Ο αντιδήμαρχος της Αθήνας Ανδρέας Βαρελάς πρόσθεσε ότι: «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος έχει βάλει την Αθήνα στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη», ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χαράλαμπος Καρίμαλης θύμισε το πόσο σημαντικά είναι τα ιδεώδη του Μαραθωνίου και πως συνδέονται άρρηκτα με τον Γρηγόρη Λαμπράκη.
Τερματισμός «σήμα κατατεθέν»
Η ΕΟΕ σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ βάζει το δικό της λιθαράκι στον Μαραθώνιο με την παραχώρηση του Παναθηναϊκού Σταδίου για τον τερματισμό. Αλλωστε το συγκεκριμένο κομμάτι της διαδρομής αποτελεί σήμα κατατεθέν και ένα από τα βασικά «εξαγώγιμα προϊόντα» της διοργάνωσης.