Από όλα έχει ο… διαιτητικός μπαξές στον κήπο της Σούπερ Λίγκας. Μετά τον Ισπανό Κορμπαλάν λοιπόν (τελικός Κυπέλλου), τον Φινλανδό Ματίας Γκεστράνιους (ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 4η), τον Ελβετό Σαν Φενταγί (Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 5η) και τον Δανό Κρις Κριστόφερσεν (ΑΕΚ – Ολυμπιακός 6η), σειρά παίρνει ένας Ιταλός που έρχεται στα μέρη μας για να διευθύνει ένα ντέρμπι. Ο Ντανιέλε Ντοβέρι που επιλέχθηκε από την ΚΕΔ για την αναμέτρηση της Κυριακής στο Βικελίδης ανάμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ.
Ο 40χρονος ρέφερι έχει αρκετές παραστάσεις σε επίπεδο Serie A (129 συμ.), δεν έχει όμως ιδιαίτερη εμπειρία μακριά από την πατρίδα του (μόλις δύο φορές έχει διευθύνει «ευρωπαϊκά» ματς και αυτά σε επίπεδο προκριματικών Γιουρόπα Λιγκ). Αναζητώντας μέσω Google κάτι παραπάνω για εκείνον, περισσότερο θα βρεις μια σειρά από ρεπορτάζ του 2012 για έναν παράξενο τραυματισμό του στην αναμέτρηση Νάπολι – Νοβάρα (έβγαλε τον ώμο του 45 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του ματς!) και λιγότερο για κάτι άλλο. Θεωρητικά βεβαίως αυτό είναι καλό, μιας και σε έναν κανονικό ποδοσφαιρικό κόσμο οι διαιτητές πρέπει να μένουν μακριά από το προσκήνιο, τα φώτα της δημοσιότητας κ.λπ. Πρακτικά όμως στη δική μας περίπτωση, επιλέγονται ξένοι διαιτητές σε αναμετρήσεις Σούπερ Λίγκας για να γλιτώσουμε από εκείνους που τους αρέσει το… παρασκήνιο. Οπως καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, δημιουργείται μια τρόπον τινά αντίθεση.
Για αυτό ακριβώς ο Μέλο Περέιρα και οι φίλοι του στην ΚΕΔ θα έπρεπε να έχουν καταφέρει κάτι παραπάνω σε επίπεδο ονομάτων διαιτητών που έρχονται στην Ελλάδα, για να σφυρίξουν κάποιες «ειδικές αναμετρήσεις» της Σούπερ Λίγκας (μιας και όπως ξεκαθάρισε η UEFA οι ξένοι δεν φτάνουν για όλους). Οχι οι επιλογές να είναι σταθερά από το «δεύτερο» επίπεδο, από ρέφερι δηλαδή που δεν ανήκουν στην κατηγορία ελίτ. Φυσικά είναι πρόβλημα ότι οι ομοσπονδίες καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες με τους καλούς τους διαιτητές και δεν μπορούν να στέλνουν εκείνους σε αποστολές εκτός έδρας. Φυσικότερα όμως ο Περέιρα, που παίρνει σχεδόν τον διπλάσιο μισθό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να κάνει αυτή τη δουλειά, θα έπρεπε όλους αυτούς τους μήνες να έχει μεριμνήσει για κάτι καλύτερο. Για πρόσωπα που θα γίνονταν αποδεκτά ακόμη και από το άκουσμα του ονόματός τους. Οπως ο Μπορμπαλάν δηλαδή. Ο 1ος που ήρθε. Μετά πέσαμε στα… γενόσημα!
Δεν «πολυσκοτίζονται»
Τα όσα συνέβησαν στο ΑΕΚ – Ολυμπιακός με τον Κριστόφερσεν, άλλωστε έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά από παθογένειες που προκύπτουν προφανώς από την κατάσταση που μόλις περιγράψαμε. Συν βεβαίως από το γεγονός ότι ο Περέιρα και η ΕΠΟ προφανώς δεν «πολυσκοτίζονται» για τη σχετική διαδικασία. Αν τους ενδιέφερε δεν θα είχε μείνει όλη η Ελλάδα (και όχι μόνο) με την εντύπωση ότι τον Δανό τον έφερε ο Σταύρος Τριτσώνης, ο παράγοντας δηλαδή που απομακρύνθηκε από την ΚΕΔ μέσω UEFA για να σταματήσουν οι κραυγές των ομάδων για τους «ορισμούς». Ο ίδιος Τριτσώνης που – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – καταγγέλθηκε προ ημερών, όπως και ο Κουκουλάκης, στο κλιμάκιο της UEFA για τον ρόλο του στη διαιτησία, από τους εκπροσώπους των ομάδων που συμμετείχαν στην περίφημη πλέον συνάντηση στο Hilton. Τους έχει απομακρύνει αυτούς τους ανθρώπους τυπικά η UEFA. Οπως φαίνεται όμως μέσω Περέιρα όχι και… ουσιαστικά.
Και μιας και η κουβέντα έφτασε στη συνάντηση της διεθνούς ομοσπονδίας με τον πρόεδρο της ΕΠΟ και τους εκπροσώπους Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού; Εχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε και τι ακολούθησε την επόμενη κιόλας νύχτα, το Σάββατο δηλαδή που πέρασε. Ο Κριστόφερσεν δήλωσε στη Δανία ότι την παραμονή του ΑΕΚ – Ολυμπιακός βγήκε για φαγητό με τους βοηθούς του, αλλά και με τον Τριτσώνη, ο οποίος επί της ουσίας εκπροσωπούσε στο δείπνο την ομοσπονδία! Κρίμα που η συγκεκριμένη συνέντευξη δεν δημοσιεύθηκε κάποια 24ώρα νωρίτερα. Θα βοηθούσε ακόμη περισσότερο τον κύριο Λάκοβιτς της UEFA να καταλάβει ότι δεν μπορεί να λέει πως δεν τα ξέρει… όλα γιατί η ενημέρωση που έχει από την ΕΠΟ είναι ελλιπής. Επιλεκτική, στο τόσο… όσο!
Το πρώτο «χτύπημα»
Η διαιτησία του Κριστόφερσεν στο ΟΑΚΑ, την 6η αγωνιστική ήταν και το πρώτο «χτύπημα» στη συνείδηση του φίλαθλου κοινού για τον θεσμό «ξένος διαιτητής». Τι έκανε ο Δανός; Εδωσε μια δική του «οπτική» στη διαδικασία με κωδική ονομασία «παίζω έδρα» στο δεύτερο ημίχρονο. Το πέναλτι που δεν δόθηκε στον Χασάν (71΄), οι δύο φάσεις για «αποβολή» ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ (Λιβάγια 46΄, Μοράν 79΄) για αντιαθλητικά χτυπήματα και ο διψήφιος αριθμός φάουλ γύρω από την περιοχή του Ολυμπιακού συνέθεσαν ένα παζλ που προφανώς δεν είναι και για να καμαρώνεις. Να δούμε λοιπόν και τον Ιταλό. Και μεταξύ μας; Να δούμε πού θα το πάει και ο εκλεκτός κύριος Περέιρα μετά τα όσα του είπε από… κοντά ο Λάκοβιτς. Είπαμε, πλέον δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ισχυριστεί πως… δεν ξέρει!
Τα ερωτήματα και οι διαρροές
Γενικότερα μπορεί ο καθένας να καταλάβει πως έπειτα από τη συνάντηση του Hilton και τα όσα είπαν απευθείας οι ομάδες στον Ζόραν Λάκοβιτς και τους συνεργάτες τους αναμένονται απαντήσεις. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, σε ό,τι αφορά δηλαδή τα θέματα διαιτησίας, τις απαντήσεις θα τις δώσει το χορτάρι. Οι ίδιοι οι ρέφερι και η απόδοσή τους. Στη συγκεκριμένη συνάντηση έγινε αναφορά σε μια ιδέα που, όπως αναφέραμε, η διεθνής ομοσπονδία την «απέκρουσε» ως ανέφικτη με βάση το ρεπορτάζ. Την ιδέα – τουλάχιστον για τις ομάδες πρωταθλητισμού – να μην υπάρχει πέραν τούδε κανένα ματς πρωταθλήματος με έλληνα διαιτητή. Τόση εμπιστοσύνη έχουν στα… παιδιά της εξυγίανσης. Εχει σημασία όμως και ο θεσμός των «ξένων» να μπορέσει να κρατήσει την αξιοπιστία του. Με δυο λόγια; Να μην υπάρξει άλλος Κριστόφερσεν (φωτογραφία). Οι επιλογές του Περέιρα (ή όποιων άλλων, τέλος πάντων, τις κάνουν), όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν την παραμικρή ομοιογένεια. Είπαμε, το παζλ ώς εδώ λέει Ισπανία, Φινλανδία, Ελβετία, Δανία και τώρα Ιταλία για το Αρης – ΠΑΟΚ. Αυτό είναι από μόνο του ένα θέμα που έρχεται να προστεθεί πλάι στο επίπεδο των συγκεκριμένων διαιτητών. Μπορεί ο Πορτογάλος να κρατήσει αυτή την κατάσταση ή θα επιβεβαιωθεί εκείνη η διαρροή που έκανε λόγο και για άλλες «θλιβερές παραστάσεις του θιάσου». Τη διαρροή που έκλεισε τον προηγούμενο αγωνιστικό κύκλο του πρωταθλήματος εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ.