Με προεόρτια των σημερινών «πανηγυρικών» εγκαινίων του γραφείου του Ρουβίκωνα μέσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Φιλοσοφική Σχολή του Ιδρύματος μοιάζει η χθεσινή ένταση στο κεντρικό κτίριο και την πρυτανεία του, όπου μια ακόμη συνεδρίαση της Συγκλήτου ξεκίνησε με φωνές και συνθήματα.
Τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών επιχείρησαν χθες το πρωί να συνεδριάσουν, αλλά τη συνάντησή τους διέκοψε έφοδος περίπου 30 φοιτητών, οι οποίοι απαίτησαν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο διαχωρίζεται το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) και να επιτραπεί η είσοδος του Ρουβίκωνα στο Ιδρυμα.
Φοιτητής μάλιστα δήλωσε στη διάρκεια της εφόδου «Φέρατε τον Μητσοτάκη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δεν θα έρθει ο Ρουβίκωνας;». Οι φοιτητές έφυγαν και άφησαν την ηγεσία του Πανεπιστημίου να συνεδριάσει μόνο όταν έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει νέα έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου την ερχόμενη Παρασκευή για το θέμα της λειτουργίας του Τμήματος ΦΠΨ.
ΤΟ «ΚΑΛΕΣΜΑ». Το θέμα ωστόσο θορύβησε την ηγεσία του Ιδρύματος, ειδικά μετά το «κάλεσμα» που απηύθυνε προς τους νέους ο Ρουβίκωνας, ζητώντας την προσέλευσή τους από σήμερα και κάθε Τετάρτη το πρωί, στο «γραφείο» του, την αίθουσα 516 της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
Ετσι, με ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών καταδικάζουν τις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων από «εξωπανεπιστημιακές» οργανώσεις και ζητούν να σταματήσει η κατάληψη αίθουσας της Φιλοσοφικής από τον Ρουβίκωνα. Παράλληλα και το ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Ιδρύματος κατά πλειοψηφία καλεί την οργάνωση να προβληματιστεί από την αρνητική δημοσιότητα που πήρε η παρουσία του στη Φιλοσοφική Σχολή.
Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Ρουβίκωνα ωστόσο μοιάζουν μάλλον ικανοποιημένοι από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα και σε σχετικές αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα σάρκαζαν χθες δηλώνοντας ότι «οι πρυτανικές αρχές εναντίον μας αλλά οι φοιτητές μαζί μας», ενώ «οι κοινωνικές ανισότητες, η εκμετάλλευση και η καταστολή φέρνει τη δράση του Ρουβίκωνα».
«Είναι πραγματικά τραγικό» σχολιάζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και ειδικός γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών) Γεράσιμος Σιάσος. «Σε ποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, θα επιτρεπόταν κάτι αντίστοιχο; Οι πολίτες της χώρας αντί να αναγνωρίζουν το υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και τις διεθνείς διακρίσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όλα να επισκιάζονται από εξωπανεπιστημιακές και πολλές φορές παράνομες δράσεις».
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ. Στη ανακοίνωση της διοίκησης του Πανεπιστημίου αναφέρεται ακόμη ότι «η καθημερινή εκπαίδευση και εργασία χιλιάδων φοιτητών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μόνιμων εργαζομένων και συμβασιούχων καθώς και του εκπαιδευτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στην ακαδημαϊκή δεοντολογία μακριά από εξωτερικές παρεμβάσεις». Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι «την τελευταία οκταετία των Μνημονίων, τα πανεπιστήμια υποφέρουν από σοβαρή υποχρηματοδότηση και έλλειψη προσωπικού. Κινήσεις όπως η εν λόγω βοηθούν μέσω της αρνητικής δημοσιότητας στη συγκάλυψη αυτών των προβλημάτων και στη δημιουργία εικόνας ότι τα δημόσια πανεπιστήμια είναι άντρα ανομίας και παραβατικότητας. Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στις νεοφιλελεύθερες φωνές να τα αμφισβητούν και να προωθούν την ιδιωτικοποίησή τους.
Το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να το διαφυλάξουμε, να το προστατέψουμε χωρίς να γίνονται ενέργειες που το απειλούν. Θα πρέπει να παλέψουμε για την ελεύθερη ακαδημαϊκή έκφραση, τη δημοκρατία στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία. Πρέπει να διαφυλάξουμε όλοι και όλες μας το δημόσιο πανεπιστήμιο».