Τμήμα μιας γνωστής ομάδας 60-70 αντιεξουσιαστών, με δύο ηγετικά στελέχη, που έχει καταγραφεί κι αναλυθεί τουλάχιστον δύο φορές από την ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται να προχώρησε ανενόχλητο στην καταστροφική, καταδρομική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας το βράδυ της Δευτέρας που προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών. Σε μια ανεξέλεγκτη επίθεση στο κέντρο της Αθήνας που αποκαλύπτει τα τεράστια προβλήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Μία επιδρομή αναρχικών που ήλθε μόλις λίγα λεπτά μετά την αποστολή εγγράφου, στις 8.30 το βράδυ, από τις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., για τις πεζές κι εποχούμενες περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας, στα πλαίσια του νέου μεγαλεπήβολου σχεδίου ΠΕΡΣΕΑΣ – το οποίο σχεδόν καταργήθηκε από τους αναρχικούς μέσα σε λίγη ώρα.

ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ «ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ». Η επίθεση έγινε εναντίον του αποψιλωμένου Τμήματος Ομονοίας που χάνει τουλάχιστον το 1/3 της δύναμης -οργανικές θέσεις 300 – σε φυλάξεις των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργείων, αλλά και για την προστασία εταιρείας που προχωρεί στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και σε άλλες υπηρεσίες. Επιπλέον τρεις από τους αστυνομικούς της Ομονοίας συμμετέχουν στη φρούρηση στελεχών της Κατεχάκη. Αποψιλωμένες από δυναμικό είναι και όλες οι υπηρεσίες της Αθήνας, κάτι που είχε επισημανθεί σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρας προ μερικών ημερών. Κι όπου είχε επισημανθεί ότι από τα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας αναμένεται η μετάθεση ακόμη 30-40 αστυνομικών. Το εν λόγω Τμήμα θεωρείται από ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. υπηρεσία «δυσμενών μεταθέσεων». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περιπολίες του Τμήματος Ομονοίας είχε μετατεθεί δυσμενώς αστυνομικός της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. που συνελήφθη προ μερικών ημερών για συμμετοχή στο κύκλωμα διακίνησης όπλων και ναρκωτικών, που εξάρθρωσε προσφάτως η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Πρόβλημα ακόμη για την αστυνόμευση και την ασυδοσία των αναρχικών θεωρείται η μεταφορά διμοιριών των ΜΑΤ από την Αττική (συνολικά υπάρχουν 25 διμοιρίες) σε μέτρα ασφαλείας στην Κέρκυρα – για τον χώρο ταφής απορριμμάτων – αλλά και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, λόγω του Προσφυγικού. Ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι τα τμήματα της Αττικής στέλνουν αστυνομικούς σε φρουρήσεις άλλων περιοχών. Σε μία ανακύκλωση κι έναν «ρεφενέ» αστυνομικού προσωπικού που δημιουργεί νέο κύκλο προβλημάτων και ελλείψεων.

Ενδεικτικό των προβλημάτων της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι οι δράστες «κατηφόρισαν» χωρίς καμιά ενόχληση από την Πλατεία Εξαρχείων στο σημείο της επίθεσης ανά ομάδες των ενός έως τριών ατόμων, συμπτύχθηκαν κοντά στην Πλατεία Λαυρίου κι ύστερα γύρισαν προς την «αφετηρία» τους, ενώ ορισμένοι από αυτούς φέρεται ότι κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο. Κι όλα αυτά χωρίς καμιά αστυνομική επέμβαση. Παρότι υπήρχαν άλλοι τέσσερις αστυνομικοί, πέραν του σκοπού έξω από το Τμήμα Ομονοίας και δεν υπήρξε καμιά αντίδραση τους. Περιπολούντες αστυνομικοί κινούνταν και στην Πλατεία Ομονοίας χωρίς και πάλι να επέμβουν.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε ήδη ΕΔΕ για την αντίδραση των αστυνομικών κατά την διάρκεια της επίθεσης στο Αστυνομικό Τμήμα.

ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Σε μία επίθεση που συνδέεται από την ΕΛ.ΑΣ. με τις συνθήκες θανάτου του 32χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου πριν από 25 ημέρες στην οδό Γλάδστωνος, αλλά και με μία πρόσφατη συνέντευξη αξιωματικού του ΑΤ Ομονοίας που παραδέχθηκε ότι «στο παρελθόν είχαν υπάρξει κακοποιήσεις κρατουμένων στο εν λόγω Τμήμα». Ακόμη, στο ίδιο Τμήμα είχε χάσει προ δύο μηνών τη ζωή του ένας 41χρονος τοξικομανής που είχε μεταφερθεί από αστυνομικούς, ύστερα από συμπλοκή, από γειτονικό ξενοδοχείο. Σημειώνεται ότι η οδός Γλάδστωνος, όπου έχασε τη ζωή του ο Ζακ Κωστόπουλος, ανήκει στον τομέα του ΑΤ Εξαρχείων που λάμβανε – ύστερα από σχετικές προαναγγελίες στο Διαδίκτυο – έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Κι ενώ το Τμήμα Ομονοίας είχε μείνει ανοχύρωτο.

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ. Η καταδρομική επίθεση στο ΑΤ Ομονοίας υπήρξε από 30-40 αντιεξουσιαστές που φαίνεται να είχαν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε κατόπτευση του χώρου. Πέταξαν δεκάδες μολότοφ και προκάλεσαν φθορές σε συνολικά έξι οχήματα και στη θωρακισμένη σκοπιά του Τμήματος. Ο ειδικός φρουρός μάλιστα κλείστηκε μέσα σε αυτήν για τη «διαφύλαξη του οπλισμού» του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Οι αντιεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ και σε παράθυρο του κτιρίου όπου βρίσκονταν τα κρατητήρια του Τμήματος, η οποία όμως, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, δεν ανεφλέγη.

Από την πρώτη ανάλυση των στοιχείων η ΕΛ.ΑΣ. συνδέει την επίθεση αυτή με πλήρως καταγεγραμμένη ομάδα αναρχικών με έδρα την Πλατεία Εξαρχείων και ηγετικά στελέχη που έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 5-8 φορές για συμμετοχή σε επεισόδια, σε καταλήψεις κτιρίων κ.λπ., αλλά είναι ελεύθεροι. Μέλη της ομάδας αυτής φέρεται ότι συμμετέχουν στις… καθιερωμένες, κάθε Σαββατοκύριακο, επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στο Πολυτεχνείο και στη Χαριλάου Τρικούπη. Ομως στις περισσότερες περιπτώσεις, παρότι επιχειρείται στοιχειοθέτηση της εμπλοκής τους με κάμερες της ΕΛ.ΑΣ., δεν προφυλακίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πρωτοβουλίες και διεργασίες συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να κρίνεται ως κακουργηματική πράξη η ρίψη βομβών μολότοφ, κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα.

Η καταδρομική επίθεση στο Τμήμα Ομονοίας είχε αρκετές ομοιότητες με εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018 σε καταστήματα της οδού Ερμού, λόγω του αιτήματος για ευνοϊκή μεταχείριση κρατουμένων. Παρόμοιου τύπου επίθεση είχε σημειωθεί προ μερικών ημερών από ομάδες αναρχικών και στο κεντρικό κτίριο της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα.

Ο ΠΕΡΣΕΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 8.30 μ.μ., δηλαδή μόλις λίγα λεπτά πριν από την επιδρομή στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, είχε σταλεί από τις κεντρικές υπηρεσίες εντολή για περιπολίες στα πλαίσια του νέου σχεδίου αστυνόμευσης ΠΕΡΣΕΑΣ. Σε αυτές αναφερόταν «ο σχεδιασμός να λάβει υπόψη τα εγκληματολογικά δεδομένα των περιοχών ανάπτυξης, τα μεγέθη των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων παρεμφερών δραστηριοτήτων εμφανούς αστυνόμευσης (ένστολες περιπολίες, μπλόκα, τακτικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κ.λπ.), καθώς και την ανάγκη καθημερινής διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού, σχεδόν σε κάθε 8ωρη βάρδια, σε τοπικά συνεργεία ελέγχου». Αναφορές που θυμίζουν ειρωνικό σχήμα σε σχέση με όσα ακολούθησαν και την αδύναμη ΕΛ.ΑΣ. να ανταποκριθεί.