Το τρίπτυχο των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – ηλεκτρικών διασυνδέσεων – αποθήκευσης ενέργειας φέρνει ανάπτυξη και αν είχε θεσπιστεί το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο και είχαν προωθηθεί οι αναγκαίες επενδύσεις, θα είχαμε αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα της οικονομίας, είπε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Μάλιστα άσκησε κριτική στην πολιτεία λέγοντας ότι «προσπαθούμε να πείσουμε τους φορείς, αλλά η στάση τους είναι ανεξήγητη» και υπογράμμισε ότι «η πολυετής επιμονή της εταιρείας μας σε αυτό το τρίπτυχο επιβεβαιώνεται από τα σημερινά γεγονότα».
Ποια είναι αυτά; Ο πρόεδρος της εισηγμένης ανέφερε συγκεκριμένα γεγονότα. Ενα από αυτά είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηλεκτρικό σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας, η οποία ξεκινά ύστερα από πολυετή καθυστέρηση. Τα σχέδια για το έργο υπήρχαν πριν από 10 χρόνια. «Εάν είχε υλοποιηθεί τότε, οι καταναλωτές σήμερα θα είχαν όφελος στους λογαριασμούς ρεύματος της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ» περιέγραψε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Οι καταναλωτές πληρώνουν σήμερα μέσω των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) τα παραπάνω ποσά, τα οποία είναι πεταμένα στη θάλασσα…»
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Το δεύτερο γεγονός αφορά στην άνοδο των τιμών των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που πληρώνουν οι παραγωγοί ρεύματος με συμβατικές μονάδες (λιγνίτη, πετρελαίου και φυσικού αερίου). «Διαβάζω σε δημοσιεύματα» είπε ο Γιώργος Περιστέρης, «ότι η ΔΕΗ και οι άλλοι προμηθευτές ρεύματος κάνουν αυξήσεις στα τιμολόγια CO2».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «από το 2016 έχουμε προτείνει τη θέσπιση πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας με τη χρήση ΑΠΕ, όπως τα έργα αντλησιοταμίευσης. Είναι ανεξήγητη η στάση της πολιτείας γιατί δεν προχωρά αν κι έχει στα χέρια της έτοιμες επεξεργασμένες προτάσεις». Στην Ευρώπη, κατά τον πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα θέματα αυτά έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Και σήμερα σε χώρες της ΕΕ προχωρούν στη μετατροπή της αιολικής ενέργειας σε υδρογόνο και στη συνέχεια σε φυσικό αέριο. «Εμείς είμαστε ακόμη πολύ πίσω».
Ο Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των μετόχων ρωτήθηκε και για την κατάσταση της ΔΕΗ. Οπως σημείωσε, «η δημόσια εταιρεία πρέπει να βοηθηθεί και να παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος. Εμείς», συνέχισε, «μαζί με την τσεχική εταιρία Seven Energy συμμετέχουμε στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Αν ευοδωθεί, η ΔΕΗ θα βοηθηθεί. Αλλά εξαρτάται από τους όρους».
Επίσης μίλησε και για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λέγοντας ότι επόμενος στόχος είναι να ξεπεράσει η ισχύς παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ τα 2.000 MW. Σήμερα είναι στα 1,166 MW.