Θα μπορούσε κάλλιστα να το αποφύγει α λα… ΠΑΟΚ και Πασχαλάκης. Να ζητήσει αναβολή και τέλος πάντων να τρέξει με τέτοιον τρόπο τον χρόνο, που η ποινή του θα προέκυπτε και σε εκείνον σε κάποιο ματς Κυπέλλου. Ο Κώστας Φορτούνης, όμως, όπως και ο Ολυμπιακός δεν είχαν τέτοιες προθέσεις. Και κάπως έτσι ο αρχηγός είναι από χθες υποχρεωτικά «στα πιτς» για το ματς της Κυριακής με τον ΟΦΗ.

Η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας τιμώρησε τον Φορτούνη με μια αγωνιστική για τη συμπεριφορά του μετά το γκολ που πέτυχε στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Για τον τρόπο που πανηγύρισε. Συμπεριφορά που την επόμενη κιόλας ημέρα έφερε τον 26χρονο άσο (είχε προχθές τα γενέθλιά του) στο σημείο να ζητήσει συγγνώμη, αναγνωρίζοντας το λάθος του. Κάτι που επανέλαβε και χθες στην εκδίκαση της υπόθεσης μέσω του εκπροσώπου του (και δικηγόρου του Ολυμπιακού) Ιωάννη Χατζησαββάογλου. «Ζητώ συγγνώμη, έχω μετανιώσει» υποστήριξε εκ νέου.

Ο Φορτούνης λοιπόν θα απουσιάσει από τη μάχη της Κρήτης και αυτομάτως αυτή η εξέλιξη φέρνει νεότερα στην κουβέντα για την εντεκάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Του πορτογάλου τεχνικού που θα πρέπει να βρει λύση και για μια δεύτερη απώλεια, μετά τον τραυματισμό του Αχμέντ Χασάν το απόγευμα της Τρίτης στο ματς της Αιγύπτου με τη Σουαζιλάνδη για τα προκριματικά του Κόπα Αφρικα. Δύο από τους έντεκα που ξεκίνησαν κόντρα στην ΑΕΚ δεν θα είναι καν διαθέσιμοι. Ποιοι θα αναλάβουν την ευθύνη της αντικατάστασής τους; Αν και ακόμη είναι νωρίς, καθώς ουσιαστικά από σήμερα γεμίζει ο Ρέντης (και στη χθεσινή προπόνηση απουσίασαν 5 από τους 15 διεθνείς), φαίνεται πως οι αποφάσεις του 48χρονου τεχνικού θα προκύψουν εύκολα. Φαίνεται από τον τρόπο που έχει μοιράσει τους ρόλους ώς εδώ, αλλά και από τα πρόσωπα που ετοιμάζονται να αναλάβουν την ευθύνη. Σαν να λέμε, πρώτη παρουσία του Γιάγια Τουρέ στην εντεκάδα σε ματς Σούπερ Λίγκας και επιστροφή σε αυτή του Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο (έχει να αγωνιστεί ως βασικός στο πρωτάθλημα από τις 24/9 και την εκτός έδρας νίκη επί του Πανιωνίου).

Ετοιμοπόλεμοι

Και οι δύο το διάστημα της διακοπής το πέρασαν στην Ελλάδα. Ηταν δηλαδή κανονικά σε όλες τις προπονήσεις της ομάδας. Και την περασμένη εβδομάδα ο Μαρτίνς ανέβασε τους ρυθμούς αρκετά στον Ρέντη. Και οι δύο είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Και βέβαια δεν μπορεί να διανοηθεί κάποιος ότι μιλώντας για τον Τουρέ και τον Γκερέρο (με τον οποίο οι Ερυθρόλευκοι στο χορτάρι έχουν ώς τώρα τα 20 από τα 23 τους φετινά γκολ) λογίζονται ως αντικαταστάτες. Βασικοί προφανώς. Και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή…

Θυμίζουμε πως από την Κυριακή και έπειτα οι Πειραιώτες έχουν σε διάστημα 22 ημερών ακριβώς 7 αναμετρήσεις στο καλεντάρι τους. Εχει λοιπόν εκ προοιμίου πολύ ενδιαφέρον η διαχείριση από τον Μαρτίνς. Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί το μεγάλο πλεονέκτημα του βάθους στο ρόστερ του. Πώς μπορούν με δύο λόγια δύο εντεκάδες να γίνουν ένας κύκλος rotation. Ο Πορτογάλος στο προηγούμενο τρίγωνο διαδοχικών αναμετρήσεων (ΠΑΟΚ, Μίλαν, ΑΕΚ) χρησιμοποίησε ακριβώς δύο εντεκάδες. Ακριβώς 22 ποδοσφαιριστές. Και ο Ολυμπιακός μπορεί να μη δικαιώθηκε από τα αποτελέσματα, αλλά σίγουρα δεν έχει κανένα παράπονο από την εικόνα του. Από τη φρεσκάδα του, από την ποιότητά του στο χορτάρι, από το ποδόσφαιρο που παρουσίασε σε αυτή την, ούτως ή άλλως, δύσκολη τριλογία.

Η χθεσινή προπόνηση

Ποιοι έλειψαν χθες από την πρωινή προπόνηση στον Ρέντη; Ο Ομάρ και οι τέσσερις Αφρικανοί της ομάδας (Μεριά, Χασάν, Καμαρά, Σισέ). Η επιστροφή τους στην Ελλάδα ήταν για το απόγευμα. Και όσο για τον τραυματισμό του Χασάν; Από χθες γράψαμε πως οι Αιγύπτιοι κάνουν λόγο για θλάση. Στη Σουαζιλάνδη όμως οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε δεν ήταν τέτοιες που θα μπορούσαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Στην Ελλάδα λοιπόν είναι που θα προκύψουν οι λεπτομέρειες. Ο «βαθμός» της θλάσης και μαζί η πρώτη εκτίμηση για τον χρονικό ορίζοντα της απουσίας του. Το σίγουρο είναι πως ο Αιγύπτιος θα χάσει την εβδομάδα δράσης που έρχεται (ΟΦΗ εκτός, Ντουντελάνζ εκτός, Απόλλωνας εντός).