«Θα ήταν καλό τα λειτουργικά έξοδα της Λυρικής Σκηνής που αγγίζουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ – και καλύπτονται με έκτακτη επιχορήγηση ύστερα από έγκριση του υπουργείου Οικονομικών – να ενσωματωθούν στον τακτικό προϋπολογισμό του οργανισμού, ώστε να μη δημιουργούνται στο μέλλον ελλείμματα. Οπως δηλαδή έχει συμβεί με την Εθνική Βιβλιοθήκη». Κρατάμε τη διατύπωση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη κατά τον χθεσινό απολογισμό του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και – μέσω σύνδεσης με τη Νέα Υόρκη – ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος. Μια συνέντευξη Τύπου όπου, όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη θητεία του ΔΣ του ΚΠΙΣΝ, η οποία έχει φτάσει στα μισά της διαδρομής.

Το «αγκάθι» της Λυρικής πάντως παραμένει και ο υπουργός περιορίστηκε να βεβαιώσει ότι η κάλυψη των εξόδων θα γίνεται με τον ισχύοντα τρόπο (δηλαδή με έκτακτες επιχορηγήσεις).

Σε προβλήματα που βρίσκουν λύση αναφέρθηκε και ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς η τελευταία ακόμη υπολειτουργεί με μειωμένο ωράριο και  προσωπικό κατά το ήμισυ του αριθμού εργαζομένων που προβλέπει η σύμβαση. «Η ΕΒΕ δεν έχει φέρει στο ΚΠΙΣΝ ακόμη το σύνολο του κοινού της, δηλαδή ερευνητές και επιστήμονες» παρατήρησε υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία της έχει φτάσει για το 2018 τα 8.341.545 ευρώ, από τα 240.000 ευρώ που είχε όταν ο ίδιος ανέλαβε τη θέση του.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Νίκος Μανωλόπουλος σημείωσε, εξάλλου, πως από τον Φεβρουάριο του 2017, όταν παραδόθηκε στο ελληνικό Δημόσιο ως δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέχρι σήμερα, το Κέντρο έχει αυξήσει την επισκέψιμότητά του: το 2017 οι επισκέψεις ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, ενώ το 2018 – μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου – είχαν ήδη φτάσει τα 3,4 εκατομμύρια.