Αισιοδοξία επικράτησε χθες στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για μια συμφωνία με το Λονδίνο σχετικά με το Brexit. Παρά τα προβλήματα που όλοι παραδέχονται ότι υπάρχουν, οι 27 ηγέτες εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι, μιλώντας για την ελπίδα προόδου στις διαπραγματεύσεις «τις επόμενες εβδομάδες». Παρούσα στη συνάντηση η βρετανή πρωθυπουργός Τερίζα Μέι που κλήθηκε να μιλήσει στο χθεσινοβραδινό δείπνο των ηγετών. Δεν είπε κάτι καινούργιο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησε την παράταση των διαπραγματεύσεων. Ολοι θέλουν να ξορκίσουν την πιθανότητα να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ τον Μάρτιο χωρίς συμφωνία.
Με κύριο πρόβλημα, που έχει οδηγήσει στο παρόν αδιέξοδο, να είναι το πώς θα παραμείνουν τα χερσαία σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με την ΕΕ ανοιχτά, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση, ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε πως είναι μάλλον απίθανο να οριστεί από τώρα η ημερομηνία μιας επόμενης ειδικής Συνόδου Κορυφής για να επικυρωθεί η συμφωνία. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, έδωσε τον τόνο: «Εργαστήκαμε σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες με τη βρετανική αντιπροσωπεία προκειμένου να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία για την αποχώρηση. Ομως δεν το έχουμε πετύχει ακόμα. Χρειαζόμαστε χρόνο, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και τις επόμενες εβδομάδες, ήρεμα και υπομονετικά».
Η Ανγκελα Μέρκελ, πάντως, αισιοδοξεί. Ακόμα και όταν τα περιθώρια για τη συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στενεύουν ανησυχητικά, η γερμανίδα καγκελάριος βλέπει περιθώρια για την ομαλή ολοκλήρωση του Brexit. «Οι πιθανότητες για μια καλή και βιώσιμη συμφωνία συνεχίζουν να υπάρχουν» εκτίμησε η καγκελάριος στη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή πριν αναχωρήσει για το Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οπως διαπίστωσε, οι δύο πλευρές έχουν μετακινηθεί και προσεγγίζουν η μία την άλλη. «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», παραδέχτηκε, «αλλά το 90% των θεμάτων έχουν ρυθμιστεί. Εκείνο που μένει επί της ουσίας είναι τα ζητήματα που έχουν σχέση με τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Επιπρόσθετα πρέπει να τεθούν οι μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ σε μια νέα βάση».
Στόχος της γερμανίδας καγκελαρίου, επισημαίνει ο ανταποκριτής των «ΝΕΩΝ» στο Βερολίνο Γιώργος Παππάς, είναι και μετά το Brexit να παραμείνει η Βρετανία ένας έμπιστος εταίρος της ΕΕ. Πάντως η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι «αυτονόητα προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο», είπε η Μέρκελ – ακόμη και για το λεγόμενο σκληρό Brexit, την άτακτη έξοδο της Βρετανίας. Το σενάριο αυτό προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία στους παράγοντες της γερμανικής οικονομίας. «Ενα χαοτικό Brexit θα έχει βαρύτατες συνέπειες» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου BGA Χόλγκερ Μίνγκμαν.
Στην ίδια γραμμή με τη Μέρκελ κινήθηκε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Εχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο», δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο, «όμως τώρα ήρθε η ώρα να βρουμε μια καλή συμφωνία. Δεν απέχουμε πολύ, όμως ήρθε η ώρα της τελικής συμφωνίας». Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, ο Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, να παραταθεί η μεταβατική περίοδος για τη Βρετανία έναν χρόνο ακόμα, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί η πολυαναμενόμενη συμφωνία. Ομως η Μέι δέχεται έντονες πιέσεις από τους υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της να διακοπούν οι δεσμοί με την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν.