Ο Γιόαχιμ Λεβ έχει δίκιο. Η Γερμανία ήταν καλύτερη από τη Γαλλία. Οπως ήταν καλύτερη και από την Ολλανδία. Και από τη Νότια Κορέα στα παιχνίδια του Μουντιάλ. Και στα τρία παιχνίδια, ωστόσο, η Μάνσαφτ υπέστη οδυνηρές ήττες.
Τελικά έχει σημασία στο ποδόσφαιρο να είσαι καλύτερος; Πολύ πριν εισβάλλει η στατιστική στον αθλητισμό που ιχνηλατεί τις λεπτομέρειες μιας αναμέτρησης, αποκαλύπτοντας τα θετικά και τα αρνητικά κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά και των ομάδων στο σύνολο, είχε γίνει αντιληπτό πως στο συγκεκριμένο άθλημα δεν νικά πάντα ο καλύτερος.
Η ακτινογραφία του Μουντιάλ της Ρωσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα απλά επιβεβαιώνει αυτά που ήδη γνωρίζουμε και προσποιείται πως αγνοεί ο Γιόαχιμ Λεβ. Αλλωστε ο κρυπτονίτης του ποδοσφαίρου απέναντι στα άλλα αθλήματα είναι ακριβώς αυτή η συνθήκη: η επισφάλεια του τελικού αποτελέσματος ανεξαρτήτως των συνθηκών.
Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει εξίσωση που να οδηγεί πάντοτε σε θετικό αποτέλεσμα. Κάποιοι σπουδαίοι προπονητές την πλησίασαν, αλλά πάντοτε βρισκόταν κάποιος άλλος που τους τη μετέτρεπε σε άτοπη. Ο τελευταίος αυτής της κάστας, ο Πεπ Γκουαρντιόλα, κατάφερε να μας πείσει κάποια στιγμή πως η ομάδα που έχει στην κατοχή της την μπάλα τουλάχιστον δεν χάνει. Ηταν η βάση της κροϊφικής φιλοσοφίας.
Κι όμως, το Μουντιάλ της Ρωσίας το αμφισβήτησε με τον πιο εμφατικό τρόπο. Ούτε η κατοχή της μπάλας αρκεί, ούτε οι δεκάδες φάσεις για γκολ, ούτε οι μαραθώνιοι των παικτών. Το δίδαγμα που πρέπει να γίνει ευαγγέλιο για τους προπονητές που αναζητούν διεξόδους από τη μετριότητα συνοψίζεται σε μία λέξη: αποτελεσματικότητα. Το είπε και ο Πέδρο Μαρτίνς μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ, αλλά κάποιοι εστίασαν σε πρόσωπα και όχι στην ουσία των λόγων του. Το μεγάλο αστέρι του NBA Στέφεν Κάρι, για να αποκτήσει την αποτελεσματικότητα για την οποία φημίζεται στο σκοράρισμα, κάνει καθημερινά 500 σουτ στην προπόνηση. Το ίδιο έκανε και ο συχωρεμένος Ντράζεν Πέτροβιτς. Το μυστικό, λοιπόν, δεν είναι και τόσο μυστικό.