Αγκάθι αποτελεί για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το καυτό ζήτημα της έκδοσης ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων με προδιαγραφές ασφάλειας στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κύριο στόχο να αποτρέπεται η πλαστογράφησή τους. Οι διαδικασίες για την έκδοση των νέων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας ταυτοτήτων έχουν βαλτώσει και για ακόμα μια φορά επικρατεί πλήρης σύγχυση στο αρμόδιο υπουργείο. Οι εξαγγελίες για το πότε θα αρχίσει η αντικατάσταση των παλιών ταυτοτήτων διαδέχονται η μία την άλλη, με τις ημερομηνίες να αλλάζουν συνεχώς και τον χρόνο κάθε φορά να επιμηκύνεται. Μετά τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης στα τέλη του περασμένου Απριλίου που όριζε τις προδιαγραφές  και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων είχε γίνει γνωστό ότι η έκδοσή τους θα ξεκινούσε στις αρχές του 2019. Οπως όλα δείχνουν, το συγκεκριμένο χρονικό πλάνο φαίνεται ότι θα ανατραπεί, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι βασικές  διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει προκηρυχθεί καν ο διαγωνισμός για την εταιρεία η οποία θα αναλάβει το έργο και από τη στιγμή που δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, το θέμα παραμένει μετέωρο.
ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ. Πρόκειται για έργο με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 350.000.000 ευρώ, καθώς εκτός από τις νέες ταυτότητες προβλέπεται και η έκδοση των νέων τεχνολογικά εξελιγμένων διαβατηρίων. Η σύμβαση με την εταιρεία που προμηθεύει με αναλώσιμα τη Διεύθυνση Διαβατηρίων λήγει τον Απρίλιο του 2019 και η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε λύση – πακέτο τόσο για τις ταυτότητες όσο και για τα διαβατήρια, με βιομετρικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, το Προσφυγικό και η απειλή της τρομοκρατίας διεθνώς θέτουν το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα. Οι πιέσεις από το εξωτερικό είναι ασφυκτικές ώστε η   κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεδομένου ότι η έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας αποτελεί υποχρέωση η οποία απορρέει από απόφαση της ΕΕ.
Το πόσο εκτεθειμένη είναι η Ελλάδα από τις καθυστερήσεις φαίνεται στην πρόσφατη ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ασκεί σφοδρή κριτική. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι ελληνικές ταυτότητες παρέμειναν εξαιρετικά ευάλωτες σε τροποποίηση και αντικατάσταση φωτογραφίας. Δεν έχουν ενσωματωθεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας, όπως ψηφιακή φωτογραφία και βιομετρικά χαρακτηριστικά». Η έκθεση τονίζει επίσης τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας   είχε δηλώσει στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο ότι «είναι θέμα ημερών και όχι εβδομάδων» η προκήρυξη για την πρόσκληση εταιρειών της ΕΕ για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Οι ημέρες τελικά έγιναν βδομάδες και μήνες! Και μέχρι σήμερα δεν έχει κινηθεί η σχετική  διαδικασία.
ΣΑΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ. Το μόνο που υπάρχει είναι η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές των νέων ταυτοτήτων.  Το σχήμα τους θα μοιάζει με αυτό των πιστωτικών καρτών και συγκεκριμένα θα έχουν πλάτος 8,5 εκατοστά και ύψος 5,5 εκατοστά.
Ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές, «η κάρτα θα ενσωματώνει τουλάχιστον εννέα πολυανθρακικά φύλλα, τα οποία συγκολλημένα με ειδικό τρόπο (συμπίεση θερμότητας) θα αποτελούν το ενιαίο υπόστρωμα του δελτίου ταυτότητας». Σημείο αιχμής θα είναι το ειδικό τσιπ το οποίο θα περιέχει μεταξύ άλλων σε ηλεκτρονική μορφή τη φωτογραφία, τα στοιχεία του κατόχου, το ύψος του και όσα απαιτούνται για υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως ο δήμος εγγραφής, ο αριθμός δημοτολογίου, ο τόπος έκδοσης της ταυτότητας και – το κυριότερο – σε ψηφιακή μορφή το δαχτυλικό αποτύπωμα. Ο πολίτης θα επιβαρύνεται με 10 ευρώ (ηλεκτρονικό παράβολο) για την έκδοση της νέας ταυτότητάς του.