Διαδικασίες fast track για την αποκατάσταση των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή τη σημερινή ανάρτηση των δασικών χαρτών σε Ανατολική και Δυτική Αττική αλλά και την κήρυξη ως αναδασωτέας της καμένης έκτασης.
Ετσι, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και να κερδηθεί χρόνος, προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την άμεση βεβαίωση (από το δασαρχείο) για τις εκτάσεις που δεν απεικονίζονται ως δασικές πάνω στον αναρτημένο δασικό χάρτη αλλά και για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια.
Η ρύθμιση αυτή αφορά και τις περιοχές που παλιά ήταν δάση και τώρα έχουν αλλάξει χρήση (τις λεγόμενες ΔΑ) αλλά και αυτές που βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων καθώς και τις υπό ένταξη περιοχές. Με τη ρύθμιση που προωθείται δεν χρειάζεται (για την έκδοση της βεβαίωσης) να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων και έτσι οι ενδιαφερόμενοι γλιτώνουν αναμονή έξι μηνών. Σημειώνεται ότι προκειμένου να εκδοθεί οικοδομική άδεια ή άδεια επισκευής είναι απαραίτητη η βεβαίωση του δασαρχείου.
Για τα κατεστραμμένα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια (αυθαίρετα) ή είναι ανεγερμένα σε ρέματα και σε περιοχές της ζώνης του αιγιαλού, η «λύση» που προωθείται θα δοθεί σε δεύτερο χρόνο, μέσω του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, με έναν τρόπο, όπως ειπώθηκε, που δεν θα δημιουργεί και πάλι τα ίδια λάθη του παρελθόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα «εργαλεία» που εξετάζονται είναι και η Τράπεζα Γης.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης των νομοθετικών ρυθμίσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε και την παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών (που έληγαν χθες) έως τις 15 Ιανουαρίου 2019. Η παράταση αφορά τα Τρίκαλα, τον Δήμο Νέστου, την Ελευσίνα, τη Μαγούλα, τη Νέα Πέραμο, την Οινόη, τις Ερυθρές, τα Βίλια, τον Κορυδαλλό, την Αγ. Παρασκευή, τα Βριλήσσια, το Ηράκλειο και τις δημοτικές ενότητες Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης και Νέου Ψυχικού.
ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Στην Ανατολική Αττική η σημερινή ανάρτηση των δασικών χαρτών αφορά τις περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνος, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων και Φιλοθέης, ενώ στη Δυτική Αττική η ανάρτηση γίνεται στην περιοχή των Μεγάρων.
n Στη Δράμα η ανάρτηση γίνεται στο σύνολο της περιοχής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δασών, εκτός των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγ. Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου, για τους οποίους έχουν ήδη αναρτηθεί.
n Στις Κυκλάδες η ανάρτηση αφορά τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αδάμαντος, Ανάφης, Ανω Μεράς, Βόθωνος, Βουρβούλου, Εξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασιάς, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας, Σικίνου, Ανω Μεριάς και Φολεγάνδρου. Και στην Κοζάνη οι δασικοί χάρτες αφορούν χορτολιβαδικές εκτάσεις του προκαποδιαστριακού ΟΤΑ Κοζάνης.
Στο ΣτΕ δύο υποψήφιοι φοιτητές από το Μάτι
Δικαστική μάχη ενώπιον του ΣτΕ υποχρεώνονται να δώσουν δύο παιδιά πυρόπληκτων οικογενειών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τα οποία – παρά τα αντιθέτως εξαγγελθέντα – τελικά δεν πριμοδοτούνται για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Οι δύο πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές ζητούν να ακυρωθεί η κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Κώστα Γαβρόγλου και Γεωργίου Χουλιαράκη αντίστοιχα, με την οποία περιορίστηκαν οι κατηγορίες των υποψήφιων φοιτητών που μπορεί να πριμοδοτηθούν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Το ψαλίδισμα αυτών των προϋποθέσεων προβάλλουν με την αίτησή τους στο ΣτΕ ως αντισυνταγματικό.