Προϋπολογισμό που περιλαμβάνει αυξημένες δαπάνες που αφορούν μεταξύ άλλων χορήγηση κοινωνικού επιδόματος στους φτωχούς, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης για όσους έχουν πολλά χρόνια εργασίας και πρόγραμμα περαίωσης για όσους χρωστούν στην Εφορία υπέβαλε η Ιταλία για έγκριση στις Βρυξέλλες. Επίσης η Ιταλία θέλει να φορολογήσει περισσότερο τις τράπεζες υποχρεώνοντάς τες να καταβάλουν το 2019 επιπλέον φόρους 3,3 δισ. ευρώ. Και επιπλέον οι τράπεζες θα πρέπει να εγγράφουν στα βιβλία τους όχι τις πραγματικές αλλά τις προβλεπόμενες απώλειες στο ενεργητικό τους.
Με τον προϋπολογισμό να περιλαμβάνει πρόβλεψη για έλλειμμα 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ λόγω αύξησης των δαπανών, η Ρώμη αναμένεται τώρα να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες καθώς οι Ευρωπαίοι ζητούν διακαώς εδώ και καιρό πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.
Ηδη χθες ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας και γραμματέας της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι επιτέθηκε ξανά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ καλώντας τον «να δεχτεί την πραγματικότητα και να πιει έναν καφέ». Ο Σαλβίνι έχει κατηγορήσει ευθέως στο παρελθόν τον Γιούνκερ ότι είναι αλκοολικός. Ο έτερος αντιπρόεδρος και αρχηγός του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μουίτζι ντι Μάιο συνέχισε τις επιθέσεις λέγοντας ότι «του Γιούνκερ του μένει λίγος χρόνος» καθώς λήγει η θητεία του τον Μάιο.
Η ιταλική κυβέρνηση επίσης αναζητά, όπως όλα δείχνουν, στήριγμα και στη Ρωσία, καθώς ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε ανέφερε χθες ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας πλήττουν τις ιταλικές επιχειρήσεις.
Αρνητικά στις εξαγγελίες της ιταλικής κυβέρνησης έχουν αντιδράσει το προηγούμενο διάστημα και οι αγορές, οδηγώντας σε αύξηση το κόστος δανεισμού της χώρας. Η Κομισιόν αναμένεται τώρα να εξετάσει μέσα στην εβδομάδα τον προϋπολογισμό και να δώσει μια πρώτη γνωμάτευση μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ. Οι νέες χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΕ Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ πάντως είναι μάλλον ενδεικτικές για το τι θα ακολουθήσει. Οπως είπε ο Γιούνκερ μιλώντας σε ιταλούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, εάν η ΕΕ κάνει πίσω στο θέμα της Ιταλίας, τότε θα δεχτεί επίθεση από άλλες χώρες, «οι οποίες θα μας στολίσουν με προσβολές (…) κατηγορώντας μας ότι είμαστε υπερβολικά ελαστικοί με την Ιταλία», όπως μετέδωσε το Bloomberg. Η αναφορά του Γιούνκερ στο θέμα των προσβολών αφορά ξεκάθαρα τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν πρόσφατα εναντίον του οι εταίροι της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας και ιδιαίτερα ο Σαλβίνι.
Με βάση τον προϋπολογισμό, ο ντι Μάιο υιοθετεί τη χορήγηση μέσα στο επόμενο τρίμηνο οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλά εισοδήματα. Επίσης ο προϋπολογισμός προβλέπει τη συνταξιοδότηση ύστερα από 38 χρόνια εργασίας σε όσους είναι 62 ετών και πάνω, ακυρώνοντας αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επίσης καταργούνται ορισμένες φοροαπαλλαγές για εισοδήματα από τόκους τραπεζών, μειώνονται οι πολύ υψηλές συντάξεις και παρέχεται η ευκαιρία σε όσους έχουν χρέη στην Εφορία να τα ρυθμίσουν με την καταβολή συγκεκριμένων ποσών.
Το έλλειμμα του 2,4% είναι κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ. Ομως είναι πολύ υψηλότερο από το 1,8% που είχε τεθεί ως στόχος στις αρχές του έτους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και είναι ο πιο μετριοπαθής εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο.