Ενας στους δύο Ελληνες δεν γνωρίζει τα συμπτώματα των ρευματικών νοσημάτων, ενώ ένα ποσοστό 50% πιστεύει πως υπάρχουν τρόποι πρόληψης. Επιπλέον και σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που αποδεικνύει τη σύγχυση που επικρατεί γύρω από τη νόσο και την κατανόηση του όρου «ρευματοπάθεια», το 55% του πληθυσμού δεν γνωρίζει ότι με τους όρους «αρθρίτιδα», «ρευματοπάθεια» και «ρευματισμός» αναφερόμαστε στην ίδια πάθηση.
Εν τω μεταξύ, «θολή» είναι η πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με την ιατρική ειδικότητα που αντιμετωπίζει τις ρευματοπάθειες. Ειδικότερα, το 54% των ερωτηθέντων δεν προτίθεται να απευθυνθεί στον αρμόδιο ιατρό για τη συγκεκριμένη νόσο, δηλαδή σε ρευματολόγο, σε περίπτωση που νιώσει έντονους, συνεχόμενους και επίμονους πόνους σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, οι οποίοι δεν προέρχονται από κάποιο τραύμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα απευθυνόταν σε ορθοπεδικό, το 11% σε παθολόγο, ενώ ένα 4% δεν γνωρίζει σε ποια ειδικότητα θα έπρεπε να απευθυνθεί. Στρεβλή είναι και η άποψη των περισσότερων ότι η ρευματοπάθεια έχει ηλικία, προσβάλλοντας κυρίως τους ηλικιωμένους: Ειδικότερα, μόνο το 37% γνωρίζει πως τα ρευματικά νοσήματα αφορούν όλες τις ηλικίες. Ενα μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως τα ρευματικά νοσήματα χτυπούν ανθρώπους ηλικίας 40 ετών και άνω. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι επτά στους δέκα είναι ενημερωμένοι ότι πάσχουν και παιδιά από ρευματικά νοσήματα.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα που υλοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.048 άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, επισκέπτες της ΔΕΘ. Σκοπός της ήταν να αναδείξει κατά πόσο ο ελληνικός πληθυσμός είναι ενημερωμένος για τα ρευματικά νοσήματα, τα συμπτώματά τους, την αντιμετώπισή τους, τη συχνότητά τους, αλλά και τις ηλικιακές ομάδες που αυτά αφορούν.