Θα πραγματοποιηθεί τελικά και πότε η πρώτη ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ); Ουδείς έχει σαφή εικόνα για τα επόμενα βήματα, καθώς η ατμόσφαιρα παραμένει πολωμένη και προς το παρόν δεν διαφαίνεται αλλαγή στη στάση κάποιων βουλευτών του VMRO – DPMNE, παρά τις έξωθεν παρεμβάσεις και δηλώσεις.
Χθες κυκλοφόρησε κάποια στιγμή η πληροφορία ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποχωρούσε από τη διαδικασία στη Βουλή για τις συνταγματικές αλλαγές ώστε να οδηγήσει όλη τη διαδικασία άμεσα σε ναυάγιο. Οπως φαίνεται, όμως, δεν υπάρχει ενιαία στάση εντός του VMRO – DPMNE για κάτι τέτοιο. Η τακτική που επελέγη είναι να δημοσιοποιηθεί ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να παρατείνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση και να μιλήσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι βουλευτές, από τη στιγμή που οι θέσεις των δύο πλευρών είναι καθαρές.
Η άποψη του προέδρου του κόμματος Χρίστιαν Μισκόφσκι είναι ότι η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ώστε η κατάσταση να ξεκαθαρίσει, και αν δεν περάσει η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, τότε η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται δε ότι η απόφαση των βουλευτών της δεξιάς παράταξης είναι να καταψηφίσουν την πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν πηγές από τα Σκόπια, ο Μισκόφσκι εκτιμά ότι αν επιταχυνθεί η ψηφοφορία, τότε θα ανασχεθούν οι ισχυρότατες πιέσεις από το εξωτερικό προς τους βουλευτές του VMRO – DPMNE να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Η σαφέστερη παρέμβαση υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου ήταν η επιστολή την οποία έστειλε προσωπικά στον Μισκόφσκι ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ, καλώντας τον ουσιαστικά να ανοίξει τον δρόμο ώστε οι βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν με άνεση – ουσιαστικά προκαταλαμβάνοντας ότι ασκούνται πιέσεις εναντίον τους προς την αντίθετη κατεύθυνση. Είχε προηγηθεί πριν από μερικές ημέρες μία, πολύ πιο προσεκτική, δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Γιόζεφ Ντολ.
Ο Μισκόφσκι απάντησε χθες στον Μίτσελ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Οπως έγραψε ο πρόεδρος του VMRO – DPMNE, το ζήτημα της αποδοχής ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών και το ζήτημα της βούλησης ή μη των πολιτών της χώρας του να ενταχθεί αυτή στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Υπογράμμισε δε ότι ο ίδιος θέλει να ενταχθεί η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ ως μία χώρα αξιοπρεπής και όχι ως μία χώρα ταπεινωμένη.
Σχολιάζοντας την παρότρυνση του αμερικανού αξιωματούχου να δημιουργηθεί χώρος ώστε οι βουλευτές του κόμματος να αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, «ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίας και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού», ο Μισκόφσκι σημειώνει ότι «αν υπάρχουν πληροφορίες για απειλές, εκβιασμούς ή απόπειρες να επηρεαστεί η κρίση βουλευτών, τότε αυτά προέρχονται από κύκλους ή άτομα εκτός του κόμματός μου και καταδικάζω αυτού του είδους τις πρακτικές».
ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στα Σκόπια παρακολουθούσαν με έκδηλο ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία, τις ενδοκυβερνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα με αφορμή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Το δίλημμα που αρκετοί εξακολουθούν να έχουν στην ΠΓΔΜ είναι αν, ακόμη και σε περίπτωση που εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αποτρέψει την τελική έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών λόγω περιπλοκών.