Το ρητό θέλει τα γραπτά να μένουν. Οι Λατίνοι το έλεγαν για να αναδεικνύουν μια από τις αξίες του γραπτού κειμένου, πως δεν γίνεται να αμφισβητηθεί. Σε αντίθεση με τα λόγια που μπορούν να διαψευσθούν ως μη ειπωμένα. Στον 21ο αιώνα, όμως, το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει λυθεί. Χάρη, ας πούμε, στο μαγνητόφωνο ενός κινητού, που λειτουργούσε μέσα στη συνεδρίαση της συριζαϊκής Κεντρικής Επιτροπή, υπάρχει ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τα πολακικά λόγια που δεν… πέταξαν. Και αποδεικνύει πως όντως ειπώθηκαν. Πως δηλαδή, ο Παύλος Πολάκης προτείνει ως προεκλογική στρατηγική στο κόμμα του τις φυλακίσεις των πολιτικών αντιπάλων, αλλά και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη προς αυτή την κατεύθυνση.
ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ. Στο ηχητικό απόσπασμα που δημοσίευσαν τα parapolitika.gr ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ακούγεται να συμβουλεύει από βήματος τους συντρόφους του: «Θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κανέναν φυλακή. Πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή. Και εδώ είναι ζήτημα πολύ συγκεκριμένο. Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα. Πρέπει να επιταχύνει η Δικαιοσύνη αυτό που κάνει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο την ψηλή κουλτούρα. Δεν το λέω έτσι… Υπάρχει συνειδητή προσπάθεια καθυστέρησης κάποιων διαδικασιών. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε. Και δεν θα το αφήσουμε. Αλλα πρέπει να το σπρώχνουμε περισσότεροι. Και πρέπει να βγαίνει και στον λόγο μας πιο πολύ το περισσότερο. Είναι επικίνδυνο, αλλά έτσι είναι. Αν δεν σπάσει αυτή η ιστορία, δεν παίρνουμε πραγματική εξουσία σε αυτή τη χώρα. Και ο νοών νοείτω».
Για τους νεοδημοκράτες, αν κάτι αποδεικνύει το ηχητικό ντοκουμέντο, είναι πως «έχουμε να κάνουμε με ένα αδίστακτο καθεστώς, έτοιμο να κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τη μανία του για εξουσία». Η Πειραιώς, μάλιστα, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας και οι πολίτες θα προστατεύσουν το Σύνταγμα και τους θεσμούς της» με όπλο τις εκλογές που έρχονται.
ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ ΤΣΙΠΡΑ. Οφείλει, ωστόσο, κανείς να επισημάνει πως η πολακική προτροπή δεν μοιάζει εκτός κομματικής γραμμής. Μιας γραμμής που την εξέφραζε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήδη από το 2012, όταν δήλωνε πως «εξουσία δεν είναι να μόνο να έχεις το Υπουργικό Συμβούλιο». Εξουσία είναι στην ανάλυσή του και οι τράπεζες και τα ΜΜΕ, το «τρίγωνο της διαπλοκής». Επομένως, ο τρόπος που εισηγείτο, εμμέσως, για την κατάληψη της «πραγματικής» εξουσίας ήταν η κυριαρχία στις τράπεζες και στα ΜΜΕ. Και δεν φαίνεται να έχει ξεχάσει τη συγκεκριμένη ανάλυση, αφού και στο διάγγελμα της Ιθάκης ο Τσίπρας είχε επισημάνει με νόημα «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια». Και μετά «φωτογράφισε» όσους εννοούσε λέγοντας «τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει. Τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο».
ΠΥΡΑ ΝΔ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ. Παρότι, πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει μια ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική, ένας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, ο αναπληρωτής Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έχει διαφορετική άποψη. Προχθές, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε τον Πολάκη διερωτώμενος «μήπως» ο συνάδελφός του «εκφράζει την αγωνία του για απονομή δικαιοσύνης με μπρουτάλ τρόπο;». Και μετά έσπευσε να κατηγορήσει τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι επιδόθηκαν σε «πογκρόμ συλλήψεων για επικοινωνιακούς λόγους».
Στον Παπαγγελόπουλο απάντησε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι «ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης λειτουργεί ουσιαστικά ως συνήγορος υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής στην εν εξελίξει δίκη (…). Πρέπει είτε να παραιτηθεί είτε να αποπεμφθεί. Σήμερα» συμπλήρωσε. Ο Παπαγγελόπουλος ανταπάντησε ότι αναφέρθηκε «σε πογκρόμ συλλήψεων επιχειρηματιών που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους». Δίπλα στους επιχειρηματίες είχε προσθέσει, ωστόσο, και ένα «…και όχι μόνο».