Εγραφα την περασμένη εβδομάδα για τα σημεία και τέρατα που εντοπίστηκαν στον διαγωνισμό που προωθεί ο ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης) για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Οπως αποκαλύφθηκε, κάποιοι επιχειρούσαν να μεθοδεύσουν τον διαγωνισμό, κι είχαν φτάσει στο σημείο να συντάσσουν τα τεύχη δημοπράτησης στα γραφεία εταιρείας που θεωρούσε ότι είχε «κλειδώσει» το έργο. Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι τελικά ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και θα επαναδημοπρατηθεί. Ομως, η χαρά δεν κράτησε πολύ. Διαβάζοντας τη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, διαπιστώνει κανείς το εξής πρωτοφανές: Η Επιτροπή Διενέργειας του νέου διαγωνισμού θα είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που είχε διενεργήσει τον προηγούμενο!
Φαρδύ – πλατύ
Σας θυμίζω ότι ήταν τόσο διαυγής και διάφανη η διενέργεια του προηγούμενου διαγωνισμού, που όταν τα τεύχη δημοπράτησης αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΔΑΚ, οι «αρμόδιοι» ξέχασαν να αφαιρέσουν  τα στοιχεία του συντάκτη των σχετικών αρχείων. Ετσι, στα λεγόμενα «properties» του εν λόγω αρχείου αναγραφόταν φαρδύ – πλατύ το όνομα μηχανικού της εταιρείας που επιχείρησε να μεθοδεύσει το έργο! Κι αντί το πάθημα να γίνει μάθημα, τώρα διαβάζουμε στη Διαύγεια ότι και τον νέο διαγωνισμό θα τον διεξαγάγουν οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι. Για αυτό λέμε ότι δεν βάζουν μυαλό στην Κρήτη!
Για ένα κομμάτι ψωμί
Μακριά από την Κρήτη τώρα, πόλεμο για το Θριάσιο είχαμε χθες στη Βουλή. Για την ακρίβεια, για «ξεπούλημα» του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου έκαναν λόγο οι βουλευτές Κώστας Αχ. Καραμανλής της ΝΔ και Γιάννης Μανιάτης του Κινήματος Αλλαγής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «χαρίζει» την έκταση για 60 έτη «για ένα κομμάτι ψωμί» με βέβαιη ζημία για το Δημόσιο. Σύμφωνα με τους ίδιους, το τίμημα παραχώρησης είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ αμφισβητούν ότι με τους όρους που περιλαμβάνει η σχετική σύμβαση θα ωφεληθεί το δημόσιο συμφέρον.
Ζημιές και αριθμοί
«Εξόχως προβληματικό» χαρακτήρισε το τίμημα ο Καραμανλής. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, ενώ οι μεσιτικές τιμές στην περιοχή του Ασπρόπυργου κυμαίνονται στα 100 ευρώ το τετραγωνικό για αγορά γης και στα 450 ευρώ για κτίρια, με την εν λόγω σύμβαση παραχώρησης το Δημόσιο θα λάβει ως αντίτιμο μόλις 122 ευρώ το τετραγωνικό και για την έκταση και για τα κτίρια. Ο δε Μανιάτης τόνισε ότι «έχουμε ζημία τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο», καθώς, όπως είπε, αυτό θα ξοδέψει άμεσα 36 εκατ. ευρώ για να εισπράξει τελικά σε βάθος 60 ετών 31 εκατ. ευρώ. Απαντώντας ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι το τίμημα όχι μόνο δεν είναι χαμηλό, αλλά είναι πολλαπλάσιο των προσφορών που υπήρχαν σε εποχές που το χρήμα έρεε στην αγορά. Λέμε τώρα. Μάλιστα συμπλήρωσε πως παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έγινε μέσα στην οικονομική κρίση, το εφάπαξ ποσό που υποχρεούται ο παραχωρησιούχος να καταβάλει στην ΓΑΙΟΣΕ, που είναι ο κύριος του έργου, είναι 10 εκατ. ευρώ, ενώ το 2006, που η χώρα δεν είχε ακόμα εισέλθει στη δίνη της κρίσης, το ποσό ήταν 1,5 εκατ. ευρώ.
Παρεξηγημένος
Σχεδόν την ίδια ώρα, σε άλλη αίθουσα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η δήλωση του Παύλου Πολάκη – «θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κάποιους φυλακή» -, διερωτώμενος «μήπως έχει παρεξηγηθεί;». «Μήπως δεν εκφράζει πρόθεση πολιτικών διώξεων αλλά αγωνιά έστω με brutal τρόπο για απονομή δικαιοσύνης και τιμωρία ενόχων;», πρόσθεσε για να απαντήσει ο ίδιος λίγο αργότερα: «Πιο πολύ εκφράζει την αγωνία του για απονομή δικαιοσύνης»! Μού μεταφέρουν ότι κάποιοι βουλευτές σήκωσαν τα χέρια…
Χωρίς αυτόν
Η Φώφη Γεννηματά σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Θα δει μάλιστα τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, μεταφέροντας στους δύο επιτρόπους όσα είδε στην πολύπαθη Μόρια, αλλά και τις δικές της προτάσεις για το Προσφυγικό. Πάμε όμως και στο ζουμί: η Φώφη θα παραστεί στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Εδώ δεν θα είναι ο συνήθης χαμογελαστός Τσίπρας. Ως γνωστόν ο έλληνας Πρωθυπουργός φλερτάρει με την ιδέα να βρίσκεται συχνά στο κάδρο των Σοσιαλιστών ως παρατηρητής, αν και αυτό δεν είναι τόσο απλό και εύκολο. Τώρα όμως, η εν λόγω πολιτική οικογένεια θα ζυμωθεί για το ποιον θα κατεβάσει για υποψήφιο στην Κομισιόν. Ετσι μουσαφίρηδες δεν χωρούν, αλλά εδώ που τα λέμε είναι και κάτι που δεν αφορά ακριβώς τον Τσίπρα.
Διαρχία στην εξουσία
Σε εντελώς άλλο πεδίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε σε Συνέδριο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τίτλο «Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» και μάλιστα θα μπορούσα να παρομοιάσω την ομιλία του με ανοιχτή διάλεξη συνταγματικού μαθήματος. Εδώ λοιπόν το ενδιαφέρον είναι πως τάχθηκε εναντίον της απευθείας εκλογής ΠτΔ από τον λαό, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν προβληματική στροφή προς την προεδρική δημοκρατία, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε και διαρχία στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας. Προεόρτια για θερμή αναθεωρητική συζήτηση μου φαίνονται όλα αυτά…
Ξανά στον Πειραιά
Συχνά, οι ερωτήσεις δημοσιογράφων βγάζουν λαβράκια ή τέλος πάντων ειδήσεις. Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της παρουσίασης για την Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου Πειραιά 2018-2024. Εδώ λοιπόν ξεκαθάρισε πως θα είναι ξανά υποψήφιος, λέγοντας μάλιστα πως «δεν είμαστε περαστικοί από την πόλη». Επίσης διευκρίνισε πως ο συνδυασμός του παραμένει υπερκομματικός και πως συνεργάστηκε παραγωγικά με όλους. «Δεν θεωρώ όμως στη σημερινή εποχή απαραίτητα και αναγκαία τα χρίσματα. Με στενοχωρεί μάλιστα να ακούω νέους ανθρώπους δημοσίως να ζητούν το 2018 στη χώρα αυτή να είναι οι επικεφαλής στην Αυτοδιοίκηση μόνο κομματικά στελέχη. Αυτή η λογική με ξεπερνάει, θεωρώ πως είναι μακριά από τη λογική της κοινωνίας» κατέληξε ο Μώραλης.