Η καταγγελλόμενη δολοφονία του σαουδάραβα διαφωνούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μόνιμου κατοίκου ΗΠΑ, στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, έχει προκαλέσει κύματα επικρίσεων. Στο αμερικανικό Κογκρέσο, Δημοκράτες και Ρεπουμπλικανοί ζητούν να σταματήσει η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και να επιβληθούν κυρώσεις εάν αποδειχθεί ότι η κυβέρνησή της ευθύνεται για τον φόνο του Κασόγκι.
Ομως δεν πρόκειται να σημειωθεί σημαντική ζημιά στις διμερείς σχέσεις ακόμα κι αν όλα δείχνουν πως η δολοφονία έγινε από την κυβέρνηση του Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα συμφέροντα των ΗΠΑ ώστε να αφήσει η Ουάσιγκτον να επηρεασθεί η σχέση λόγω του θανάτου ενός ανθρώπου. Και με νέους συμμάχους να συνεργάζονται με παλιούς λομπίστες για να περιορισθεί η ζημιά, είναι απίθανο το επεισόδιο να οδηγήσει σε οτιδήποτε πέρα από έναν καβγά μεταξύ εραστών.
Ο ιδιαίτερος ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στην αμερικανική εξωτερική πολιτική αποτελεί ένα μάθημα που οι αμερικανοί πρόεδροι μαθαίνουν μόνο μέσω της εμπειρίας. Οταν ανέλαβε ο Μπιλ Κλίντον ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές του Τζορτζ Μπους (πατέρα), μεταξύ των οποίων και η πολύ στενή σχέση του Λευκού Οίκου με τον σαουδάραβα πρεσβευτή Μπαντάρ μπιν Σουλτάν. Ομως ο Κλίντον γρήγορα ανέπτυξε στενή σχέση μαζί του και άρχισε να συνεργάζεται με το Ριάντ για την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Και ο Τραμπ, πριν αναλάβει, συχνά επέκρινε τους Σαουδάραβες, όμως όταν κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ του ετοίμασαν μια εντυπωσιακή υποδοχή με χορούς και σπαθιά, άλλαξε στάση.
Ούτε καν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν τη σχέση των δύο κρατών, παρότι τόσο ο Οσάμα μπιν Λάντεν όσο και 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν από τη Σαουδική Αραβία. Αυτή η περίεργη συμμαχία μεταξύ μιας κοσμικής δημοκρατίας και μια μυστικοπαθούς θεοκρατίας στηρίζεται σε κοινά συμφέροντα και μόνο.
Σήμερα, για άλλη μια φορά, πολλοί αμερικανοί πολιτικοί εντείνουν τη ρητορική τους μετά την εξαφάνιση του Κασόγκι. Ομως και πάλι τίποτα δεν θα γίνει. Παρότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάγκη πια το σαουδαραβικό πετρέλαιο, χάρη στα αποθέματα του πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα, έχουν ανάγκη το βασίλειο για την ρύθμιση της παραγωγής και την σταθερότητα των αγορών. Η αμερικανικοί αμυντική βιομηχανία εξαρτάται από τα δισεκατομμύρια που ξοδεύει η Σαουδική Αραβία σε εξοπλισμούς. Σημαντική είναι και η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Ομως το κυριότερο είναι πως η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον κύριο κυματοθραύστη της ιρανικής επεκτατικότητας – στηρίζοντας διάφορες οργανώσεις στον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη απέναντι στις τακτικές της Τεχεράνης. Οποιαδήποτε βήματα για αναζήτηση ευθυνών από τους Σαουδάραβες σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να αναλάβουν ευθύνες που προτιμούν να αναθέτουν σε άλλους.
Ο Μπαράκ Μπάρφι είναι ερευνητής στο Ιδρυμα New America, με ειδικότητα στις αραβικές και ισλαμικές υποθέσεις