Το τελεσίγραφο των 24 ωρών προς την Τερίζα Μέι να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το  Brexit δόθηκε από τις Βρυξέλλες. Αυτό που μένει είναι πώς θα αξιολογήσουν οι Βρυξέλλες τις «εξηγήσεις» που έδωσε χθες στο βρετανικό Κοινοβούλιο η Μέι. Ο Ντόναλντ Τουσκ την προσκάλεσε να μιλήσει στους ηγέτες της ΕΕ αύριο, λέγοντας πως το πιθανό σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας δεν σημαίνει πως αποκλείεται να υπάρξει κάποιο σχέδιο.
Χθες, η Μέι ενημέρωσε τη Βουλή των Κοινοτήτων για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ή μάλλον για τη μη πρόοδο: οι διαπραγματεύσεις διακόπησαν το βράδυ της Κυριακής, όταν η Μέι έστειλε τον υπουργό του Brexit Ντόμινικ Ράαμπ στις Βρυξέλλες για να καταστήσει σαφές ότι το Λονδίνο δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία που θα προβλέπει ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, η βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία για το Brexit εξακολουθεί να είναι εφικτή. Σημείωσε ακόμη ότι οι δύο πλευρές, οι θέσεις της ΕΕ και της Βρετανίας, δεν απέχουν τόσο όσο μπορεί να νομίσει κανείς. Παρέμεινε ωστόσο αμετακίνητη στη θέση της: «Πρέπει να γίνει σαφές πως δεν θα παγιδευτούμε μόνιμα σε μια τελωνειακή ένωση» διαμήνυσε. Με άλλα λόγια, το λεγόμενο backstop δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή λύση. «Τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ έχουν χρέος να προστατεύσουν την ειρήνη που τόσο σκληρά κερδήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία» είπε ακόμη.
Οπως είναι φυσικό, το ζήτημα «καίει» και το Δουβλίνο που ζήτησε από τη βρετανίδα πρωθυπουργό να τηρήσει τη δέσμευσή της για τα ιρλανδικά σύνορα μέσω του λεγόμενου σχεδίου «backstop». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας δήλωσε απογοητευμένος από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο. «Νομίζω ότι είμαστε απογοητευμένοι, αλλά διατηρούμε την ηρεμία μας» δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι σχολιάζοντας το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μετά τη νέα βρετανική άρνηση για τη λύση του «backstop», βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί τελωνιακό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βρετανία εάν δεν υπάρξει καλύτερη εναλλακτική.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για σήμερα Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ οι 27 πρεσβευτές των χωρών – μελών της ΕΕ ενημερώθηκαν από τη Σαμπίν Γουέιεντ, την αναπληρώτρια διαπραγματεύτρια της ΕΕ για το Brexit, ότι στη διαπραγμάτευση της Κυριακής η βρετανική πλευρά αμφισβήτησε διάφορα στοιχεία της συμφωνίας για τα οποία έως τότε υπήρχε κοινή αποδοχή. Η Βρετανία, σημείωσε από την πλευρά του ο Κόβενι, έθεσε νέα ζητήματα στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων και τα χρονικά περιθώρια που έχει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει μέλος της τελωνιακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Ως προς αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα σκληρή χαρακτηρίζεται η στάση των ευρωσκεπτικιστών της βρετανικής κυβέρνησης, οι οποίοι απειλούν ακόμη και με παραίτηση σε περίπτωση που η Βρετανία συμφωνήσει να θέσει χρονικό όριο στην «προσωρινή» τελωνειακή ένωση ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία και η οποία αποτελεί τμήμα του σχεδίου «backstop». «Εχουμε τη βούληση και την πεποίθηση ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία εντός του φθινοπώρου» δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέι. «Η ΕΕ συνεχίζει να επιμένει στη δυνατότητα εγκατάστασης ενός τελωνειακού συνόρου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, κάτι που το Κοινοβούλιο έχει ομοφώνως απορρίψει και δεν είναι αποδεκτό από την πρωθυπουργό» πρόσθεσε.
Η ΕΕ στο μεταξύ προετοιμάζεται για το χειρότερο: ένα Brexit χωρίς συμφωνία μετά το πέρας των συνομιλιών. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για μια συμφωνία, αλλά η προετοιμασία μας για την αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών συνεχίζεται και ενισχύεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.